İktidar sansüre doymuyor.

İletişim Başkanlığı, RTÜK, Basın İlan Kurumu, Sulh Ceza Hakimliği yetmedi, aile mahkemesi de gazetecilere sansür uygulamaya başladı.

Gazeteci Murat Ağırel’in ilaç yolsuzluğu yazı dizisinde adı geçen eski AKP Milletvekili Şükrü Ayalan, İstanbul 1. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Aynı gün Aile Mahkemesi, ‘6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ kapsamında Murat Ağırel’in bu konuda konuşmasını, yazmasını yasaklandı. Yetmedi, Murat Ağırel’in Şükrü Ayalan’ı telefonla aramasına da yasak getirildi. Gazeteci karara uymazsa mahkeme kararıyla tutuklanacak.

Her gün kadınların öldürüldüğü ülkede işlemeyen yasa, gazeteciyi susturmak için işte böyle kullanıldı.

***

Ama sansürün bir panzehri var; Yazmak, konuşmak yani susmamak.

O zaman biz, Şükrü Ayalan hakkındaki haberleri ve iddiaları hatırlatalım. Sonrasını sansürcüler düşünsün.

Murat Ağırel, insan sağlığıyla oynayıp ceplerini dolduranların ilaç vurgununu anlatan bir yazı dizisi kaleme aldı. Haberin ucunu bir istifa mektubundan yakalamıştı.

Yurt dışından ilaç temin etmekle görevli İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nin Yurt Dışı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Fatih Çırakoğlu istifa mektubunda yolsuzluk iddialarını sıralamıştı. Siyasi bağlantılı bazı şirketler, çok büyük kârlarla ilaçları SGK’ya satmak için Fatih Çakıroğlu’nu canından bezdirmişti. Ve bu isimleri deşifre ediyordu.

***

İstifa mektubunda eski AKP milletvekili Şükrü Ayalan’ın ismi geçiyordu. İlaçların daha uygun fiyata alınmasının ve işini yapmasının engellendiğini anlatan Fatih Çakıroğlu istifa mektubunda şöyle diyordu:

“Engelleyici faaliyetlerin temeli ise eski siyasetçi olan Şükrü Ayalan isimli bir ilaç taciri sayesinde tertiplenmektedir.”

Mektuptaki bir iddiaya göre; kurumun kemik iliği naklinde kullanılan bir ilacı SGK fiyatından daha pahalıya alması istenmişti. Fatih Çakıroğlu buna karşı çıkmış ve Arjantin’deki bir şirketten ilacı almak için girişimde bulunmuştu. Ancak Arjantin’deki şirket, bütün ilaçları Şükrü Ayalan ve ortağı Birol Taşkara’nın peşin parayla satın aldığını bildirdi. Buna rağmen kurum ilacı Hollanda’dan temin edince Şükrü Ayalan’ın tehditleri başladı.

İstifa mektubunun devamında Şükrü Ayalan’ın Bangladeş’ten 50 euroya aldığı ilacı yurt dışı ilaç listesine eklettiği ve devlete 3 bin 750 euroya satmaya çalıştığı anlatılıyordu.

Murat Ağırel, istifa mektubunu sahibine doğrulatmış ve belge olarak yayınlamıştı. Hatta Şükrü Ayalan’ı arayıp görüş aldı ve iddiaları yalanladığını da yazdı. Ama daha sonra Şükrü Ayalan’ın Bangladeş’te üretilen ilaç için verdiği 3 bin 750 euroluk teklifin belgesine ulaştı. Hatta ilaç Bangladeş’te bile ruhsatlı değildi yani çöptü.

Murat Ağırel’in telefonla konuştuğu AKP Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı ise mektupta yazılanları doğruladı.

Şükrü Ayalan, iş takipçiliği yaptığını da yalanlamıştı. Ancak Murat Ağırel, Şükrü Ayalan ve şirket sahipleri arasında iş takibi için imzalanan ibranameyi de yayınladı.

Şükrü Ayalan, bu ibranamede imzası bulunan şirket sahibi Birol Taşkara ile uzun süre birlikte çalışmıştı. İddiaya göre; Birol Taşkara’dan senet almış ve sonrasında bir suç örgütünü devreye sokmuştu. Birol Taşkara, kafasına silah dayanarak kendisinden 10 milyon euro istendiğini anlatarak suç duyurusunda bulunmuştu. Murat Ağırel’in ulaştığı Birol Taşkara, iddiaları doğruladı ama şikayetinden vazgeçtiğini söyledi.

Yazı dizisinde, bazı ilaç şirketlerinin resmi kurumlara yazdığı Şükrü Ayalan tarafından karalandıkları ve tehdit edildiklerine dair dilekçeler de yer aldı.

Murat Ağırel, haberleriyle sahte kanser ilaçları gerçeğini de ortaya koydu. Bu ölümcül sahtekarlığın arkasındaki isimleri ve organizasyonları inceledi.

***

Tüm bu yolsuzluk iddialarıyla ilgili yargı harekete geçecek mi?

Bilmiyoruz.

Ama yargının gazetecilere karşı çok hızlı işlediğini çok iyi biliyoruz.

Aile Mahkemesi’nin kararıyla Murat Ağırel’in Şükrü Ayalan hakkında yazması ve konuşması yasaklandı.

Şimdilik biz yazabiliyoruz.

Sansüre karşı yazalım, hatırlatalım ve hiç unutturmayalım istedik.

Sansürü böyle yeneceğiz.