Salgında, refakatsiz çocuklar tehlikede

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin en ağır etkilerinin görüldüğü Hindistan'da Covid-19'dan ebeveynlerini kaybeden çocukların sayısı artıyor. Ülkede son iki ayda en az 577 çocuk hem anne hem babalarını kaybetti.

BBC'nin haberine göre, Delhi Çocuk Koruma ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Anurag Kundu, "Salgın sürecinde sosyal medya insanların hastane, oksijen, ilaç arayışları kadar anne ve babalarını kaybeden çocukların evlat edinilmesi çağrılarının da yaygınlaştığı bir alan oldu" dedi. Kundu, aynı zamanda sosyal medyada ebeveyni olmayan çocukların satışa çıkarıldığı korkunç örneklerin yer aldığını aktardı. Facebook'ta evlatlık çocuk teklif eden bir siteye rastladıklarını söyleyen Kundu, "Çalışanlarımdan biri bu Facebook sayfasında verilen telefon numarasını aradı. Karşısına çıkan kişiler bir çocuğun evlat edinilmesi için 7 bin dolar istediklerini söylemişler. Bunları polise bildirdik" diye konuştu.


UCUZ İŞ GÜCÜ

Hindistan'ın en büyük nüfusa sahip eyaleti Uttar Pradeş'in çocuk komisyonu üyesi Dr Preeti Verma da bu eyalette binden fazla "Covid öksüzü veya yetimi" tespit ettiklerini söyledi. Ulusal düzeyde oranların çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Verma, Uttar Pradeş'te sayıları belirleyebilmek için, polisler, sağlıkçılar ve muhtarlar üzerinden her bir köye kadar ulaşmaya çalıştıklarını anlattı. Delhi merkezli Protsahan adlı sivil toplum örgütünün başkanı Sonal Kapoor ise ebeveynlerini kaybeden çocukların ucuz işgücü olarak çalışmaya zorlandığı durumlarla karşılaştıklarını belirtti. Kapoor, "Covid yetim ve öksüzleri en büyük kriz ama sorunun tamamını kapsamıyor. Anne veya babasından birini kaybetmiş çocukların sayısı da çok fazla ve onların da aynı şekilde korunması gerekiyor" açıklaması yaptı.

***

Afrika kıtasında aşılama oranları yüzde 1’de kaldı

Dünya geneline sunulan 1,3 milyar doz Covid-19 aşısının yalnızca yüzde 1'i Afrika'da uygulandı ve bu oran artmıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Direktörü Dr. Matshidisio Motei, "Afrika'nın acil aşıya ihtiyacı var" diyerek aşılamadaki herhangi bir duraklamanın "can kaybına ve umut kaybına" yol açtığını" söyledi. Motei, "Afrika üçüncü dalganın eşiğinde olabilir. Vakaların yükseldiğini biliyoruz ve zaman ilerliyor. Bu nedenle yüksek risk gruplarını aşılamış ülkelere, en savunmasız insanları tam olarak korumak için doz paylaşımını hızlandırmaları için acil çağrıda bulunuyoruz" dedi.