Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, iki yıl önce silahlı saldırıya uğrayarak yaşamını yitirdiği İstanbul Şişli’de düzenlenen törenle anıldı. Halaskârgazi Caddesi...

Hrant Dink"i anma mitinginde ilk konuşmayı Bülent Aydın yaptı. Aydın, "Hrant"ın katledilişinin ikinci yılında, biz birarada yaşamayı özleyenler, bu tarihi vicdan miladı kılmak için burada toplandık. Biz artık yeni yılı 31 Aralık"ta değil, 19 Ocak"ta başlatıyoruz. Bizler güvercin tedirginliğinde, suikastçiler ve onların koruyucuları ile birlikte yaşamak istemiyoruz. Faşizme inat, kardeşimsin Hrant" diye konuştu.

Konuşma sırasında sık sık "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Mitinge katılanlar, ellerinde Kürtçe, Ermenice, Türkçe ve İngilizce "Hrant için, adalet için" yazılı lolipoplar taşıdı.

Binlerce kişinin katıldığı mitinge, aralarında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi,  Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu, Gazeteci-Yazar Ümit Kıvanç, TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, CHP"den Ercan Karakaş, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Ahmet Kaya"nın eşi Gülten Kaya,  DTP İstanbul Milletvekili Akın Birdal,  Yazar Vedat Türkali"nin de bulunduğu çok sayıda ünlü sima katıldı.

 

ERGÜN ÖZÜR DİLEDİ

Kürsüye Hrant"ın arkadaşları adına Şarkıcı Leman Sam, Oyuncu Mustafa Alabora ve Oyuncu Halil Ergün çağırıldı. Halil Ergün, Hrant Dink öldürüldüğünde evinde olduğunu ve haberi duyunca derinden sarsıldığını anlattı.

Halil Ergün, şunları kaydetti: "Mahirler, Denizler öldürüldüğünde acımı dışarı vurmuştum, tepki vermiştim. Fakat Hrant"ın ölümü başka bir şeydi. Hrant"ın ölümü tarihi bir vicdan sarsıntısıydı, derin bir vicdan hesaplaşması yaşıyoruz. Hrant yetim bir halkın yetim bir çocuğuydu. Biz onu kaybettik. O bizlerden birisiydi ve yüreklere sesleniyordu.

Tarihle yüzleşmek için önemli bir tutacaktı. Bugünlerde Talat Paşa defterlerinde 1 milyon Ermeni"nin sürüldüğünü öğreniyoruz. Fakat Hrant bunları söylediğinde ırkçılar ve Ergenekoncuların hedefi olmuştu. Devlet içindeki sorumlulardan hesap sormak kolay değil. Türkiye"de yıkılması gereken çok duvar var. Şimdi anlıyoruz ki onu öldürenler ırkçı ve milliyetçilerdir. Hrant"ın mirası Agos yaşamalıdır. Hrant, Yılmaz Güney, Nazım Hikmet ve Ahmet Kayaların yol arkadaşıdır". Ergün, Hrant Dink"e seslenerek "Senden ve bu topraklardaki Ermenilerden özür diliyorum. Bütün toplumu da özür dilemeye çağırıyorum" diye konuştu.

 

RAKEL DİNK"TEN ÇİÇEK

Hrant Dink"in eşi Rakel Dink, Dink"in öldürüldüğü yere çiçek bırakarak Agos Gazetesi balkonundan halkı selamladı. Saygı duruşunda bulunulacağının duyurulmasıyla birlikte aşağı inen Rakel Dink, mitinge gelen binlerce kişiyle birlikte bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından, mitinge katılan binlerce kişi, aynı yere karanfiller, çiçekler, mumlar ve üzerinde "Hrant için, Adalet için" yazan lolipoplar bıraktı. Polis, kalabalığın Taksim"e yürüme ihtimaline karşı yoğun güvenlik önlemi aldı.

Bu arada NTV"ye konuşan müdahil avukatlardan Bahri Bayram Belen, davada ortaya çıkan bilgilere göre cinayetin önceden bilindiğini ve bunu önlemeyen görevlilerin basit bir ihmalden çok cinayete göz yumduğunun görüldüğünü söyledi.

Siyasetçi Ercan Karakaş da, onbinlerce kişinin Dink"in cenazesinde yürüdüğünü, bugün de benzer bir kalabalığın toplandığını hatırlatarak "Toplumun geniş kesimlerinde faili meçhul cinayetlerin son bulması, adaletin sağlanması talebi var" dedi.

 

ANMA SONRASI MÜDAHALE

Anma sonrası Taksime doğru yürüyüşe geçen bir gruba polis müdahale etti. Müdahalede bazı eylemciler yaralanırken çatışma Tarlabaşı"na kadar sürdü.  çatışma sonrası bazı eylemciler polis tarafından gözaltına alındı.

Bu arada akşam hava karardıktan sonra da yurttaşların Agos gazetesinin önüne gelip mum yakmayı sürdürdükleri gözlendi.

 OZAN BİLİR-UFUK KOŞAR-ZEYNEP KURAY