New York'taki ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamasıyla açılan Atilla Davası'nda, Sarraf'ın tanık olarak itirafları sürüyor.

Sarraf'ın itiraflarında 6. gün

ABD'de Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu olarak yargılandığı ve Rıza Sarraf'ın itirafçı olduğu davada altıncı oturuma gelindi.

New York'ta görülen davanın 5. duruşmasında sanık Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Sarraf'ı çapraz sorguya almıştı. Sarraf, Mehmet Hakan Atilla'nın 'çarka çomak sokan biri' olduğunu söyleyerek Süleyman Aslan'ı uyardığını söylemiş, Hakan Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini iddia etmişti.

New York'taki davanın konusu ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama.

6. OTURUMDAN CANLI ANLATIM

* Atilla'nın avukatı Fleming, kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında takipsizlik kararının verilmesiyle ilgili olarak, Sarraf'ın kamuoyunda geniş yer bulan bir savunma yaptığını söyledi. Sarraf'ın A Haber'e verdiği röportajı hatırlattı. Sarraf, A Haber'in Türk bayrağı fonuyla yaptığı röportaj için "Yanlış hatırlamıyorsam, o röportaj karardan daha önce gerçekleşti" ifadelerini kullandı. Sarraf röportajda "Aleyhimdeki altın kaçakçılığı iddialarıyla ilgili açıklamalar yaptığımı hatırlıyorum," dedi. Atilla'nın avukatı Fleming ise Sarraf'ın röportajda kaçakçılık iddialarını yalanladığını vurguladı. Sarraf "Röportaj tüm Türkiye'de yayınlanmıştı, değil mi?" sorusuna evet yanıtını verdi.

* 6. duruşmanın önemli kısmı Atilla'nın avukatı Fleming'in, müvekkilini işin dışında gösterme çabası ve sürekli tekrarlarla bu iddiayı vurgulamasıyla geçti.

* Sarraf'a, amcası ile arasında Azerice yapılmış bir telefon görüşmesi hakkında sorular soruldu. Görüşmede Sarraf'ın amcasının hayali ihracat işleri için boş nakliye senetleri temin etmeye çalıştığını söylediği görülüyor.

* Oturum verilen kısa bir aranın ardından yeni ses kayıtlarının dinletilmesiyle devam etti.

* Duruşmanın ikinci bölümünde sorular Hakan Atilla üzerine yoğunlaştı. Atilla'nın avukatları müvekkillerinin Sarraf ile ilişkisinin kısıtlı olduğu ve rüşvet almadığı yönünde algı oluşması için sorular sordu.

* Atilla'nın avukatı, Sarraf'a bir görüşmede "Herkesin bir fiyatı vardır" dediğini hatırlattı. Sarraf ise "Rüşvet almaya meyli olan herkesin bir fiyatı vardır" diyerek sözlerini açıkladı.

* Duruşmaya 21.00'da bir saatlik ara verildi. Çapraz sorgu aranın ardından TSİ 22.10'da tekrar başladı.

* Dinletilen yeni bir kayıtta Sarraf ile adamı Happani'nin konuşurken kullandıkları "Çikinova" kodunu Sarraf şöyle açıkladı: "Çikinova, gerçek olmayan, gerçek malların olmadığı ticari işler için çalışanlarımız arasında kullandığımız bir terimdi."

* Jurinin salona girişiyle duruşma tekrar başladı. Duruşma yeni ses kayıtlarının dinletilmesiyle devam etti. Kayıtlarda Sarraf ile Rüçhan Bayar arasında 1 Mart 2013 tarihinde yapılmış bir görüşmeye ilişkin ses kaydı da dinletildi. Bayar kayıtta Sarraf'a "Biri para veya rüşvet almazsa bile, ona bir kol saati vermen lazım" diyor ve saatin Rolex marka olduğunu söylüyor. Sarraf konuşmayı doğruladı.

* Duruşmaya TSİ 19.10'da kısa bir ara verildi.

* Ses kayıtlarının dinletilmesinin ardından Sarraf'a şarkıcı eşi Ebru Gündeş ile ilgili sorular yöneltildi. "İkiniz sık sık magazin sayfalarındaydınız değil mi?" sorusuna karşılık Sarraf "Evet öyleydik… Hakkımızda gazete ve dergilerde çok sayıda haber yayınlandı" ve bu haberlerin yüzde 99’unun yalan olduğunu savundu.

* Sarraf ile Levent Balkan arasında geçen bir görüşmenin kaydı dinletildi. Fleming, Sarraf'a neden ""Peki, o işi yüz yüze konuşalım" dediğini, dinlenmekten korkup korkmadığını sordu. Fleming, böyle bir korkunun Atilla ile görüşmelerinde bulunmadığını söyleyerek "Atilla ile görüşmenizde ise böyle bir cümle yok, değil mi?" diye sordu. Sarraf da "Dinlediğim görüşmelerden böyle bir şey hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

* Duruşma iki ayrı ses kaydının dinletilmesiyle devam etti. İlk kayıtta 17 Ekim 2013'te, Levent Balkan'ın Halkbank'ta çalıştığı dönemden aylar sonra yapılan Sarraf ile Rüçhan Bayar arasındaki görüşme yer aldı. Fleming, Sarraf'a "Çalışanlar size saygılı davranıyordu, değil mi?" diye sordu. Sarraf ise soruya "Halkbank personeli, çalışanları her zaman her konuda bana saygılı davranıyordu... Ben de onlara saygılı davranıyordum" yanıtını verdi.

Fleming, Sarraf'ın telefonda kadın Halkbank çalışanına işiyle ilgili yalan söylediğini belirtti. Sarraf da ithamı kabul ederek "Alt kademedekilerin bizim ne yaptığımızdan haberi yoktu" dedi. Sarraf "Elbette bu işlemin İranlı NIOC şirketiyle bağlantılı olduğu bilgisini vermedim. Telefonda bu konuları açıktan konuşmuyorduk." dedi. Sarraf işin içinde sadece üst kademelerin olduğunu belirtti.

* Avukat Cathy Fleming, Yargıç Berman'a, ses kayıtlarının dinletileceğini bildirdi. Savunmanın elindeki ilk ses kaydı dinletildi. Sarraf, kayıttaki konuşmanın Süleyman Aslan ile arasında olduğunu kabul ederek, konuşmanın Atilla ile Aslan arasındaki bir toplantıdan sonra yapıldığını doğruladı. Sarraf'a Atilla'nın ofisine hiç girip girmediği soruldu, Sarraf ise hatırlamadığını, ofisin hangi katta bulunduğunu dahi bilmediğini belirtti.

* Khamenei ile hiç tanışmadığını söyleyen Sarraf; "Mahmud Ahmedinejat ile de hiç tanışmadık" dedi. Sarraf'ın Ahmedinejad'a daha önce yazdığı mektup mahkeme kayıtlarında bulunuyor.

* Sarraf "İlk günkü ifadenizde sorulara yanıt olarak, sorumluluğunuzu kabul etmek ve hapisten bir an önce çıkmak için en hızlı yolun işbirliği yapmak olduğunu söylemiştiniz, değil mi?" şeklindeki soruya "Evet, bunun en hızlı yöntem olduğunu söyledim." şeklinde yanıt verdi.

* Sorgu Sarraf'ın iş ilişkilerine döndü. Fleming, Sarraf'ın Royal şirketindeki bir çalışana attığı maili anlattı.

* Rıza Sarraf TSİ 17.30 itibariyle altıncı kez kürsüde. Çapraz sorgu Sarraf'ın Miami'de tutuklandığı güne ilişkin sorularla başladı. Hakan Atilla'nın avukatı Fleming, Sarraf'a Atilla'nın tutuklandığı anda şok olduğunu söylediğini hatırlattı, Sarraf 'Evet' yanıtını verdi.

DAVANIN ÖNCEKİ DURUŞMALARINDA NELER YAŞANDI?

Sarraf'ın davanın ilk gününden itibaren yaptığı itiraflardan öne çıkan bölümleri, infografiklerle derledik:

sarraf-davasi-nda-besinci-gun-396026-1.

sarraf-davasi-nda-besinci-gun-396027-1.

sarraf-davasi-nda-besinci-gun-396028-1.