AKP ve MHP, yeni anayasa teklifini 25 Kasım’dan bir gün önce sunma peşinde. Cumhur İttifakı’nın amacı ise ‘yeni bir devir başlıyor’ havasını devreye sokmak.

Saray’ın amacı 25 Kasım’ı arka planda bırakmak
Geçtiğimiz yıl ülkenin dört bir tarafında kadınlar iktidara yönelik tepki göstermişti. (Fotoğraf: Ankara Kadın Platformu)

Hüseyin Şimşek

AKP ve MHP’nin başörtüsü ve aileye yönelik Anayasa değişikliği teklifi için hafta içi harekete geçmesi bekleniyor. Anayasa’da sınırlı fıkra değişiklikleri ile düzenlemeyi hayata geçirmek isteyen iki parti, teklif için 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün bir gün öncesini belirledi.


MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bütçe görüşmeleri sırasında gazetecilerle Meclis kulisinde buluştu. Yıldız, teklif için, “24 Kasım’da bu iş tamam” değerlendirmesini yaptı. AKP ve MHP’nin bu tarih üzerinde tartışmalar yürüttüğü ve bu düzenlemeye ‘yeni bir devir başlıyor’ havası katmanın yollarını aradığı öğrenildi. Bu nedenle 25 Kasım’ın bir gün öncesinin seçildiği kaydedildi. Fakat son kararın pazartesi günü verileceği de ifade edildi. İki parti arasındaki görüşmelerin bugün de sürmesi bekleniyor.

EN ZAYIF HALKA İYİ PARTİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği teklifinin detayları hakkında hafta içi yaptığı açıklamada, “Anayasa değişikliği teklifini muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunacağız. Teklifi gördüklerinde muhalefetin de destek vereceğinden umutluyum” dedi. Daha önce teklife kesin olarak kapıları kapatan HDP dışında CHP’nin de AKP’nin umut bağladığı parti olmadığı kaydediliyor. Bu konuda en zayıf halkanın, teklifi görmek için bekleyen İYİ Parti olduğu da konuşulanlar arasında yer alıyor. İYİ Parti kurmayları, ilk etapta teklife karşı olduklarını duyurdu. Ancak bazı Başkanlık Divanı üyelerinin, “Gerekirse ‘evet’ oyu kullanalım ve bu tartışmayı seçim süreci gelmeden sonlandıralım” görüşünde oldukları da bildiriliyor.

Teklifle ilgili son değerlendirmeyi, Adalet Bakanı Bozdağ yaptı. Bozdağ, başörtüsü ile ilgili Anayasa’nın 24’üncü maddesinde, ailenin korunması ile ilgili ise 41’inci maddesinde değişiklik yapılacağını ifade etti. Özellikle aile ile ilgili düzenlemenin tartışmalara neden olması bekleniyor. Teklifin doğrudan TBMM’de kabul edilmesi için 400, referanduma gidebilmesi içinse 360 oya ihtiyaç duyuluyor. AKP, MHP ve BBP tek başına referandum sayısına bile ulaşamıyor.

***

25 Kasım konserine ‘güvenlik’ önlemi

Kadın Zamanı Derneği’nin 25 Kasım kapsamında, Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde Kürt sanatçı Rewşan Çaliker’in katılımı ile düzenleyeceği dayanışma konseri, “güvenlik” bahane edilerek, yazılı bir gerekçe sunulmadan engellendi. Günler öncesinden konser duyurusunu yapan derneğe Şişli Belediyesi, Şişli Kaymakamlığı’nın konseri engellediğini sözlü olarak aktardı.

Etkinliklerinin engellemesine dair yazılı bir açıklama yayınlayan Kadın Zamanı Derneği ise “Kadınların güvenliğini sağlamayanlar, şiddetle mücadeleye bütçe ayırmayanlar kadınların yan yana gelmesini güvenliğe aykırı buluyor. 25 Kasım’a giderken biliyoruz ki, yan yana geldiğimiz her alan kadın düşmanı politikalar üreten zihniyet için tehdit oluşturuyor. Ancak bizler konserlerde, sokaklarda, evlerde, her yerde yan yana gelmekten, dayanışmaktan, haklarımızdan, hayatımızdan vazgeçmeyecek, özgürlüğümüz için mücadele edeceğiz” ifadelerine yer verildi.