Nikaragua’da yarın yapılacak seçimleri gayrimeşru ilan eden ABD, seçimleri kazanmaya aday FSLN’yi yeni yaptırımlarla boğmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Daniel Ortega yaptırım tehditlerine meydan okudu.

Seçim kararına ABD müdahalesi

Dış Haberler Servisi

Orta Amerika’nın 6,5 milyon nüfuslu ülkesi Nikaragua’da yarın yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) bir dönem daha iktidarı garantiledi. Seçim anketleri FSLN lideri Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın oylamayı açık ara kazanacağını gösterdi.

M&R Consulting şirketi tarafından yapılan ve çarşamba günü açıklanan ülkedeki son seçim anketine göre, Nikaragualı seçmenlerin yüzde 75,4’ü seçimlerde Sandinista Cephesi’ne oy vereceğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 87’si de Sandinistlerin kazanacağı görüşünü paylaştı. Halkın FSLN’ye desteği ise ABD ve sürgündeki Amerikancı muhalefeti rahatsız etti.

TİCARET ANLAŞMASI ASKIYA ALINABİLİR

ABD merkezli Reuters haber ajansı önceki gün FSLN lideri Daniel Ortega’yı hedef alan bir haber yayımladı. Habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Ortega yönetimini sahte bir seçim düzenlemekle suçluyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ABD’nin Nikaragua’ya ticaret ayrıcalığı sağlanan serbest ticaret anlaşmasını (CAFTA-DR) askıya almayı değerlendirdiğini aktardı.

Haberde, Biden’ın Sandinistlere karşı diğer Güney Amerika ülkelerini harekete geçirmeyi istediği ancak bunda başarılı olamadığı da ifade edildi. Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) Nikaragua’daki seçimlerin gayrimeşru olduğu yönünde almaya çalıştığı karar Meksika, Arjantin, Guatemala ve Honduras tarafından reddedilmişti. Sosyal medya şirketi Facebook da bu hafta Nikaragua hükümeti tarafından yönetildiğini belirttiği binden fazla Facebook ve Instagram hesabını kapattı. “Nikaragualı sürgündeki muhalifler” olarak anılan Sandinist karşıtları ise önceki gün Kosta Rika’da bir basın açıklaması yaparak seçimleri boykot çağrısı yaptı. Seçimleri “Ortega’nın iktidarda kalmak için bir hilesi” olarak nitelendiren grubun lideri Rommel Melendez, “2018’deki cesaret ve kararlılığı bu kez sokakları boşaltarak gösterin. 7 Kasım’da evde kalın ve diktatörlüğü tamamen reddetmenin bir işareti olarak oy kullanmayın” açıklaması yaptı.
Melendez’in bahsettiği 2018 yılında ülkede Amerikancı bir darbe girişimi gerçekleşmiş ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 1979’da Anastasio Somoza diktatörlüğünü deviren FSLN, ülkede ABD’nin yürüttüğü kanlı savaş sonucu iktidardan düşmüş ancak 2006’daki seçimlerde tekrar iktidara gelmişti. 2007’den bu yana Devlet Başkanı olan Ortega ise temmuz ayında yaptığı açıklamada, Washington’un yaptırım tehditleriyle seçimleri baltalamaya çalışmasına karşı duracaklarını ve Nikaragua’ya “yeniden terör ekilmeye çalıştığını” söylemişti.

‘DAHA FAZLA BİR ARADA OLMALIYIZ’

Nikaragua’ya dönük ABD’nin başını çektiği uluslararası bir karşı kampanya yürütülürken ülkede Sandinistleri destekleyen diğer gruplar da seçimleri desteklediğini açıkladı. Peoples Dispatch’in haberine göre, ülkenin önde gelen kadın hakları grubu Gloria Quintanilla Kooperatifi, bu yıl hükümetin çıkardığı yasayla Ulusal Meclis adaylarının yüzde 50’sine kadın kotası getirildiğini hatırlattı. Kooperatifin Genel Sekreteri Lea Moncada, “Artık her şeye hazırız. Daha fazla birlik olmalıyız. Çünkü büyük patronlar yalnızca borsalara bakıyor, yoksullara, emekçilere, köylülere bakmıyor” açıklaması yaptı.

ŞİLİ'DE SOL CEPHEYE DESTEK ARTTI

Güney Amerika ülkesi Şili'de sol gücünü artırırken Ekvador'da ise sağcı yönetime karşı kitlesel eylemler düzenleniyor. Şili'de 21 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sol ittifak Apruebo Dignidad'ın adayı Gabriel Boric, son seçim anketlerinde de açık ara farkla birinci çıktı. Data Influye'nin 29-31 Ekim tarihleri arasında Şilili seçmenlerle yaptığı ve önceki gün açıkladığı ankete göre, Boric'e oy desteği yüzde 32'ye ulaştı. Ankete göre, Cumhuriyetçi Parti'den aşırı sağ aday Jose Antonio Kast yüzde 27 ile ikinci sırada yer alırken senatör Yasna Provoste ise yüzde 13 puanla üçüncü aday olarak sırada yer aldı. Yüzde 32'lik bir desteğe sahip Boric'in seçimleri kazanması için yüzde 50 oy alması gerekiyor. Bu nedenle 21 Kasım seçimlerinin ikinci tura kalması bekleniyor. Ekvador'da ise mayıs ayında göreve gelen aşırı sağcı Devlet Başkanı Guillermo Lasso'ya dönük öfke eylemleri düzenleniyor. Geçen haftadan bu yana süren eylemlerde aralarında sol partilerin de olduğu gruplar Lasso yönetiminin neoliberal politikaları ve akaryakıt zammına tepki gösteriyor. Başkent Quito'da parlamento önünde yapılan eylemlere güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ise tepki çekti. Devlet Başkanı Lasso ise eylemlere karşılık ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların çözümünün diyalog kanallarından geçtiğini savundu.