Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü, Şerzan Kurt'u öldüren polis memuru Gültekin Şahin'in üniversite kampusunda gezmesini protesto eden 75 öğrenci hakkında soruşturma açtı...

Muğla'da 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylarda Şerzan Kurt'u öldürdüğü mahkeme kararıyla tespit edilen ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakılan polis memuru Gültekin Şahin'in artık Şerzan’ın gezemediği üniversite kampusunda tekrar gezmeye başlamasını protesto etmek suç.
Polisin hala kampusta dolaşmasını ve öğrenciler üzerindeki baskıları protesto etmek için 17 Ekim'de öğrencilerin kampusta yaptığı yürüyüş ve basın açıklamasının "izinsiz" yapıldığını gerekçe gösteren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü, 75 öğrenciye soruşturma açtı.


KURT, ERDEM, KAYMAZ, ÖNKOL…

Rektörlük tarafından öğrencilere gönderilen yazıda, öğrencilerin basın açıklaması ve yürüyüşte ıslık çalışarak, "Şerzan Kurt, Aydın Erdem ve Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol... Gülüşünüze işleyen kurşunlar, umudumuza işlemeyecektir" pankartı ve sarı, kırmızı ve yeşil renkli kartonlar üzerine yazılı, "Cemaat tipi eğitime hayır", "Eğitim hakkı engellenemez" ile "Ne Kurdê devletê, Kurdê azad" pankart ve dövizleri soruşturma gerekçeleri arasında gösterdi. Polisin, yürüyüş ve basın açıklaması sırasında öğrencilere biber gazı, gaz bombası ve jop ile müdahale etmesini görmezden gelen rektörlük, Muğla Emniyet Müdürlüğü'nün yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle gözaltına aldığı 8 öğrenciyle ilgili hazırladığı dosyayı soruşturma gerekçeleri arasında gösterdi.


‘KATİLİN GEZMESİ BİZE BİR MESAJ’

Hakkında açılan soruşturma ile ilgili konuşan Muğla Üniversitesi öğrencisi Mehmet Şerif Kaya, "Muğla Üniversitesi öğrencisini öldürmüş bir katilin kendisini, Şerzan'ın arkadaşlarına göstere göstere 'bak işte arkadaşınızı öldürdüm, okulda elimi kolumu sallayarak geziyorum' dercesine okula gelmesi gerçekten çok dikkat çekici bir durum. Gültekin Şahin'in yaptığı 'İşte sizi öldürürüz, elimizi kolumuza sallayarak okulunuzda gezeriz' anlamını geliyor. Bu aynı zamanda öğrenciler açısından bir tehdittir. Arkadaşlarımızın buna tepki göstermesi normal, asıl eleştirilmesi gereken böyle bir davada yargılanmış, katil olduğu mahkeme tarafından belirlenmiş bir kişinin elini kolunu sallayarak üniversiteye girmesi ve okul yönetiminin buna göz yummasıdır. Öğrenciler yaptıkları bir basın açıklaması nedeniyle 3 ile 6 ay arasında değişen uzaklaştırma cezaları alırken, Gültekin Şahin'in Muğla Üniversitesi öğrencisini öldürmesine rağmen okulda rahat gezmesi gerçekten anlaşılır bir durum değil" diye konuştu.


‘ÖĞRENCİDEN ÇOK SİVİL POLİS VAR’

Kaya, öğrenciler üzerinde artan baskıyı da şöyle anlattı:
"Son dönemde üniversite kampusunda öğrencilerden daha çok sivil polis bulunuyor. Okul yönetimi öğrencilerin yanında olması gerekirken, emniyetle işbirliği içerisinde oluyor."
Kendisi ve arkadaşları hakkında açılan soruşturmaya gerekçe olan basın açıklaması ve yürüyüşün demokratik bir ülkede kabul edebilecek eylem tarzları olduğunu vurgulayan Kaya, "Kimseye taş atmadık, hareket etmedik. Basın açıklamasıyla demokratik tepkimizi dile getirdik. Hakkımızda açılan soruşturmalar tamamı siyasidir. Hakkımızda açılan bu soruşturmalar bizleri yıldırmayacak" diye konuştu. DİHA