Gazeteci Barış Terkoğlu’nun BirGün’e verdiği “Pelikancıların İstanbul Savaşı” başlıklı söyleşi ardından eski Bakan Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak tarafından açılan tazminat davası reddedildi. Mahkeme, gerekçeli kararında haberin güncel ve toplumsal ilgiyle alakalı olduğu, kişilik haklarına saldırı niteliği taşımadığı vurgulandı.

Serhat Albayrak’ın BirGün ve Terkoğlu’na açtığı ‘Pelikan davası’ reddedildi

HABER MERKEZİ

Turkuvaz Medya Grubu CEO’su Serhat Albayrak’ın, gazeteci Barış Terkoğlu’nun BirGün’e Pelikan yapılanmasına dair verdiği söyleşi nedeniyle açtığı tazminat davası mahkeme tarafından reddedildi.

Gazeteci Barış Terkoğlu’nun BirGün’den Can Uğur ile yaptığı söyleşi, 7 Nisan 2019’da “Pelikancıların İstanbul Savaşı” başlığı ile yayımlandı. Söz konusu söyleşinin ardından eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak ve CEO’su olduğu Turkuvaz Medya Grubu, ‘itibar zedelenmesi’, ‘iftira’, ticari itibarı zedeleme’ gibi suçlamalarla BirGün’e, Can Uğur’a, BirGün İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın’a ve Barış Terkoğlu’na toplam 200 bin TL tazminat talep ederek dava açtı.

İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen 20 Eylül’deki karar duruşmasında reddedilen davanın gerekçeli kararı, taraflara dün tebliğ edildi.

Gerekçeli kararında ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili AİHM kararlarından örnekler veren mahkeme, “Basın özgürlüğü bir yönüyle halkı ilgilendiren haber ve görüşleri iletme özgürlüğü, diğer yönüyle de halkın bu bilgi ve görüşleri alma hakkıdır. Mahkeme’ye göre basın ancak bu şekilde, kamuoyunun bilgi edinme hakkı bakımından yaşamsal önemi bulunan ‘halkın gözcülüğü’ ya da ‘bekçisi’ görevi yapabilir” dedi.

Terkoğlu’nun BirGün’e verdiği söyleşideki, “Can Uğur ve Barış Terkoğlu’nun röportaj şeklinde yayımlanan haberde davacılarla ilgili olarak ‘Teşkilat içerisinde farklı bir teşkilat gibi çalışan yapının merkezinde Damat Berat Albayrak ile Turkuaz grubunun başındaki isim Serhat Albayrak var. /Pelikan denilen bana göre ‘yeni paralel devlet’ örgütlenmesi de bu partilerden biri. Merkezinde Albayrak kardeşler var. Bakan Berat Albayrak Beyi ve Turkuazı yöneten Serhat Beyi kastediyorum” ifadelerinin aktarıldığı kararda, haberin güncel ve toplumsal ilgiyle alakalı olduğu, kişilik haklarına saldırı niteliği taşımadığı vurgulandı ve davanın reddedildiği kaydedildi.

Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi: “Davacıların toplum karşısındaki konumu, iş durumu ve statüsü nedeniyle toplumdaki normal kişi için beklenen eleştiri sınırının daha da geniş olarak yorumlanması gerekmekte olup; davaya konu yayınların güncel ve görünür gerçekliğe uygun olduğu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığı, habere yönelik toplumsal ilginin bulunduğu, özle biçim arasındaki dengenin bozulmadığı, demokratik toplum tarafından meşru sayılabilecek nitelikte, ifade özgürlüğüne getirilmesi gereken bir sınırlamanın gerekli olmadığı, yapılan yayının davacıların kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı sonucuna varılarak talebin reddine karar vermek gerekmiş…”