Savaşa karşı yaşamı savunuyoruz
Van’da 1 Eylül mitingi düzenlendi. (Fotoğraf: MA)

Dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmesi amacıyla her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de de 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Van, Mersin, Bursa, Dersim ve Şırnak’ın da aralarında olduğu birçok kentte etkinlik ve mitingler düzenlendi.

ANKARA: İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’nin kendi barışını sağlaması için mücadele ettiklerini ve barışı savunmanın bir hak olduğunu söyledi.

VAN: 1 Eylül mitingi Musa Anter Parkı’nda yapıldı. “Savaşa karşı, yaşamı savunuyoruz” sloganıyla düzenlenen mitingde alana yüzlerce kadın, kortej oluşturarak sloganlar ve zılgıtlarla yürüdü. Aysel Tuğluk'un büyük bir fotoğrafını taşıyan kadınlar beyaz tülbentler taktı.

AĞRI: Doğubayazıt ilçesinde HDP binasında açıklama yapıldı. HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü yöneticisi Suat Yiğit, savaşın aynı zamanda insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekti.

HATAY: İHD İskenderun Şubesi de 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili belediye tesisleri önünde açıklama yaptı. Emek ve demokrasi güçlerinin destek verdiği açıklama sonrası dernek binasına geçen kitle saat 18.00’e kadar barış nöbeti tuttu.

SİİRT: HDP, CHP, DEVA ile demokratk kitle örgütlerinin açıklamasında “Türkiye’nin siyasi partileri ve toplumsal muhalefeti barışa odaklandığı takdirde barış sürecinin önünün açılacağı düşüncesindeyiz” denildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) açıklamasında, “Dünyaya barışın egemen olması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer. Savaşsız, şiddetsiz hayat hakkımızdan vazgeçmiyoruz” denildi.

Rosa Kadın Derneği, kadınların barışın toplumsallaşmasının en etkili dinamiği olduğuna vurgu yaptı. Açıklamada, “Savaşların son bulması ‘Eşit olmak – Eşit paylaşmak’ düşüncesinin yaygınlaşması ile mümkündür. Erkek egemen sistemin son bulması önemlidir" denildi.

468 ÖRGÜTTEN AÇIKLAMA

23 ilden 468 sivil toplum örgütü Diyarbakır’da açıklama yaptı. Demokratik kitle örgütleri, Kürt meselesinin barışçıl zeminde çözülmesi çağırısında bulundu. Açıklamada, “Çatışmasızlık ortamının sağlanması için tüm aktörleri, toplumsal ve siyasi dinamikleri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz. Barışın Türkiye’nin en önemli gündemi olması gerektiğini hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Haber Merkezi