Yöneylem’in son araştırmasına göre halkın yüzde 65’inden fazlası “Aynı gemide değiliz” dedi. İktidarın politikalarına destek yüzde 30 bandında kaldı, “Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin oranı ise yüzde 60.

Saray yüzde 30 bandına takıldı

Politika Servisi

Seçim yaklaşırken hem iktidar hem de muhalefet cephesi hareketlendi. İttifaklar, adaylık tartışmaları, partilerin oy oranları ve seçime yönelik yatırımlar siyasetin ana gündem maddeleri haline geldi. Kamuoyu yoklamaları ise iktidar ve muhalefetin nabzını tutmaya devam ediyor. Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından oluşturulan Türkiye Siyaset Paneli 27 ilde 2 bin 403 görüşme yaparak hazırladığı son çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Araştırma sonuçları iktidar cephesinin politikalarının halk nezdinde inandırıcılığını büyük oranda yitirdiğini ortaya koyarken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin oy oranının dibe çekildiğini gösterdi. Üstelik Erdoğan’a verilen destek de iktidarın farklı alanlardaki politikalarının sahiplenilme oranı da yüzde 30 bandına takıldı. Katılımcıların yüzde 65’ten fazlası Erdoğan ve AKP ile ‘aynı gemide değiliz’ dedi.

AKP İKİNCİ PARTİ

Son dönem yayımlanan pek çok anket sonucuna göre yüzde 30’un altına inen AKP, son anket sonuçlarına göre CHP’nin de gerisine düşerek ikinci parti haline geldi. İyi Parti üçüncü sırayı paylaşırken iktidar ortağı MHP’nin yüzde 7’ye inen barajın da altında kaldığı görüldü. Ankette oy kullanmayacaklar ile kararsız seçmenin toplamının yüzde 18’i geçmesi dikkat çekti.

saray-yuzde-30-bandina-takildi-1061351-1.

YÜZDE 60 ‘ERDOĞAN’A ASLA OY VERMEM’ DEDİ

Anketin en can alıcı kısmı ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan destek konusu oldu. Partisinin oyları düşerken Erdoğan’a verilen destek de günden güne eridi. Ankete göre Erdoğan’a asla oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 60’a yaklaştı. Kesinlikle oy vereceğini bildirenlerin oranı yüzde 30 bandında kalırken yüzde 10’a yakın bir kesim ise sandığa gitmeyeceğini ifade etti.

saray-yuzde-30-bandina-takildi-1061352-1.

BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ PARLAMENTER SİSTEM Mİ?

Hızlı ve etkili karar alma iddiasıyla sunulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dört yılda yerle bir oldu. Halk, yaşanan yönetim krizinin ‘tek adam rejimi’nden kaynaklandığının farkında.

saray-yuzde-30-bandina-takildi-1061353-1.

AYNI GEMİDE DEĞİLİZ

Yöneylem, araştırmasında hükümetin politikalarını da yurttaşlara sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzunca süredir ‘aynı gemideyiz’ söylemini dillendirirken yurttaşın açık ara farkla bu söylemi benimsemediği görüldü. Halkın yüzde 66’sı ‘aynı gemide değiliz’ derken yalnızca yüzde 33’lük bir kesim, bu söylemi benimsediğini ifade etti.