DİSK tarafından Dedeman Oteli'nde

ULAŞ ÖZTÜRK / DİSK tarafından Dedeman Oteli'nde düzenlenen ''Solda Yenilenme'' Konferansı’nda Tarık Akan, sanatçıların sol yelpaze içinde olduğunu belirterek, ''Sağın sanatı yoktur, solun sanatı vardır'' dedi.

Akan, sanatın, 1950'den sonra acı çeken ve paramparça edilen bir meslek dalı olduğunu söyledi.''Nazım'dan bugüne edebiyatta, şiirde, sinemada, tiyatroda hapse girmemiş, acı çekmemiş hiçbir dostum yok'' diyen Akan, sanatçı yı, ''ileriyi gören, çağdaş, muhafazakar ve tutucu olmayan, modern bir yapıya oturan kişi'' olarak tarif etti. Sanatçıların sol yelpaze içinde olduğunu belirten Akan, ''Sağın sanatı yoktur, solun sanatı vardır'' dedi. Türkiye'de solun hiçbir zaman iktidar olamadığını, sürekli muhafazakar partilerin iktidara geldiğini kaydeden Akan, ''AK Parti, Atatürk, laiklik ve ulusal bütünlüğe karşı açık ve net savaş veriyor'' diye konuştu.

Toplantılar sonucunda bir parti kurulabileceğini, bu partiye destek vereceğini, ancak içinde yer almayacağını anlatan Akan, yeni bir partinin de soldaki partilerde parçalanmayı getireceğini savundu. Aktif olarak siyaseti düşünmediğini ifade eden Akan, ''sinemacı'' olduğunu ve film yapmak istediğini belirtti.

Sanatçı Rutkay Aziz de, ''Aksi halde sanat tükeniyor. Karşı taraf da mutlu oluyor. İlkeli, onurlu ve toplumsal bilinçle iş yaparak ayakta kalmak her ne kadar bu ülkenin kültürel kimliğinde suça dönüşse de biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz '' diye konuştu.

Senaryo yazarı Meral Okay, ''Hepimizin ezberini değiştirmesi, yeni cümleler kurması ve yeni bir dil yaratması lazım'' dedi. Toplantının tüm insanlara ulaşılması gerektiğini belirten Okay, ''Sancılarımız ortak, biraz daha sesimizi yükseltmemiz gerekiyor'' dedi.