Yunanistan'da seçimlerde hedeflediği oyu alamayan ve geçen ayki sonuçlara göre 23 sandalye kaybeden SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras istifa etti.

Kaynak: haber
Seçimlerde 23 sandalye kaybeden SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras istifa etti

Yunanistan'da yapılan seçimlerde istediği sonucu alamayan SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, partinin genel başkanlığından istifa etti. 

Reuters, 3 gün önce yapılan seçimlerde oy oranı 21 Mayıs seçimlerine göre yaklaşık 3 puan düşen ve 23 sandalye kaybeden SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras'ın koltuğunu bıraktığını duyurdu.

İstifasıyla ilgili açıklama yapan Çipras, SYRIZA için yeni bir sayfa açmanın zamanının geldiğini söylerken 25 Haziran'daki genel seçim sonuçlarının SYRIZA'ya, ana muhalefeti üstlenmek ve değişime gitmek olmak üzere iki görev yüklediğini ifade etti.

"SADECE SÖZLE İFADE ETMEK İKİ YÜZLÜLÜK OLURDU"

Çipras, partinin bir an evvel yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini belirterek "Yeni bir SYRIZA yaratmak önceliğimizdir. Yeniden yapılanmaya ilişkin inancımı, eylemlerimle desteklemeden sadece sözle ifade etmem iki yüzlülük olurdu" diye konuştu.

NAZIM HİKMET'İN SÖZLERİYLE VEDA

Değişim sürecinde ve öncesinde parti için çalışmaya devam edeceğini belirten Çipras, koltuğuna Nazım Hikmet’ten alıntı yaparak veda etti: "En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır."

3 YILDA 13 PUANLIK KAYIP

Yunanistan Başbakanı Miçotakis zaferle çıktığı seçimlerin kaybedenlerin biri SYRIZA oldu. 25 Haziran'da yapılan seçimlerde SYRIZA'nın oy oranı yüzde 20'den 17,84'e gerilerken parlamentodaki sandalye sayısı ise 71'den 48'e düştü. 2019'da yüzde 31,53 oy oranıyla ana muhalefet partisi olan SYRIZA'nın bir önceki dönemde sandalye sayısı 86'ydı.

Seçimlerde aşırı sağ da güçlenerek çıktı. Bu sonuçların ardından SYRIZA'nın sonbaharda kongreye gitmesi bekleniyordu. Bu süreç Çipras'ın istifasının ardından hızlanabilir.