Gazeteci Yanardağ’ın tutuklanmasına tepkiler sürerken Avukatı Bilgütay, kararın siyasi olduğunu hatırlattı. TELE 1’e dayanışma ziyareti gerçekleştiren SOL Parti ise “Bu hamleleri boşa çıkacağız” dedi.

Saray’ın hamlelerini birlikte yeneceğiz
Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasının ardından SOL Parti İstanbul İl Örgütü TELE 1'e dayanışma ziyaretinde bulundu. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

İktidar ve yandaşların montaj videolarla hedef göstermesinin ardından BirGün yazarı ve TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının yankıları sürüyor. “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla önceki gün tutuklanan Yanardağ’ın Avukatı Serdar Bilgütay, konuya ilişkin ilk açıklamasında verilen bu kararın siyasi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

DOSYANIN EKSİKLİĞİNİ SAVCILIK REDDETTİ

Yanardağ’ın verdiği ifadeye göre videonun tam halinin dikkate alınma talebine karşı Savcılık bu talebi görmezden geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklama “Yanardağ'ın, 26/06/2023 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ve 27/06/2023 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızda müdafileri huzurunda alınan savunmalarında, soruşturmaya konu söz ve açıklamaların montajlanmış olduğu yönünde bir iddiada bulunulmamıştır” ifadeleri yer aldı.

Ancak Yanardağ, emniyette vermiş olduğu ifadede “Sözlerim cımbızlanmış ve bağlamından koparılmıştır. Bu yayın içerisinde ben AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’na eleştiride bulundum. Bu sözlerim montajlanan videolarda yer almayıp, çıkartılan bölümlerdir” dedi.

Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna ise soruşturmanın eksik delillerle yürütüldüğünü ve dosyaya hem görüntülerin tamamının hem de Galip Ensarioğlu’nun açıklamalarının konulmasını talep ettiklerini belirtti. 

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

SOL Parti İstanbul İl Örgütü gerçekleşen tutuklamanın ardından TELE1’e destek ziyaretinde bulundu. Destek ziyareti sırasında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, kararı AKP’nin Türkiye’de yaratmaya çalıştığı siyasal atmosferin medyaya yansıması olarak değerlendirdi.

Demirdöğen şu ifadeleri kullandı: “Seçimler sürecini atlatan iktidar, seçim sürecinde de yaratmaya çalıştığı atmosferi Merdan yanardağ ve Tele 1 üzerinden devam ettirmeye çalışıyor. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik tutumlar bunun en önemli göstergesi. Bu noktada bugün TELE 1 önündeyiz ve dayanışmamızı göstermek için bulunuyoruz. Çünkü bu yürütülen operasyon ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne ve tüm toplumsal muhalefetin, yurttaşların hak arama mücadelesine yönelik bir saldırıdır. Bu yüzden Merdan Yanardağ yalnız değildir. Bütün toplumsal muhalefet güçleri ile bu operasyonu boşa çıkaracağız. Önümüzdeki döneme dair yeni bir mücadele dönemini birlikte aşacağız.

Seçimler sürecinden sonra muhalefet güçlerini parçalamaya yönelik bir hamle de yürütüyor iktidar. Bu dava sürecinde ve bundan sonraki bütün süreçlerde birlikte vereceğimiz mücadele ile operasyonel hamleleri boşa çıkaracağız. Tutuklanmadan önce son görüşmemizde Yanardağ “Emek mücadelesi, demokrasi mücadelesi, adalet mücadelesi kesinlikle bitmeyecek. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” demişti. Bizler de Merdan Yanardağ’ın içeriden verdiği bu mücadeleye dışarıdan destek vereceğiz. TELE 1 susmaz, Merdan Yanardağ’ı susturamazsınız.”

Montajlanan videonun ardından tutuklanan Yanardağ hedef gösterilmeye devam ediyor. İktidar ile yandaşları ve İYİ Partililerden sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin hedefinde de Yanardağ vardı.

Bahçeli, Yanardağ'ın tutuklanması ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'serbest bırakılmalı' çağrısına ilişkin "Bizim gündemimizde öyle bir konu yok. İhanetin serbestisi olmaz" yanıtını verdi.

YANDAŞ YAZAR TUNA HAKARETLER YAĞDIRDI

Yandaş Sabah Gazetesinde de Salih Tuna yazdığı köşe yazısında Merdan Yanardağ’ı hedef aldı. Tuna, Yanardağ hakkında küstah, cahil, şaşkaloz dedi.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Çocukların Kuran öğrenmelerinin "beyinlerinin kilitlenmesine" neden olacağını söyleyecek kadar küstah, Yaşar Nabi'nin "Bir mısraı bir millete şeref verecek şair" dediği Necip Fazıl'a "Beşinci sınıf şair" diyecek kadar cahil, SİHA'lara "Bunlar planör. Oyuncak uçak gibi düşünün. Yani bir uçak teknolojisi değil..." diyecek kadar da şaşkaloz” 

***

AKP KENDİSİNE MUHALİF MEDYAYI BASKI ALTINA ALDI

Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in de aralarında bulunduğu 20 uluslararası basın özgürlüğü ve gazetecilik kuruluşu “AB Konseyi’nin İspanya Dönem Başkanlığı’nı, yeniden seçilen Türkiye Hükümeti ile ilişkilerde medya özgürlüğü ve insan hakları konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, “Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve müttefiklerinin mecliste çoğunluğu elde ettiği ve Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçildiği Mayıs seçimleri, hükümet yanlısı yayın organlarının hâkim olduğu, bağımsız seslerin boğulduğu ve eleştirel haberciliğin baskı altına alındığı bir medya ortamında gerçekleşti.

Seçimlerden bu yana çok sayıda gazeteci saldırıya uğramış ve bağımsız yayıncılara RTÜK tarafından para cezaları verilmiştir. Habertürk internet sitesinde siyasi köşe yazılarını yayınlamayı durdurmuş ve güncel haberleri eleştirel bir şekilde ele alan en tanınmış TV gazetecilerinden biriyle yollarını ayırmıştır. 27 Haziran’da TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklanmıştır. Seçim sonuçları Türkiye’de medya özgürlüğü ve daha geniş anlamda temel haklar ve hürriyetler açısından iyiye işaret değildir” ifadeleri yer aldı.

***

HUKUK AYAKLAR ALTINA ALINDI

Birçok İYİ Partilinin Merdan Yanardağ’ı hedef göstermesinin ardından İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, Yanardağ’ın tutuklanma kararına tepki gösterdi. Çömez, "Ergenekon davasında beraber yargılanan biri olarak Merdan Bey’e geçmiş olsun diyorum. Merdan Bey’in televizyonda söyledikleri benim tasvip ettiğim şeyler değil. Bu fikri savundu diye içeriye alınması asla ve asla kabul edilemez. Bu artık Türkiye’de hukukun ne kadar ayaklar altına alındığının ve önümüzdeki dönemde nelerin olabileceğinin bir göstergesi." İfadelerini kullandı.