Sağlık çalışanları korunmuyor!

HABER MERKEZİ

CovId-19 salgınının kontrolden çıkmasıyla birlikte sağlık çalışanları tükenme noktasına geldi. Antalya Tabip Odası, salgında en başta mücadele eden sağlık çalışanlarının göz ardı edildiğini dile getirerek İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Pandeminin ağırlaşarak devam etmesi, kontrolden çıkması, geçtiğimiz hafta 5 meslektaşımızı Covid-19 sonucu kaybetmemiz nedeniyle çok üzgünüz, öfkeliyiz, sabrımız ve enerjimiz tükeniyor” denilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunularak şu talepler sıralandı:


► Covid-19’a yakalanmış sağlık çalışanları meslek hastalığı kapsamına alınmalı. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalı.

► Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının geride bıraktıklarının yaşamı güvence altına alınmalı.

► Covid-19 tedavi süreçlerinin ülkemizde biriken veriye dayanan uluslararası bilimsel kanıtlar üzerinden oluşturulan rehberler doğrultusunda güncellenmesi ve izlenmesi gerekir.

► Sağlıkta şiddet vakaları için etkili önlemler alınmalı.

► Tüm sağlık çalışanlarına standartlara uygun ve yeterli kişisel koruyucu donanım sağlanmalı ve düzenli olarak PCR testi ile tarama yapılmalı.

► Temel ücretlerinde emekliliğe de yansıyacak şekilde düzenleme yapılmalı; performans ödemeleri en üst seviyeden ödenmeli, çalışanların hastalık izni ve rapor nedeniyle ücretlerinde kesinti uygulamasına son verilmeli.

► Yeterli sayıda ‘kadrolu’ ve ‘güvenceli’ olarak sağlık çalışanı istihdam edilmeli

► Sağlık çalışanı ebeveynlere, çocuğunun bakımı ve sağlığı ile mesleğini icra etme ve geçimini sağlayabilme arasında seçim yapmaya zorlamadan ücretsiz kreş, çocuk bakım desteği ya da ücretli idari izin gibi olanaklar sağlanmalı.