Rusya ile ABD arasındaki nükleer suçlamalar nedeniyle dünya diken üstünde. Batı’ya nükleer konusunu alevlendirmeme uyarısı yapan Lavrov, savaşın Anglo Saksonlar tarafından kontrol edildiğini ileri sürdü. G7 liderleri ise Kiev’e silah yığmaya devam ediyor.

Savaşın tüm kontrolü Anglo Saksonlar’da
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Kırım’daki Kerç Köprüsü’ne saldırıya misilleme olarak Ukrayna’nın dört bir kentini vuran Rusya ile Batı arasındaki nükleer suçlamalar devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın “Putin şaka yapmıyor. Taktik bir nükleer silahın kolayca kullanılması ve sonunda Armageddon ile sonuçlanmaması mümkün değil” sözlerine Kremlin'den “Batı kışkırtma peşinde” yanıtı geldi.

Batılı ülkelere nükleer savaş konusunu alevlendirmeme uyarısı yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın nükleere başvurabileceğine ilişkin yapılan spekülasyonların provokasyon olduğunu kaydetti. Lavrov, "Umuyorum ki nükleer savaş konusunda spekülasyon yapan, Rusya Federasyonu’nun kitlesel imha silahları ile provokasyon gerçekleştireceği konusunu speküle eden herkes bu konudaki sorumluluğunun farkına varır” diye konuştu.

Rusya’nın nükleer doktrini doğrultusunda sadece kendi varlığını tehdit eden bir saldırı altındaysa nükleer silah kullanabileceğini Rus Bakan, tansiyonun yükselmesinden ABD'yi sorumlu tutarak “Amerikalılar uzun süredir fiilen bu savaşın içinde. Savaş Anglo Saksonlar tarafından kontrol ediliyor” dedi.

BATI'DAN SİLAH KARARI

Ukrayna'da en az 19 kişinin hayatını kaybettiği Rus saldırıları sonrası Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, gelişmiş hava savunma sistemleri dahil Kiev’e gereken desteği sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Füze saldırılarına tepkiler sürerken G7 liderler zirvesinin de gündemi Ukrayna’ydı. Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Japonya'nın yer aldığı G7 ülkelerinin liderleri Ukrayna’ya yeni silahlar göndermekten yana.

Savaşa ilişkin açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Ukrayna’ya destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise France Inter radyosuna verdiği demeçte liderlerin, Rusya’yı destekleyen Aleksander Lukaşenko liderliğindeki Belarus yönetimine de uyarıda bulunacağını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ukrayna’ya daha fazla destek sözü verdi.

***

PUTİN ŞAHİNLERİN TALEPLERİNE DAHA FAZLA KULAK VERECEK

Moskova Devlet Üniversitesi’nden Doç. Dr. İkbal Dürre Rusya’nın saldırılarını ve son gelişmeleri değerlendirdi:

Pazartesi günkü saldırı 24 Şubat’tan bu yana Rusya tarafından en çok ses getiren hamlelerden biri oldu. Saldırılar Donbass’taki savaşa atanan Sergei Surovikin’in görevine başlamasına denk geldi. Kendisi Rusya’da şahin kanadın temsilcisi. Bu hamleleri üst üste koyduğumuzda Putin’in fabrika ayarlarına döndüğüne ve bundan sonra içeride kendisi üzerinde ciddi bir baskı oluşturan şahin kanadın taleplerine daha fazla cevap vereceğine adımlar atacağına dair ciddi bir izlenim oluştu. Artık Rusya’nın sahada durumu değiştirememesi, içeride çok ciddi rahatsızlıklar başlamaya başlamıştı.

Doç. Dr. İkbal Dürre, Moskova Devlet Üniversitesi’nde öğretim üyesiDoç. Dr. İkbal Dürre, Moskova Devlet Üniversitesi’nde öğretim üyesi

İÇERİDE BÜYÜK RAHATSIZLIK VAR

Ukrayna savaşı başladığı tarihten bu zamana kadar Rusya’nın son 30 yılki halini gösteren bir turnusol kağıdı işlevi gördü. Son otuz yıldır Rusya’da oligarşik yapı ile yukarıdan dikte edilen bir milliyetçilik politikası iç içe girmiş bir yönetim vardı. Milliyetçilik yukarıdan dikte edildiği için alt katmanlarda istenen havayı yaratmıyordu. Rusya’da sosyal asansör denilen, bizim liyakat sistemi dediğimiz sistem altüst olmuştu. Bunun yarattığı çok ciddi sorunlar var. Liyakat yapısı orduda da gözetilmemiş. Yedi aydır savaşta yaşananların nedeni şimdi daha net ortaya çıkıyor.

Son 2-3 aydır Rusya’nın bölgede ciddi bir başarı kaydedemeyip, tam tersine Ukrayna’nın bazı bölgeleri geri almasının içerideki etkileri basına yansıdığından çok daha büyük. Bu durum şahin kanadın elini güçlendirdi. Rusya’nın daha aktif bir savaş yürütmesini isteyen bir askeri ve siyasi elit var. Eskiden Suriye’deki güçlerin başında yer alan, önce de Hava Kuvvetleri’nin başına getirilen şahin kanadın en önemli temsilcisi Surovikin, Ukrayna operasyonunun başına geçirildi.

Bu zamana kadar Ukrayna operasyonunda tek yetkili yoktu. Bunlar şunu gösteriyor; Putin, daha sert adımlar atacak. Yalnız son attığı adımların sürekli mi, yoksa periyodik mi olacağı belli değil. Bu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de hamlelerine bağlı.

Son operasyonlardan sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, artık Rusya ile ortak bir güç oluşturacağını açıkladı. Rusya açısından savaşa etki noktasında bu daha önemli. eri adım atarsa ve sahada kaybederse o zaman dengeler Rusya aleyhine gelişmeye başlar. Putin bunun farkında.