Ukrayna’daki savaşa saplanan Rusya’ya karşı yeni cepheler açma senaryosu dillendirilirken gözler Moskova’nın etki alanındaki çatışmalarda. Azeri-Ermeni ve Kırgız-Tacik çatışmalarının yanında Moldova ve Gürcistan da karışabilir.

Rusya’ya karşı mikro cepheler
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna güçleri tarafından geri alınan Harkiv bölgesindeki İzyum kentini ziyaret etti.(Foto:AA)

Dış Haberler

Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki çatışmalar, Ukrayna’daki savaş dolayısıyla büyük bir kuşatmaya maruz kalan Rusya’nın etki alanındaki çatışmalardan biri bitmeden diğeri başlıyor. Ukraynalı yetkililerin bir süre önce Gürcistan'a ikinci cephe açarak Moskova'ya karşı savaşı yayma çağrısı yapmasının ardından önce Azerbaycan-Ermenistan ardından da Kırgızistan-Tacikistan arasında yaşanan sınır çatışmaları akıllara bu senaryoları getirdi. Gürcü liderler yeni cephe açılması fikrini açıkça telaffuz etmeye başladı.

İLK CEPHE GÜNEY OSETYA

Rusya'yla 2008'de Güney Osetya'da savaşan Gürcistan'da ülkenin önde gelen siyasetçilerinden eski Parlamento Başkanı Irakli Kobahidze, Moskova’ya karşı Ukrayna dışında yeni cephe açılmasının mümkün olduğunu ancak bunun için referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi. İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin lideri Kobahidze, Ukraynalı vekil Fedor Venislavskiy’in Gürcü basınına geçen ay yaptığı Tiflis’in Rusya destekli Güney Osetya ve Abhazya’yı geri alma şansı açıklamasına dair konuştu. Kobahidze çağrıyla ilgili olarak “Bir referandum düzenleyip halkın Rusya'ya karşı Gürcistan'da ikinci bir cephe açılmasını destekleyip desteklemediğini öğrenebiliriz” dedi. Kobahidze, yine de kararı halkın vermesini istediklerini söyleyerek “Halk bunu isterse konuyu tartışırız” diye konuştu.

KIRGIZ-TACİK GERİLİMİ

Rusya’nın dikkatini dağıtacak bir diğer gerilim ise Orta Asya’da çıktı. Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan silahlı çatışmada 1 Tacik asker hayatını kaybetti, 2 asker de yaralandı. Kırgızistan tarafından yapılan açıklamada dün sabah Batken bölgesindeki Tacikistan ile olan sınır kesiminde iki ülke muhafızları arasında silahlı çatışma meydana geldiği duyuruldu. İki ülke yetkililerinin görüşmesi sonucunda silahlı çatışmanın 12.40 sıralarında sona erdiği ifade edilen açıklamada, sınır hattında durumun gergin olarak kaldığı bilgisi paylaşıldı.

KAFKASYA ÇATIŞMASI

Azerbaycan ile Ermenistan arasında önceki gün yaşanan ve toplam 100 askerin yaşamını yitirdiği çatışmalar nedeniyle bölgede gerilim yüksek. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkese rağmen dün Kelbecer ve Laçın'daki Azerbaycan ordusuna ait mevzilerin, Ermenistan tarafından top atışına tutulduğunu açıkladı. Erivan yönetimi ise Azerbaycan ordusunun saldırılar gerçekleştirdiğini belirti. Erivan’a göre Aliyev yönetimi Paşinyan yönetimini daha fazla taviz vermeye zorlamak için bu gerilimi çıkartıyor. Bakü’ye göre ise Erivan yönetimi çeşitli provokasyonlarla sınırların belirlenmesini ertelemek istiyor. Her iki taraf da arabulucu Rusya’nın Ukrayna’daki savaşa odaklandığını düşünerek bundan yararlanmak istiyor. Bir diğer iddia ise ABD’nin gerilimin çıkmasına zemin hazırladığı.

Rusya’ya karşı kullanılan diğer kriz bölgesi ise Moldova. Moldova'daki Rusya destekli ayrılıkçı bölge Transdinyester'de birkaç ay önce büyük sabotajlar gerçekleştirilmişti. Patlamalar Ukrayna savaşında yeni bir cephe mi açılıyor endişelerine yol açmıştı. Rusya, Ukrayna ve Moldova yönetimleri saldırılardan birbirlerini sorumlu tutmuşlardı.