Saray’ın himayesinde düzenlenen Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi’nde yapılan konuşmalarda ‘Helal gıda, ruhsal anlamda da rahatlatıyor’ denildi

Saray’ın himayesinde İstanbul’da Helal Fuarı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın desteklediği cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi devam ediyor. 23 Kasım'da başlayan ve 25 Kasım'da sona erecek olan İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki fuarda yapılan konuşmalarda helal gıdanın üstün vasıflarından bahsedildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı fuarda Dünya Helal Konseyi Başkanı Şeyh Thaifer Najjar, "Eğer aynı hedefe yürüyorsak başka şansımız yok zaten" dedi.


Fuar kapsamındaki oturumda "Helalin İslam Dünyasına Etkisi" başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Najjar, Allah-u Teala'nın iyi olan şeylerin yenilip içilmesi yönünde emri olduğunu kaydederek, tüm inananların bu şekilde yapması gerektiğini söyledi. Najjar, "Ümmet olarak bizden temiz, sağlıklı ve helal yenilmesi isteniyor. Din bir yaşam tarzıdır, İslam da bir yaşam tarzımız haline gelmiştir. Hepimiz için yasaklananlar, yasaklanmış olanlar vardır. Bizler de erdem içerisinde buna uymalıyız. Bunu tamamen anlayamayabiliriz ama uygulamalıyız" diye konuştu.

Zeybekçi: Helal Kurumu kurduk
Zirvede konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise Türkiye olarak çok önemli bir adım attıklarını ve Helal Akreditasyon Kurumu'nu (HAK) kurduklarını belirterek, "Bu kurum, yıl sonundan önce çok güçlü bir kurum olarak hepinizin hizmetinde olacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı'nı oluşturan 57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20'sini ürettiğini belirten Zeybekci, helal pazarının İslami finansla birlikte 4 trilyon dolara ulaştığını, Müslümanların helal tüketim mallarının üretimi konusunda zamanla ilerleme sağlayabileceğini kaydetti.

Helalin kişiye getireceği çok ciddi faydalar olduğunu aktaran Najjar, "Helal gıda yemek, ruhsal anlamda da bizi rahatlatıyor. Helal ve temiz kelimelerin bir arada hadis-i şeriflerde geçiyor." ifadelerini kullandı. Etkinlikte Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) gıda mühendisi Tuğba Daysaloğlu, TSE'nin helal belgelendirme faaliyetlerinden bahsetti ve bu konudaki süreçleri katılımcılara anlattı.