'Selda’yı anlamasak da tüylerimiz diken diken'

BARIŞ AKPOLAT

Lübnan’lı Bendaly Family, İsrailli Oprhaned Land ya da New York’ta kurulup Arapça, Yunanca ve Türkçe sözleriyle Ortadoğu etnik müzik konseptine hard rock’ı yediren Devil’s Anvil’in Türkiye’deki alternatif akımla olan etkileşimi çarpıcıdır. Son yıllarda Selda Bağcan ortaklı konserleriyle Türkiye’de de dikkat çeken İsrailli Boom Pam akımın son temsilcilerinden. Boom Pam gitaristi Uri Krauner Kinrot bu akşamki Kadıköy Sahne konserleri öncesi hızlıca yazıştık.

Boom Pam kadar enerjik ve pozitif bir Ortadoğulu grupla yakın zamanda karşılaşmamıştık. “Hepimiz İsrail’de doğduk, Sanırım dünyanın her yerinden İsrail’e göç eden Yahudilerin olması müziğimizi etkiledi. İsrail Ortadoğu’daki bir ülke ve kendine has bir Arap ve müzik kültürü var” diyen Kinrot ekliyor: “Bütün bunlarla birlikte İsrail Devleti’ni hiçbir şekilde temsil etmiyoruz!” Boom Pam’in müziklerinde Yunan, Balkan ve Arap soundlarını duymak mümkün ama bir de Batılı duruşları var. Led Zeppelin’i de Erkin Koray’ı da yorumluyorlar. Kinrot’un bana saydığı ‘Batılı’ idolleri aslında bir yandan bu etkiyi de açıklıyor: Buddy Holly, Elvis Presley, Neil Young, Cream, Led Zeppelin, Shocking Blue, Nirvana ve özellikle de Jimi Hendrix... Selda ise ayrı bir dünya...

SELDA BAMBAŞKA
Grup, Türkiye’de ise tanınmasını Selda Bağcan’a borçlu. En büyük konserleri Utrecht’teki Le Guess Who festivali olmuştu. “Sözlerini anlamasak da Selda’nın müzikleri bize çok büyük ilham aynağı oldu. Firewater grubundan arkadaşım Todd Ashley, Selda’yı 8 yıl önce dinletti. İki yıl önce Selda’ya ulaşıp İsrail’e bizimle çalması için davet ettik, o da kabul etti. Çok şanslıyız. Selda bizim kahramanımız” diyen gitaristin Selda’yı tanımlarken seçtiği kelimeler bile hayranalığını ortaya koyuyor: “Soundu, duruşu ve o ilahi sesi ilhamımız. Sözlerini anlamasak bile tüylerimiz diken diken oluyor.”
Bu akşam Selda Bağcan’ın sahne alıp almayacağınaysa cevabı şöyle; “Umarım. Gelip görmeniz gerek.”


FORMÜL YOK, KURAL YOK
Boom Pam’in kendi isimlerini taşıyan ilk albümlerinden son ve 4. albümleri ‘Manara’ya kadar her albümlerinde Akdeniz, Yunan ve Balkan soundlarına yer veriyorlar, Ortadoğu tadını hiç eksiltmeden. Kinrot: “Tek formülümüz formül ve kuralımızın olmaması. Konseptimiz, kültürleri içiçe geçirip aradaki her türlü sınırı yok saymak” diyor. Sınırlarının olmamasıysa coverlardan belli. Son albümlerindeki Erkin Koray versiyonuyla Çiçek Dağı ve Led Zeppelin’den Black Dog. “Bazen bir şarkı dinleyip ‘Bu şarkıyı nasıl ben yazmadım’ dersin. İşte bu, o şarkıyı yorumlamanız için iyi bir sebeptir...”

Boom Pam’ın inanılmaz eğlenceli, ateşli ve bol sürprizli sahne şovunu izlemek için bu akşam iyi bir fırsat olabilir. Cüneyt Sepetçi ve Murat Meriç’in ısıtacağı Kadıköy Sahne’de canlı canlı izlenebilecek konserin biletleri 39 lira.