Gebze ve diğer illerde meydana gelen yanık vakaları ve hastaların hastane, hastane dolaştırılması olayları sonrası Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın doktorları suçlayan açıklamasına....

Gebze ve diğer illerde meydana gelen yanık vakaları ve hastaların hastane, hastane dolaştırılması olayları sonrası Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın doktorları suçlayan açıklamasına Darıca’daKİ Gebze Devlet Hastanesi’nde çalışan doktor ve sağlıkçılardan tepki geldi. Hastane binası önünde yapılan basın açıklaması SES Gebze Temsilcisi Doktor Burhan Çağlar Usta tarafından okundu. Basın açıklamasına Kocaeli Tabip Odası ve SES üyesi doktorlar katıldı. Açıklama esnasında, “Özelleştirme yıkımını durdurun”, “Bakan sağlıkçılardan özür dilesin”, “Lüks harcamalara değil kamusal altyapıya yatırım”, “AKP mesleğimizle oynama” yazılı dövizler taşındı.

Burhan Çağlar Usta, sağlık politikalarının ve bu politikalara bağlı oluşan halkın sağlık mağduriyetlerinin sorumlusunun sağlık çalışanları olmadığını belirtip, “Sağlık Bakanı gerçekleri ve sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi. Gebze’de yaşanan olayda 8 aylık Rabia Karagöz’ün hastane, hastane dolaştırılmasının başta sağlık çalışanları olmak üzere sağlık camiasını üzdüğünü belirten Usta, “Bu ülkede sağlık politikalarının ve sağlık yatırımlarının siyasi sorumlusu olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise yetersizliklerini ve eksikliklerini sağlık çalışanlarına ve hekimlere yıkmaya çalışmaktadır” dedi.

Usta ayrıca özetle şunları söyledi:

“Bu olayın sorumlusu bizzat Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Türkiye’de sağlık politikalarını IMF ve Dünya sermayesinin direktifleri doğrultusunda kâr hırsına peşkeş çeken AKP’nin neoliberal politikalarıdır. Bölgede yanık ünitelerinin bugüne kadar yeterli sayıda olmamasının nedeni karlı yatırımlar olarak görülmemesidir. Sayın bakanın bildiği gibi, sağlıkta kar hırsı ölüm ve sağlıksızlık demektir.

Soruşturma açılmışken, Sağlık Bakanı suçlu olarak sağlık çalışanlarını göstermiştir. Ülkemizde yaşanan bütün ciddi yanık vakalarında yıllardır hem hastalar, hem sağlık çalışanları büyük zorluklar ve çaresizlikler yaşamaktadır. Marmara Bölgesi ve Kocaeli büyük ve tehlikeli endüstriyel kazalar ile yanık vakalarının sıkça yaşandığı bir kenttir. Derince Devlet Hastanesi’nde kamuoyu baskısını geçiştirmek için açılan yanık ünitesi yetersizdir. Başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının olumsuz gelişmelerde sorumluluğun ilk adresi ilan edilmesi doğru ve ahlaki değildir. Son olayda yanık hastasının yaşadığı mağduriyetin sorumlusu Sağlık Bakanlığı ve bakanın kendisidir. Bölgemizde göstermelik olmayan bir yanık ünitesi hayata geçirilmelidir. Kocaeli’ndeki hastanelere yapılan lüks mefruşat yatırımlarının toplamıyla yanık ünitesinin önemli eksiklikleri tamamlanabilirdi. Sağlık Bakanı tesadüfi değil yapısal nedenleri olan bu mağduriyetlerin sorumluluğunu üstlenmeli, suçladığı sağlık çalışanları ve hekimlerden özür dilemelidir.”

AKTAN USLU