Selvi: İstihbaratın yeniden yapılandırılması kapsamında bazı şeyler kulağıma geliyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası dile getirilen "istihbarat zaafiyeti" ile ilgili olarak kulis yazdı.

Selvi, "İstihbaratın yeniden yapılandırılması kapsamında bazı şeyler kulağıma geliyor. Zamanı gelince paylaşacağım" dedi.

"MİT’in kıta dışında izlemesi nasıl oluyor? TSK, MİT’e dışarıda izlenecek isimleri veriyor, MİT onları izleyebiliyor" diyen Selvi bugün yayımlanan "Darbe tartışmasında nereye geldik" nereye geldik başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"2937 sayılı MİT Yasası’nın 4. maddesinin e bendinde, “Genelkurmay Başkanlığı’nca Türk Silahlı Kuvvetleri için lüzum görülecek haber ve istihbaratı, yapılacak protokole göre Genelkurmay Başkanlığı’na ulaştırmak” deniliyor. Bu konuda bir protokol imzalandı mı, protokol darbe istihbaratını da kapsıyor mu, orasını bilmiyoruz. 15 Temmuz’un darbe planları Adil Öksüz tarafından Ankara’da kiralanan evlerde darbeci generaller tarafından hazırlandı. Ama ne MİT onları izledi ne de TSK’nın haberi oldu. Hangi yönerge olursa olsun, MİT’in bunun istihbaratını alamaması affedilir gibi değil.

Yayınladığım yönergelerle ilgili savunmada, “MİT’in TSK içinde istihbarat yapma yetkisi şimdiye kadar hiç olmadı ki” deniliyor. Darbe geçmişi olan TSK’nın içinde ne geçmişte ne de bugün istihbarat yapılamaması sizce de vahim bir durum değil mi? TSK içinde istihbarat yapılması konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç yok mu?"

Yazının tamamı için tıklayınız