‘Seçim kapıda’ havasında kurultay

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net @ssenyaprak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultay konuşmasını hazırladığı metinden okuyarak yaptı. İçerik olarak vaatler içeren “seçim bildirgesi” niteliğindeki konuşma salonda beklenen heyecanı yaratmadı. Genel başkan adayı olarak kürsüye çıkan Muharrem İnce’nin konuşmasının salonda daha alkış aldığını söyleyebiliriz.

Adalet Yürüyüşü ile coşku yarattı
Konuşmasında ekonomiden dış politikaya, eğitimden tarıma ülkenin temel sorunlarından söz eden Kılıçdaroğlu’nun konuşması Adalet Yürüyüşü’nden bahsettiği anlarda tri “Hak, hukuk, adalet” sloganı yükseldi. Bu sırada Adalet Yürüyüşü’nden görüntüler ekrana yansıtıldı.

Kürt sorunu
İktidara gelmeleri durumunda barışı ve huzuru ülkenin her köşesine götürme sözü veren Kılıçdaroğlu, “Adına ister Güneydoğu ister Kürt sorunu deyin, ister başka şekilde tanımlayın bu sorunu çözecek parti sadece ve sadece CHP’dir. Dört yıl içinde bu sorunu çözmezsem siyaseti bırakacağım diye sözüm var” dedi.

Erdoğan’a mesaj
ÖSO’yla İlgili Kuvayı Milliye benzetmesi yapan Erdoğan’a, konuşması sırasında bir kaç kez “Kuvayı Milliye” vurgusuyla yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Türkiye laik, demokratik Hukuk devletinden önce parti devletine, sonra hanedana dönüştü. Bu düzeni yıkmak Kuvayı Milliyeciler’in namus borcu” diyerek sözlerini sürdürdü. Kılıçdaroğlu, Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere tek tek pek çok ili sayarak buralarda seçimi kazanacaklarını belirtince salonda coşku yarattı. Anayasa değişikliğinin “gayrimeşru” olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Tek adamı rejimi yıkma, çarkı değiştirme” sözüyle” konuşmasını tamamladı.

İnce havayı değiştirdi
Kılıçdaroğlu’nun karşısında ikinci kez Genel Başkan Adayı olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, taraftarlarının dışında da tribünlerden sık sık alkış aldığı konuşması salondaki havayı değiştirdi. İnce, dokunulmazlıkların kaldırılması başta olmak üzere parti yönetiminin, tabandan Meclis grubuna kadar her kademede kabul gören yaklaşımı yansıtmayan kararlarını eleştirdi. İnce’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine yönelik eleştirisine tribünler ıslık ve “yuh” diye bağırarak destek verdi.

İtaat değil itiraz
“CHP’de durumdan memnun olup itaat edenler bir de memnun olmayıp itiraz edenler var” diyen İnce, yenilenme zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Seçilmesi durumunda 45 gün içinde tüzük kurultayı toplayacağı sözünü veren İnce, partiyi iki seçimde birinci parti yapamayan genel başkanın gitmesinin tüzük hükmü haline getirilmesini istedi.

PM için mücadele
Her ne kadar salonun havası Muharrem İnce’ye doğru dönmüş olsa bile genel başkan olmaya yetmeyecek gibi gözüküyor. CHP içinde en sert mücadele PM için yaşanacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun blok listesinin delinmesine kesin gözle bakılıyor. Geçen kurultay’da 20-25 isim genel merkez listesini delerek PM’ye girmişti. Delege yine çok renk verme se de PM listelerinde yine bir sürpriz yapabilir.

36. Olağan Kurultay’da en çok konuşulan konulardan biri de kararı alınmasına rağmen yapılamayan tüzük kongresi. Kongrede başkan adaylarından Muharrem İnce bir kongre sözü olarak verdiği ‘45 gün içinde tüzük kurultayı’ parti yönetiminin de gündemindeydi. MYK’dan bazı isimler ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan tüzük kurultayının en kısa sürede toplanacağını belirtti.

İmza gerilimi
Kurultay’da genel başkan adaylığı için imza tartışması gerilim yarattı. Divan iletilen dilekçelerde mükerrer isimler olduğu tespitini yaptı.

Kurultay delegelerinin konuşmaları devam ederken saat 18.00’de Divan Başkanı Büyükerşen, Kılıçdaroğlu’nun bin 130 oyla aday gösterildiğini duyurdu. 48 delegenin her iki adaya da imza verdiğinin tespit edildiğini açıklayan Büyükerşen, bunlar çıkarıldığında İnce’nin adaylık dilekçesindeki imza sayısının 115’de kaldığını, tüzük gereği 127 imza gerektiğine dikkati çekti.

Bu açıklamanın ardından salonda tansiyon yükselirken, İnce taraftarları ıslıklarla durumu protesto etti. Tepkiler arasında açıklamasını sürdüren Büyükerşen, Kılıçdaroğlu’nun “Mükerrer olduğu saptanan imzaların kendisi için değil İnce için geçerli sayılması”na ilişkin dilekçesini okudu.

Büyükerşen, kısa süre sonra da genel başkanlık için iki aday bulunduğunu duyurdu.