Tezkerenin kabul edilmesiyle birlikte, IKBY’nin tartışmalı referandumuna saatler kala TSK, Irak’ın kuzeyine hava harekâtı düzenledi. İran’ın da Erbil’e bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurduğu belirtildi

Sandık gerilimi sahaya yansıdı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı bir hamle olarak sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan tezkerenin kabul edilmesinden saatler sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Irak’ın kuzeyini vurdu. Erbil’deki referandumdan sadece bir gün önce yapılan hava harekâtına eşzamanlı olarak İran da IKBY’nin dağlık bölgelerini bombaladı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak kuzeyinde bulunan bölücü terör örgütüne ait hedeflerin etki altına alınmasına devam edilmektedir. Irak kuzeyindeki Gara bölgesinde bulunan PKK kamplarına yönelik hava harekâtı icra edilmiş, bölgede saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen terör örgütü mensupları tarafından kullanılan silah mevzii, barınak ve silah/mühimmat depoları imha edilmiştir” denildi.

Karargâh, harekâta katılan uçakların daha sonra üslerine geri döndüklerini duyurdu.

Tanklar savaş pozisyonunda
IKBY’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapma kararı ardından TSK’nin Irak sınırında 18 Eylül’de başlattığı askeri tatbikat da sürüyor. Önceki gün seviyesi yükseltilen tatbikat kapsamında dün zırhlı araçlarla tanklar manevra ve hücum eğitimi yaptı. Habur Sınır Kapısı’na yakınlarındaki TIR Parkı sahası karşısında yapılan tatbikatta özellikle tankların savaş pozisyonu aldıkları belirtildi.

Diplomasi de hızlandı
Sahadaki hareketliliğin yanı sıra sandığa karşı çıkan Türkiye, İran ve Irak merkezi hükümeti arasında diplomasi trafiği de hızlandı. Genelkurmay başkanları arasındaki görüşmeler önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan’ın 4 Ekim’de Tahran’a yapacağı ziyaret öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İranlı mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşecek. Tahran’daki görüşmede Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ali Ferhud Ghanimi’nin katılımıyla bir üçlü zirve gerçekleştirileceği konuşuluyor.

‘Tehditleri kabul etmiyoruz’ demişti
Ankara başından beri referanduma karşı çıkarken, AKP hükümeti yetkilileri son yaptıkları açıklamalarda tutumlarını bir hayli sertleştirmişti. Referandum gündemiyle öne çekilen Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) ardından sandık ‘gayri meşru’ ilan edilmiş ve “vahim sonuçların kaçınılmaz olduğu” vurgulanmıştı.

Bakanlar Kurulu’nda da benzer bir vurgu yapılmış, başbakan ve cumhurbaşkanının açıklamalarında ‘askeri seçenekten’ bahsedilmişti. 30 Ekim’de süresi biten tezkere de, bağımsızlık referandumuna karşı bir hamle olarak tarihi erkene çekilerek görüşülmüştü. Irak Genelkurmay Başkanı Ghanimi ve beraberindeki heyet de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın resmi davetlisi olarak önceki gün Türkiye’ye gelmişti.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, Türkiye’den yapılan açıklamalar üzerine “Tehditleri kabul etmiyoruz” karşılığını vermişti.

***

İran hava sahasını da kapattı
Referanduma karşı çıkan bir diğer ülke olan İran’ın da IKBY’nin Erbil kentine bağlı dağlık sınır bölgelerini top atışlarıyla vurduğu belirtildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran’a bağlı Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi. Açıklamada, topçu atışlarının herhangi bir kayba yol açıp açmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

Ayrıca İran’ın, hava sahasını Kürt yönetimine kapattığı duyuruldu. İran’ın en üst düzey güvenlik birimi sözcüsü Keyvan Hosravi, IKBY’den yapılacak uçuşlara hava sahalarını kapattıklarını aktardı. Irak hükümetinin talebi üzerine bu adımın atıldığı kaydedildi. İran, IKBY’nin referandum konusunda geri adım atmaması üzerine birkaç gün önce sınırda tatbikat başlatmıştı.