Gara’da PKK tarafından alıkonulanların yaşamını yitirmesinin ardından siyasette tansiyon yükseldi. Operasyonu ‘başarılı’ bulan Saray İttifakı ‘bilgilendirme’ yapsa da pek çok soruya yanıt veremedi. Siyasi sorumluluğun iktidarda olduğunu hatırlatan muhalefet ise tepkili.

Saray’ın verecek yanıtı yok

Politika Servisi

PKK tarafından alıkonulan 13 güvenlik görevlisinin Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde Pençe Kartal-2 Harekatı sırasında yaşamını yitirmesi siyasetin nabzını yükseltti. Operasyona ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Meclis’te ‘bilgilendirme’ yapsa da pek çok soru yanıtsız kaldı. Muhalefet cephesi operasyonun başarısız olduğunu vurgularken siyasi sorumluluğu üzerinden atmaya çalışan iktidar HDP’ye yönelik gözaltı furyası ile iç siyaseti dizayn etmeye yöneldi. Siyaset dilini giderek sertleştiren iktidarın hiçbir soruya verecek yanıtı olmadığı görüldü.

‘Erdoğan kontrolü kaybetti’

“13 şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yanıt veren Erdoğan, üslubunu daha da sertleştirdi. Kaçırılan askerleri 5-6 yıldır yakından takip ettiğini iddia eden Erdoğan, "bizlere nasıl 'bunların sorumlusu Cumhurbaşkanıdır' diyorsun? Terbiyesiz herif" dedi. Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Kontrolü kaybettiği için hakaret ediyor. Ama ben 16 şehidimizin hakkını savunmaya devam edeceğim" diye konuştu.

İktidar sorumluluk alacak

“Operasyon kaçırılan askerlerin canını tehlikeye atmadan gerçekleştirilemez miydi?” Sorusunu soran muhalefet, iktidarın siyasi sorumluluktan ısrarla kaçtığı vurguladı. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Erdoğan’ın kendisi ve bakanları dışında herkes sorumlu. Bir tek onlar sorumluluğu almıyor. ‘Her şeyi ben yaptım’ diyen, bir başarı olduğunda ‘ben’ diyen varsa bu operasyonun sorumluluğunu da ‘ben’ diye alacak” ifadelerini kullandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Meclis’te düzenlediği basın toplantısında iktidarın Gara’nın hesabını veremediğini belirtti.

"PKK'nin elinde rehin aldıkları, alıkoydukları güvenlik gücü varsa serbest bıraksınlar" diyen Beştaş, “Gerçekleri saptırarak işin içinden çıkmaya çalışan iki bakan ve iktidar sözcüleri gördük. Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var karşımızda” şeklinde konuştu.

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, “Başarılı operasyonların müjdesini kendi verip, felaketlerin açıklamasını, valilere, bakanlara havale etmek devletin değil, algının yönetimidir” diye konuştu. Akşener, “Milli bir meselede, milli bir acıda, milli yas ilan etmek için daha neyi bekliyorsun? Senin işin, kongre salonunda, yüreği yaralı bir anayı telefona bağlatıp, şeref dağıtmak değil, o anaların evlatlarını yaşatmaktır” ifadelerini kullandı.

***

Operasyona ilişkin dikkat çekenler

♦ Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Şubat Pazartesi, 10 Şubat Çarşamba günü ‘müjde’ açıklayacağını duyurdu.

♦ TSK 10 Şubat’ta Irak’ın kuzeyinde operasyon başlattı.

♦ 11 Şubat Perşembe günü Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Kartal-2 Harekatı'nda ikisi yüzbaşı üç askerin yaşamını yitirdiğini 4 askerin yaralandığı bilgisini paylaştı.

♦ 14 Şubat Pazar günü operasyonun sona erdiği,13 sivilin PKK tarafından katledildiği açıklandı. Daha sonra PKK’nin elindeki alıkonulan askerlerin yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı. Bakan Hulusi Akar, düzenlediği basın toplantısında operasyonun amacına ulaştığını, başarılı olduğunu iddia ederek Orgeneral Yaşar Güler’i tebrik etti.

♦ 15 Şubat’ta partisinin Rize kongresinde konuşan Erdoğan, operasyonun PKK’nin alıkoyduğu yurttaşları kurtarmak üzerine yapıldığını açıkladı.

♦ 16 Şubat’ta Meclis’te bilgilendirme yapan Bakan Hulus Akar, operasyonun PKK’ye mevzi kaybettirmeye dönük olduğunu vurguladı.

♦ Çetiner Çetin, Habertürk’teki yazısında operasyonun 5 ay önce, 14 Ekim 2020’de kesinleştiğini yazdı.

♦ Gazeteci Murat Yetkin, dünkü yazısında operasyon için uzun süren bir hazırlık olduğunu, bölgede alıkonulan askerlerin de bulunduğu bilgisinin sonradan öğrenilmesi üzerine hem PKK’ye mevzi kaybettirmek hem de alıkonulan yurttaşları getirmek üzerine yapılmış olabileceğini vurguladı. Yetkin, PKK’nin elindeki vatandaşların canını tehlikeye atmamak için operasyon iptal edilemez miydi? Diye sordu.

♦ Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Gara operasyonu için “Başarısız” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın “müjde” açıklamasını hatırlatan Öneş, “PKK'nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur” dedi.

***

‘Üç maaş alıyor iki farklı metin yazamıyor’

Erdoğan’ın “Bizim Yunus” Yılı açılış Töreni’nde yaptığı konuşmanın, Binali Yıldırım’ın 4 yıl önceki konuşmasının aynısı olduğu ortaya çıktı.

2017’de Binali Yıldırım’ın aynı cümlelerle ifade ettiği yabancı kelime kullanımına ilişkin Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sosyal medya dili, gençlerimiz arasında yeterli bir yazı diline, iletişim diline dönüşüyor. Anlamsız kısaltmalar, aralara serpiştirilen yabancı kelimeler, bozuk cümleler, saçma ifadeler günden güne sıradan hale geliyor. Tabelalarda yazışmalarda ve konuşmalarda şahit olduğumuz yabancı kelime kullanma hastalığı, artık geleceğimizi tehdit eder boyuta ulaşmıştır.”

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a dikkat çekti. Özel, “3 farklı maaş almayı biliyor, 2 farklı konuşma yazmaktan aciz” diye konuştu.

***

Osman Öcalan için ‘devlet aklı’ savunması

AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, seçim döneminde Abdullah Öcalan’ın mektubu ve kırmızı bültenle aranan kardeşi Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılmasıyla ilgili “Herkes bilir ki terörle mücadele eden devletin bir devlet aklı olmalıdır” dedi.