İlk turda olduğu gibi bu turda da yurdun dört bir yanında saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimi haberleri geldi. Birçok okulda muhalefetin sandık görevlilerine ve gazetecilere saldırılar gerçekleştirildi. Yandaşlar mükerrer oy kullanırken yakalandı.

Saldırdılar, yaraladılar seçime hile karıştırdılar
Eski CHP milletvekili Ali Şeker ile Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar da darp edildi. (Fotoğraflar: BirGün-MA)

Haber Merkezi

Türkiye’de milyonlarca seçmen, ülkede ilk kez gerçekleşen ikinci turda cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Oy verme işlemi sürerken yurdun dört bir yanından sandıklarda saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimi haberleri geldi. Birçok kette gerginlik sayımdan sonra da devam etti. 

EN FAZLA PROVOKASYON URFA’DA MEYDANA GELDİ

Önceki seçimlerde olduğu gibi yine Urfa’da çok sayıdaki okulda CHP ve Yeşiller ve Sol Gelecek Parti’sinin görevlilerine saldırı gerçekleştirildi. Urfa'da eski İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve CHP'li sandık müşahitlerinin darp edildi. Olayın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Ali Şeker, "Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz! Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz" ifadelerini kullandı. Şeker savcılığa suç duyurusunda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Şu an Karaali’de bekliyoruz. Bana yönelik de saldırı oldu. Burada devlet zafiyeti var" diye yazdı. Tanal'ın paylaşımı şöyle: "İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, görevli olduğu Şanlıurfa Eyyübiye Karaali Mahallesi’nde usulsüz oy kullanımına karşı çıktığı için bir grubun saldırısına uğradı. Şu an Karaali’de bekliyoruz. Bana yönelik de saldırı oldu. Burada devlet zafiyeti var! Tehditlere, saldırılara boyun eğmeyeceğiz, sandıkları koruyacağız! Biz haklıyız, biz kazanacağız!"

TAŞLI SOPALI SALDIRI

Urfa’nın Haliliye ilçesinde bir grup, Ferit Şenyaşar'ın da aralarında olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı. Yeniköy Mahallesi'nde müşahitlerinin oy kullanmasına izin verilmediği bilgisi üzerine mahalleye gelen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) heyeti, burada bir grubun taşlı ve sopalı saldırısına maruz kaldı. 

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar, HDP İl Eşbaşkanları Ahmet Atış ve Garibe Yeşil, DBP İl Eşbaşkanı Vahit Akgün, Urfa Barosu avukatlarının da aralarında olduğu partili heyet, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

Bazı araçların camları kırıldı. Ferit Şenyaşar darp edilirken, haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirinin kamerası parçalandı. Saldırının halen devam ettiği öğrenildi. Saldırının olduğu bölgeden uzaklaşmayı başarabilen bazı partililer, saldırının yaşandığı bölgeden silah seslerinin geldiği bilgisini paylaştı.

AKP’LİLER OKUL BASTI

İstanbul Kadıköy’ün Bostancı Mahallesi’nde, AKP’liler Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni bastı. Aralarında AKP gençlik kolları üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kişilik grup, sandık görevlilerine ve güvenlik güçlerine saldırdı. Kavgayı kontrol altına almak isteyen polisler biber gazı ve cop kullandı. Olay yerine polisin müdahale etmesinin ardından saldırganlardan bir kısmı gözaltına alınırken grubun bölgedeki diğer okullara da provokasyon amacıyla gittiği iddia edildi. Saldırganlar video çeken yurttaşların telefonlarına el koydu. Provokasyoncu grubun "Siz deliğinizde yaşayacaksınız" dediğini ifade eden müşahitler, "Amaç seçmeni sandıktan uzaklaştırmak. Ancak burada güvenlik sağlandı. Yaralananlar ise darp raporu alıp şikayetçi olacaklar. Seçmene çağrıda bulunuyoruz, lütfen sandığa gelsinler" dedi.

Urfa Akçakale’deki Yazlıca Ortaokulu’nda toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine giden avukatlar engellendi. Avukat Ronayi Paydaş, okul kapısında ve bahçesindeki gerginlik sırasında çekilen görüntüleri, Twitter hesabında paylaştı. Paydaş, “Görevli olduğumuz bölgelerden Akçakale Yazlıca kırsal mahallesindeyiz. Burada toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık. Şu an can güvenliğimiz olmadığı için, suç duyurusu ve şikayet için köyden ayrıldık” dedi. Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

SOL PARTİLİLERE ENGEL

Ankara'da Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda SOL Parti'li müşahitler polis müdahalesi ile engellenmeye çalışıldı. SOL Parti'den yapılan açıklamaya göre; itirazlar sonucu müşahitler görevlerinin başına geri döndü. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ankara Seyranbağları Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda sandık kurulu başkanı müşahit bulunamaz gerekçesiyle SOL Parti'li müşahitleri polis eliyle şiddet uygulayarak uzaklaştırdı. İtirazlarla sandıkta müşahitlerimiz görevini yapıyor.”

SOL Parti, sosyal medya hesabından, AKP’li Eyüp Belediye Başkanı Deniz Köken'in okulda propaganda yapmak istediğini ancak engellendiğini duyurdu.

SANDIK BAŞINDA DARP         

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, Midyat Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta açık oy kullanılmasına karşı çıkanların darp edildiğini söyledi. Tanhan, “Nusaybin’de kolluk güçleri sandıkları tek tek dolaşarak ‘AKP müşahidi var mı’ diye soruyor. Olmayan sandıklara yanında getirdikleri gençleri getirip müşahit yapıyorlar. Mardin Midyat’ta Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta da AKP’li seçmenler gelip açık oy kullanmak istedi. Sandık görevlileri kabul etmeyince Sandık Kurul Başkanı’nı darp ettiler, gömleği yırtıldı” dedi. 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde yurt dışı oylarının sayımı sırasında AKP’liler CHP’lilere saldırdı.

***

ÖLEN KİŞİ DE SEÇMEN LİSTESİNE GİRDİ

İstanbul’un Bahçelievler ilçesindeki Yayla İlkokulu 1115 No’lu sandıkta, 2015 yılında vefat eden Emine Kahraman’ın seçmen olarak göründüğü ortaya çıktı. 

2 hafta önce gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde seçmen listesinde yer almayan Emine Kahraman’ın seçimin ikinci turunda listede bulunmasına itiraz edilmesinin ardından sandık yetkilileri tarafından tutanak tutuldu. 

MHP’Lİ BAŞKAN SUÇÜSTÜ YAKALANDI

MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili Yücetan Dilmaç oy kullandığı Can Gülmen İlköğretim Okulunda iki ayrı sandığa oy atmaya çalışırken yakalandı. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara “Suç olduğunu bilmiyordum” dedi. Hatay’ın Altınözü ilçesindeki Toprakhisar İmam Hatip Ortaokulu’nda bir kişi, 3 adet zarf ile toplu oy kullanmak istedi. Duruma fark eden CHP Milletvekili Servet Mullaoğlu tepki gösterdi. 

ANKARA’DA AKP’LİLER POLİSİ YUMRUKLADI

Ankara Dikmen’de Ali Hasan Coşkun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde AKP Ankara Milletvekili Murat Alparslan’ın yanındaki AKP’liler ile CHP’li müşahitler arasında kavga çıktı. Kavgayı ayırmak için araya giren bir polis memuru da AKP’lilerin yumruklu saldırısına uğradı. Emniyet ise olayla ilgili bir açıklama yapmadı. 

SANDIK BAŞINDA GAZETECİLERE DE SALDIRDILAR

İstanbul Hürriyet Mahallesi Ahmet Çuhadaroğlu Ortaokulu’nda, seçimleri izleyen dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan saldırıya uğradı. KRT TV Muhabiri Sultan Eylem Keleş’in, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde çekim yaptığı sırada AKP’nin okul sorumlusu olan Kadıköy Belediyesi AKP Meclis Üyesi tarafından yayın yapması engellendi.

PAYLAŞIMLAR NEDENİYLE GÖZALTI KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, “Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turuna ilişkin sosyal medyada provokatif ve manipülasyon içeren paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığı” açıklandı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, kullanıcı isimleri "haberreport", "darkwebhaber", "militer doktrin", "muhbir ajansmuhbir" ve "solcugazete" olan Twitter hesaplarının sahibi 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği ifade edildi.