Çatışmaların durmasını talep ederek AKP’nin tepkisini çeken akademisyenlere yönelik sindirme politikaları sürüyor. Birçok ilde akademisyenler gözaltına alınırken çalışma odalarının kapıları Maraş Katliamı’nı anımsatır biçimde işaretlendi. Diğer yandan ‘Akademisyenler susturulamaz’ diyenlerin sesi giderek büyüyor

Sana düşman, bana düşman düşünen insana düşman…

>>Barış bildirisine imza atan akademisyenler birçok şehirde gözaltına alındı, üniversiteler soruşturmalar başlattı. Akademisyenlere destek verenlerin sesi ise daha da yükseldi..

>>Gözaltılar ardından ilk tutuklama talebi haberi Erzurum’dan geldi. Sabah Gözaltına alınan akademisyen Ramazan Kurt’a savcılıkta “PKK’yi terör örgütü olarak görüyor musunuz?” diye soruldu

>>İktidar tarafından hedef gösterilen akademisyenlerin çalışma odalarının kapıları Maraş Katliamı’nı hatırlatır biçimde işaretlendi. Öğrenciler ise hocalarını yalnız bırakmadı

>>‘Cadı avı’nın fitilini ateşleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ise tüm yaşananlara karşın söylemlerini devam ettirdi. Erdoğan, akademisyenler için ‘alçaklar, zalimler’ dedi

Yurt dışı yasağı!
‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi‘nin bildirisine imza atan Savcılıkça tuklama talebi ile Erzurum 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedilen Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramazan Kurt yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Erzurum Terörle Mücadele Şubesi’nde ‘örgüt propagandası‘ iddiasıyla sorguya alınan Kurt susma hakkını kullanırken savcılıkta ise akademisyene “PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor musunuz?” gibi sorular yöneltildi.

Bolu’da polis baskını
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi'nde 'barış bildirisi're imza atan Prof. Dr. Barış Bora Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ve Dr. Ülkü Güney, evlerine yapılan polis baskınında gözaltına alındı. Gözaltına alınan akademisyenler Güzelsarı ve Güney savcılık ifadelerinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Arel’de uzaklaştırdı
Arel Üniversitesi Rektörlüğü “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan dokuz akademisyenin haklarında başlatılan soruşturma süresince okulla ilişkilerini kesti. Bunun üzerine okuldaki akademisyenler ise uzaklaştırılan 9 hoca geri dönene kadar sınav kağıtlarını okumayacaklarını açıkladı. Arel Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü ise, okuldan uzaklaştırılan hocalarına destek mesajı yayınladı.

Kocaeli’nde akademisyenler serbest bırakıldı
Kocaeli Üniversitesi’nde görevli 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan 12 akademisyen aşkam saatlerinde serbest bırakıldı. Hakkında gözaltı kararı bulunan akademisyenler arasında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da bulunuyor. Kocaeli Üniversitesi Senatosu ise yaptığı açıklama ile akademisyenler hakkında idari soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Mersin ve Antep
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi bildirisine imza atan 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Gaziantep Üniversitesi'nde de rektörlük, 4 öğretim üyesi hakkında disiplin soruşturması başlattı. Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.

Akdeniz ‘devletin yanında’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın barış isteyen akademisyenleri hedef alarak verdiği talimata Akdeniz Üniversitesi de kayıtsız kalmadı. Rektörlük tarafından yayınlanan genelgede “Devletimizin terör konusundaki haklı mücadelesinin yanındayız” denilirken üniversiteye bağlı öğretim elemanlarıyla ilgili yasal sürecin başlatıldığı duyuruldu.

Uludağ: Kampüste gözaltı
‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisinin kınandığı Uludağ Üniversitesi’nde imzacı akademisyenler Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Şule Akköse Aydın ve Aylin Çakı kampüs içerisinde gözaltına alındı, üç isim akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Üniversite Senatosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, akademisyenlerin bildirisinin “akademik özgürlükle alakadar bulunmadığı” belirtilerek “Bu gibi girişimleri kabul etmediğimizi, kınadığımızı ve telin ettiğimizi kamuoyuna ilan ederiz” denildi.

Görevden almalar
Bartın Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı. Hülya Doğan, bir gün içerisinde savcılığa giderek ifade vermemesi halinde zorla ifadeye götürülecek. Üniversite rektörlüğü de Doğan'a gönderdiği “Bölüm başkanlığınız görülen lüzum üzerine” ifadelerinin yer aldığı yazı ile akademisyeni bölüm başkanlığı görevinden aldı.
Bildiriye imza atan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu da, İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevinden alındı.

PAÜ'de 'çağrı' ve tehdit
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir, akademisyenlerin bildirisine imza attığı için adliyede ifadeye çağrıldı.
Akademisyenlerin hedef gösterilmesi üzerine ODTÜ merkezli başlatılan “Üniversiteler Barış İstiyor” kampanyasına imza atan Pamukkale Üniversitesi'nde faaliyet gösteren 7 topluluk, rektörlük tarafından tehdit edildi. PAÜ Rektörlüğü imza atan topluluk danışmanlarını sabah saatlerinde rektörlüğe çağırarak toplulukları kapatmakla tehdit etti.

13 imza daha eklendi
Tunceli Üniversitesi’nde bildiriye imza atan 7 akademisyen hakkında soruşturma başlatılması üzerine 13 akademisyen daha aynı bildiriye imza attı.

Bakırköy de ‘devrede’
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, akademisyenlere yönelik İstanbul merkezli başlatılan soruşturmayla yetinmeyerek Bakırköy adli yargı sınırları içinde görev yapan ve bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zülkarneyin Kısık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre akademisyenlere ‘terör örgütü propagandası’ suçlaması yöneltildi.

İmzayı çekti, yetmedi
Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” bildirisine imza atan, sonra bu imzasını geri çeken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, hakkında soruşturma başlattı.

Bahçeşehir ‘kabul etmiyor’
Bahçeşehir Üniversitesi Senatosu imzasıyla yayınlanan açıklamada akademisyenlerin bildiride kullandığı fadelere ilişkin “kabul etmemiz asla mümkün değildir” denildi.

Samsun: 6 soruşturma
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” bildirisinde imzası bulunan 6 öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.

Batman’da 5 inceleme
Batman Üniversitesi Rektörlüğü, bildiride imzası bulunan 5 akademisyen hakkında inceleme başlattı.

Trakya: 2 hoca, 1 öğrenci
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle 15 Ocak’ta 2 akademisyen ve 1 doktora öğrencisi hakkında disiplin soruşturma başlattı.

OGÜ’de 4 akademisyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, 15 Ocak’ta Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "4 akademisyen hakkında 'kamu görevinden çıkartma' soruşturması başlattık." dedi. Eskişehir Anadolu gazetesinin haberine göre Anadolu Üniversitesi’nde bildiriye imza veren 15 akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı.

***

Yalnız değilsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere üçüncü sınıf mafya liderlerinin de aralarında bulunduğu gerici faşistler tarafından hedef gösterilen ve tehdit edilen akademisyenlere destek açıklamaları dün de sürdü. Siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri ile sanatçılar tarafından yapılan açıklamalarda akademisyenlerle dayanışma mesajları verildi. Yapılan açıklamalar şöyle:

CHP: Kara leke
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in bazı milletvekilleri ile parti genel merkezinde açıkladığı Parti Meclisi Bildirisi’nde “Yargı ve bazı üniversite yönetimlerinin harekete geçmesi Türkiye demokrasisine yeni bir leke düşürdü” denildi ve “ekseninde devam eden hukuksuz soruşturma, gözaltına alma ve görevden uzaklaştırmaların derhal son bulmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HDP: Düşünceye kelepçe vurulamaz
Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada “Düşünceye kelepçe vurulamaz; akademisyenlere dokunmayın. Gözaltına alınan akademisyenler derhal serbest bırakılmalı; siyasi iktidar tarafından sürdürülen, teşvik edilen insan haklarına ve hukuka aykırı soruşturmalar, linç kampanyaları derhal durdurulmalıdır” denildi.

ÖDP: Fikirler değil silahlar sussun
Özgürlük Ve Dayanışma Partisi Merkez Yürütme Kurulu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullanıldı: “AKP iktidarına sesleniyoruz, bu zorbalığı durdurun. Bilim insanlarına, akademisyenlere dokunmayın. Fikirlerden korkmayın. Fikirleri değil silahları susturun. AKP iktidarının saldırısı altındaki bilim insanlarının, akademisyenlerin yanındayız.”

Emek örgütleri tek ses
Akademisyenlerin karşılaştığı baskı ve tehditlere karşı emek ve meslek örgütleri de tek ses oldu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yaptığı açıklamada baskıları kınarken “Demokrasi mücadelesinde hiçbir çekince duymadan işçi sınıfının ve halkımızın yanında duran, her türlü bedeli göze alan sevgili hocalarımız yalnız değildir!” dedi. Ortak bir bildiriye imza atan Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de “Bu olay bizlere bir kez daha Türkiye’nin ihtiyacının yeni bir anayasadan önce bir anlayış değişikliği olduğunu göstermiştir” dedi. KESK ise akademisyenlerin bildirisi için “Konfederasyon olarak sahipleniyor, altına imzamızı atıyoruz” açıklaması yaptı.

2000 hukukçudan destek
2000’e yakın avukat bir bildiri yayınlayarak barış çağrısı yaptıkları için iktidarın linç kampanyasının hedefi olan akademisyenlere destek verdi. Hukukçuların açıklamasında “Barış isteyen akademisyenlerin imza metnini aynen sahiplendiğimizi, akademisyenlere yönelik tehditlere karşı yasal yollara başvuracağımızı ve her aşamada avukatlıklarını yapacağımızı belirtiyoruz” denildi.

Tiyatroculardan da destek
‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyerek çatışmalı sürecin sona ermesini isteyen akademisyenlere edebiyatçılar, sinemacılar ve gazetecilerin ardından tiyatrocular da destek verdi. 138 tiyatro sanatçının imzaladığı bildiride “Vicdanımız ve tüm kalbimizle akademisyenlerin müzakere ve barış çağrısına sesimizi katıyoruz. Barış hemen şimdi” denildi.

Dündar ve Gül de ‘ortak olmadı’
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, avukatları aracılığıyla akademisyenlere destek açıklaması yaptı. Gül ve Dündar, akademisyenlere destek olmak için ‘Barış İçin Gazeteciler’ grubu tarafından “Bu suça biz de ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza verdi.

KTÖS: Akademisyenlerin yanındayız
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Barış için Akademisyenler’le dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Sendika, “Düşünebilen, özgürleşmeye inanan, doğruları ifade eden tüm vatandaşları tehdit olarak gören AKP ve faşist grupların akademisyenlere karşı başlatmış olduğu insan avını protesto eder, konuyu uluslararası makamlara taşıyacağımızı kamuoyu ile paylaşırız” ifadelerini kullandı.

***

Tehditler üç imzayı çektirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barış bildirisine imza attığı için 'zalim ve alçaklıkla' suçladığı ve hem sevcılıklar hem üniversiteler tarafından hakkında soruşturma açılan akademisyenlerden üçü daha metinden imzasını çekti. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnal, ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Görevlisi Arslan "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine verdiği imzayı geri çekti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özel, "İmza kampanyasının amacını aşmış olduğunu fark ettiğim için imzamı 12 Ocak 2016 itibarıyla geri çektim" dedi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, yaptığı açıklamada, “Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti” dedi.