Son dönemde basında uygulanan sansür olaylarında artış görülüyor. Evrensel gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek ve Sorumlu Müdürü Mehmet Uğraş Vatandaş hakkında da...

Son dönemde basında uygulanan sansür olaylarında artış görülüyor. Evrensel gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek ve Sorumlu Müdürü Mehmet Uğraş Vatandaş hakkında da 1’er yıl hapis cezası verildi...

  

Konu ile ilgili çalışanlarının yanlarında olduklarını deklare eden Evrensel gazetesi ekibi, gözdağı olarak niteledikleri ceza karşısında susmayacaklarını dile getirdi. Alternatif, Atılım, Gelecek ve Azadiya Welat gazeteleri hakkında verilen kapatma cezalarının ardından Günlük Evrensel gazetesinin sorumluları hakkında 1"er yıl hapis cezası verildi. Gazetenin 10 Aralık 2007 tarihli sayısında Çetin Diyar"ın "Son pişmanlık neye yarar?" başlıklı köşe yazısı nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, Terörle Mücadele Yasası"nın 6. maddesinde yer alan "terör örgütlerinin bildirilerini açıklamak, yayınlamak’ suçunu işledikleri iddiasıyla 1"er yıl hapis cezasına mahkum edildiler.

 

"BİZLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN"

Konu ile ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali"nde basın açıklaması yapan Günlük Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ"un gazetelerde yer alan haberler üzerine yaptıkları açıklamaların yargıda ağır ve kasfetli bir havaya neden olduğunu, bu durumunda görülen davalara etki ettiğini söyledi.

Gazetelerine verilen cezanın yazarlarının köşesinde PKK"nin 7 maddelik "Demokratik Çözüm" deklarasyonuna atıf yaptığı ve değerlendirdiği için verildiğini belirten Polat, "Bir yazarın, kendi görüşlerini ifade ederken farklı tarafların o konuda neler söylemiş olduklarını da tartışmasından daha doğal ne olabilir? Bu, düşünce özgürlüğünün en basit gereklerinden birisi değilse nedir? dedi. Çalışanları hakkında çıkan hapis kararının Yargıtay"da bozulmasını dileyen Polat, "Basın meslek örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve okurlarımızı bu konuda bizleri yalnız bırakmamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Kararı temyiz ettiklerini söyleyen avukat Devrim Avcı, 2006’nın ikinci yarısından sonra yapılan bir değişiklikle maddede öngörülen para cezasının 1’er yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çevrildiğini, bu değişikle TMY kapsamında verilen cezaların da paraya çevrilemeyeceği ve ertelenemeyeceğine dair bir hüküm bulunduğunu belirtti.

 

"TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

Açıklamanın ardından konuştuğumuz Sorumlu Müdürü Mehmet Uğraş Vatandaş da, kararın basın özgürlüğü yoluna bir engel teşkil ettiğini ifade ederek, halkın haber alama ve doğru bilgilendirme hakkını yerine getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek"de verilen karar ile ilgili olarak basın özgürlüğüne ve halkın haber alma özgürlüğüne karşı yapılan bir tutum olduğunu belirterek, "Emekten yana demokratik yayın yapan gazetelerin cezalandırılmasını günümüz koşullarında olanaklı görünüyor. Bizde bu cezayı verenler bilsinler ki Evrensel gazetesinin yayın çizgisinden, bizlerin demokrasi ve özgürlük mücadelesinden herhangi bir taviz vereceğimizi düşünmesinler. Biz gider yatarız ama çizgimizede devam ederiz, mücadelemize devam ederiz" diye konuştu.

 

UFUK KOŞAR