Başkent Atina ve Selanik kenti başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok kentinde sınırların polis gücüyle kapatıldığı göçmenlerle dayanışmak için eylemler düzenlendi

Selanik ve Atina’da binlerce insan ırkçı dalgaya karşı göçmenler için yürüdü

Ozan Serhat Aka/SELANİK

Geçen hafta Türkiye’nin ülkeyi terk etmek isteyen sığınmacılar için sınır kontrollerini kaldırdığı açıklamasının ardından Yunanistan sınırına yığılan mülteciler ülkede krize neden oldu.

Krizin ardından tırmanışa geçen ırkçı ve yabancı düşmanı havayı protesto etmek ve sınırda bekleyen göçmenlerle dayanışmak için Atina ve Selanik başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok kentinde farklı sol parti ve blokların çağrısıyla binlerce insan toplandı.

Polisin verdiği sayılara göre Atina’da gösteriye yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Çağrı metninde Dublin ve AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının iptal edilmesi, NATO’nun Doğu Akdeniz’den çıkması, mültecilerin eğitim, sağlık ve çalışma haklarının sağlanması, Yunanistan dışındaki askerlerin yurda geri dönmesi talep edilirken, “Mülteci ve göçmenler için koruma kalkanını yükseltiyoruz. Kapımızda bulunan mülteciler bahanesiyle yükselen ve topluma dayatılan ırkçılık atmosferini reddediyoruz” gibi ifadeler yer aldı.

Göstericiler Yunanistan ve Avrupa Birliği'nden mülteciler için geçiş güvencesi verilmesini talep etti.

“Faşizme ölüm, halka özgürlük”, “Hiçbir zaman, hiçbir yerde ne açık ne de kapalı kamplar”, “Atina’dan, Midilli’ye faşizmle savaş, halklarla barış” sloganlarıyla yürüyen kitleler, mültecilerle dayanışmalarını ifade etti.

Yunan basınının paylaştığı görüntüler şöyle:

Eylemlerden fotoğraflar şöyle:

selanik-ve-atina-da-binlerce-insan-irkci-dalgaya-karsi-gocmenler-icin-yurudu-697512-1.

selanik-ve-atina-da-binlerce-insan-irkci-dalgaya-karsi-gocmenler-icin-yurudu-697513-1.

selanik-ve-atina-da-binlerce-insan-irkci-dalgaya-karsi-gocmenler-icin-yurudu-697515-1.

Fotoğraflar: Ali Cem Doğan