Salih Müslim, bugün Prag'da hakim karşısına çıkarıldı. Türkiye'nin iade talebine rağmen Prag mahkemesi, Salih Müslim'i, serbest bıraktı. Bakan Gül, kararla ilgili, "Bu kararı tanımıyoruz ve asla kabul etmiyoruz" dedi.

Salih Müslim serbest bırakıldı!

PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim, bugün Prag'da hakim karşısına çıkarıldı. Türkiye'nin iade talebine rağmen Prag mahkemesi, Salih Müslim'i serbest bıraktı.

BAKAN GÜL: KARARI TANIMIYORUZ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Salih Müslim'in Prag'da serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Gül, "Bu kararı tanımıyoruz ve asla kabul etmiyoruz' ifadelerini kullandı. Gül, "Uluslararası hukuktan kaynaklanan her türlü haklarımızı kullanacağız. Siyasi gerekçelerle tutuklama kararı çıkmadı. Muhataplarımızdan bu hatanın telafisini bekliyoruz." dedi.

BİR AÇIKLAMA DA BAKANLIKTAN

Dışişleri Bakanlığı, Salih Müslim'in serbest bırakılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, şöyle dendi:

"PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD terör örgütünün lideri Salih Müslüm'e ilişkin geçici tutuklama talebimizin Çek Mahkemesi tarafından reddedilmesi Çek yargısının uluslararası hukuk ve terörle mücadele konusundaki sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır."

prag-da-mahkemeye-cikarilan-salih-muslim-in-ilk-goruntuleri-432936-1.

Çekya'nın başkenti Prag'da bugün mahkemeye çıkarılan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim'in ilk fotoğaflarını, Associated Press haber ajansı (AP) servis etti.

SALİH MÜSLİM'DEN AÇIKLAMA

Müslim, bırakıldıktan sonra ilk kez Medya Haber'e konuştu. Telefonla bağlanan Müslim, gözaltına alınma sürecini değerlendirdi.

Türkiye’nin hakkında daha önce çıkardığı yakalamaya atıfta bulunan Müslim, “Hakkımda yakalama kararı daha önce çıkarılmış. Yargı yoluyla bir yakalama çıkarıldı. Mahkemeye çıkarıldık. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ben başka bir ülkenin vatandaşıyım. Mahkeme de bu doğrultuda karar vererek, bıraktı” dedi.

‘BAŞARAMADILAR’

Gözaltında bulunduğu süre boyunca kendisi için yapılan eylem ve etkinliklere de değinen Müslim, “Herkese çok çok teşekkür ediyoruz. Hepimiz biriz. Afrin için en fazla Avrupa ülkelerinde görüşmeler yapıyoruz, bizi susturmaya çalışıyorlar. Başaramadılar. Avrupa’nın hukuku var, ilkeleri var, herkes TC’nin emrinde değildir. Kürt halkını susturamazlar” diye konuştu.

***

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da önceki gün gözaltına alınan PYD’nin eski Eşbaşkanı Salih Müslim, bugün davanın görüleceği Prag Şehir Mahkemesi’ne getirildi. Müslim'in duruşması Türkiye saati ile 13.00'de başladı. Duruşma öncesi bina önünde polislerce geniş güvenlik önlemi alındı.

prag-da-mahkemeye-cikarilan-salih-muslim-in-ilk-goruntuleri-432935-1.

Buna rağmen Müslim’in gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla mahkeme binası önünde ve Avrupa ülkelerindeki konsolosluk binaları önünde eylemler yapıldı. Bu eylemlerde Müslim’in serbest bırakılması istendi.

Başlayan duruşmada ise, medya mensupları mahkeme salonuna alınmadı.

Türkiye, gözaltına alınması sonrası Müslim’in geçici olarak tutuklanmasını ve iade edilmesi talebiyle Çekya'ya dosya göndermişti. Ancak Müslim’in Türkiye vatandaşı olmaması dolayısıyla Ankara'nın iade talebinin reddedilmesi bekleniyor.

Duruşmada Salih Müslim'in gözaltı süresinin uzatılabileceği veya serbest bırakılabileceği belirtiliyordu. Müslim'ün oturma iznine sahip olduğu Finlandiya'ya ya da başka bir Avrupa ülkesine gönderilebileceği da iddia ediliyordu.