Salgın beşiğinden Meclis’e geldiler

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Salgının en yaygın olduğu ülkelerden İtalya’ya giden milletvekillerinin TBMM ve parti çalışmalarına ara vermeden devam ettiği ortaya çıktı. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi 12 milletvekili, İtalya’ya salgın nedeniyle OHAL ilan edildikten 21 gün sonra bir ziyarette bulundu. İtalya’daki koronavirüs kaynaklı ilk ölümün yaşandığı gün İş insanı Leyla Alaton’a ait tıbbi cihaz üretim tesisini gezen milletvekilleri, çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi ile de bir araya geldi. İtalya’dan 24 Şubat’ta dönen milletvekilleri karantina kararı da sonra alındığı için hem TBMM çalışmalarına katıldı hem de yerel kongrelerde partilileriyle bir araya geldi. İtalya’ya giden heyette, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AKP’li Mustafa Elitaş da yer aldı. Elitaş’a AKP’li milletvekillerinin yanı sıra İyi Parti ve CHP’den de birer milletvekili eşlik etti.

ELİTAŞ KRİTİK YERLERDE

Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, bu ziyaretten iki gün sonra bir televizyon kanalında programa çıktı, üç gün sonra ise TBMM Genel Kurulu’nda çalışmalara katıldı. Elitaş, 14 günlük kritik süreçte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın konuşmacı olduğu Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin toplantısına da katıldı.

Elitaş, sosyal medya hesabı üzerinden İtalya’dan döndüğü 15’nci gün, “Yurtdışı dönüşler için 14 gün kuralına uyun” mesajını paylaştı.

AKP Mersin Milletvekili Haci Özkan da İtalya dönüşü TBMM çalışmalarını sürdürdü. Özkan, Erdoğan’ın konuştuğu AKP Grup Toplantısı’na da katıldı. Özkan ayrıca TBMM’deki makam odasında Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı’nı, Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı’nı ve Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü’nü ağırladı. Özkan, İtalya’dan döndükten 12 gün sonra da Mersin’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile bir araya geldi.

TBMM RİSK ALTINDA

Uzmanlara göre koronavirüsün kuluçka süresinin 37 güne kadar sürdüğü ihtimaline dikkat çeken TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Fazıl Kasap, “TBMM acilen tatil edilmelidir” dedi. İtalya’dan dönen tüm milletvekillerinin ve yakın çalışma ekibinin karantina altına alınması gerektiğini söyleyen Kasap, “Bu isimler günlerce Meclis çalışmalarına katıldı. TBMM risk altındadır. Sadece milletvekilleri değil, aileleri de temas ettiği halk da risk altındadır. Meclis çalışanlarını da korumak zorundayız. Bu nedenle tüm çalışmalara ara verilmelidir” dedi.