NATO’nun kuruluşunun 70’nci yıldönümü için iki gündür Washington’da görüşmeler yapan 29 ülkenin dışişleri bakanları önceki gün biten zirvenin ardından ortak bir açıklama yayımlayarak “öngörülemeyen ve zor bir güvenlik durumu”nun söz konusu olduğunu ve en büyük risklerden birisinin Rusya’nın “saldırgan tavrı” olduğunu belirtti. Karadeniz’e yoğunlaşıldı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifakın yeni gözetleme metotlarını ve Ukrayna […]

Rusya’ya karşı birlik

NATO’nun kuruluşunun 70’nci yıldönümü için iki gündür Washington’da görüşmeler yapan 29 ülkenin dışişleri bakanları önceki gün biten zirvenin ardından ortak bir açıklama yayımlayarak “öngörülemeyen ve zor bir güvenlik durumu”nun söz konusu olduğunu ve en büyük risklerden birisinin Rusya’nın “saldırgan tavrı” olduğunu belirtti.

Karadeniz’e yoğunlaşıldı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifakın yeni gözetleme metotlarını ve Ukrayna ve Gürcistan’a destek olmak için Karadeniz’de yapılacak deniz tatbikatlarını onayladığını açıkladı. Stoltenberg Rusya’nın Kasım ayında Kırım yakınlarında el koyduğu üç Ukraynalı denizci ve gemilerini geri vermesini istedi.

Stoltenberg, “Karadeniz’deki çabalarımızı arttırıyoruz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo NATO üyelerinin bazı Batı ülkelerindeki seçimlere müdehale etmekle itham edilen Rusya’nın geleneksel olmayan savaş yöntemlerine karşı stratejileri değerlendireceklerini kaydetti.

Pompeo, “Vladimir Putin emperyalizmin karanlık hayallerini güdüyor. Gürcistan ve Ukrayna’yı ilhak etmesi, Suriye’ye ve şimdi Venezuela’ya karışması bunun kanıtı. İttifakımızı bölmek ve demokratik kararlılığımızı zayıflatmak istiyor” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Rusya’ya karşı bir taraftan Ukraynalı denizcilerin salıverilmesi diğer taraftan Moskova ile diyaloğun sürdürülmesi için “çifte strateji” uygulanmasının önemine değindi.

Askeri tansiyonu yükseltmeyin

Rusya ise NATO’nun Karadeniz’deki planlarını bir açıklama ile eleştirdi. Açıklamada ittifakın, “Rusya ile siyasi ve askeri ihtilafından vazgeçmek için bir niyet göstermediği” için duyulan üzüntü dile getirildi. Rus Dışişleri açıklamasında, “Doğu tehdidinin geri getirilmesini durdurma zamanı gelmiştir. Barış adına dünyadaki askeri ve siyasi tansiyonun düşürülmesi gerekmektedir” denildi.

Protestolar eşliğinde 70. Yıl

Norveç’in başkenti Oslo’da NATO’nun 70. kuruluş yıl dönümü nedeniyle iki ayrı eylem düzenlendi. İlk olarak meclis binası önündeki alanda toplanan kitle, “Savaşa hayır, barış ve diyaloga evet” dedi. Nükleer Silahlara Hayır İnisiyatifi, Norveç Sendikalar Konfederasyonu ve Barış Kurulu tarafından organize edilen eyleme yirmi kurum ve kuruluş da katılarak destek verdi.

Nükleer silah ve savaş karşıtlığının öne çıktığı konuşmalarda Norveç’in de NATO’dan ayrılması talep edildi. Ayrıca “NATO dağıtılsın, savaş endüstrisine, askeri saldırganlığa ve çevreyi bozmaya hayır” denildi.

Protestoda Birleşmiş Milletler’in de nükleer silah yasağını desteklemesi istendi. Öte yandan savaş ve çatışmaların mülteci sayısını artırdığı ve iklim krizlerini büyüttüğünün altı çizildi, “İklim değişikliği gelecek için en büyük tehlikelerden biri, silahlanmaya harcanan para iklim değişikliğini önlemek için kullanılmalı” denildi.