İsrail ordusu, Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskına yanıt olarak gün boyu süren roket atışlarının ardından gece Gazze Şeridi ve Lübnan’da hava saldırıları düzenledi. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hamas'ın "terör altyapısının" vurulduğunu açıklarken Filistin ve Lübnan'dan yapılan açıklamalarda, İsrail'e ait savaş uçaklarının evler, araziler, mülteci kampı yakınındaki alanlar ve bir çocuk hastanesi gibi hedefleri vurduğu belirtildi. Lübnan'daki BM Geçici Barış Gücü, tüm taraflara Mavi Hat boyunca tüm eylemlerini durdurma çağrısı yaptı. Türkiye'den yapılan açıklamalarda da İsrail'in saldırıları kınandı.

Şiddet tırmanıyor: İsrail ordusu, Gazze ve Lübnan'a saldırdı!

İsrail ordusu, Lübnan ve Gazze Şeridi'ne yeni hava saldırıları düzenledi.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze’ye saldırı başlattı. Gece boyunca devam eden saldırılarda abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait hedeflere yeni hava saldırıları düzenlendiğini bildirildi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait silah üretim yeri olarak kullanılan 3 nokta ile bir tünelin bombalandığı ifade edildi. Bu saldırılarla Hamas'ın silah gücünün zayıflatıldığı kaydedilen açıklamada, yaşananlardan Hamas sorumlu tutuldu.

Bu arada İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, basına yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nden gece saatlerinde ülkenin güneyine 44 roket atıldığını söyledi.Bu roketlerden 9'unun sınırı geçemediğini, 12'sinin denize doğru fırlatıldığını aktaran Hagari, 8 roketin hava savunma sistemlerince imha edildiğini, 14'ünün açık alanlara, birinin ise yerleşim yerine düştüğünü ifade etti.

Hagari, İsrail ordusunun Gazze'deki hedeflere yönelik saldırılarında 50 ton mühimmat kullandığı bilgisini verdi.

Saldırı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi / Gazze Şeridi'nin Han Yunus kenti - AASaldırı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi / Gazze Şeridi'nin Han Yunus kenti - AA

GAZZE'NİN FARKLI NOKTALARINA HAVA SALDIRILARI DÜZENLENDİ

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Filistinli direniş gruplarına ait bazı askeri noktaları hedef aldı. Kentin doğusundaki bir askeri nokta bir kaç füzeyle hedef alındı. Saldırıda ölen ya da yaralanan bilgisine yer verilmezken çevredeki ev ve arazilerde hasar oluştu. Filistin Sağlık Bakanlığı ise İsrail saldırısı sonucu Gazze'deki çocuk hastanesinde de hasar oluştuğunu bildirdi.

İsrail ordusu ayrıca, Gazze Şeridi'ne saldırı düzenleyen savaş uçaklarına ateş açan ağır bir makineli tüfeği hedef aldığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'den, gece saatlerinde İsrail ordusuna ait savaş uçakları ile Yahudi yerleşim birimlerine ateş açan ağır makineli tüfek insansız hava aracı (İHA) ile hedef alındığı belirtildi.

Öte yandan Filistinli direniş grupları da Gazze Şeridi üzerinde uçaklara karadan havaya füzeler atarak karşılık vermeye devam ediyor.

Filistinli gruplar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İşgalin (İsrail) saldırganlığına yanıt vermeye devam ediyoruz" denilerek, Gazze'ye yakın olan Yahudi yerleşim birimlerinin bir dizi roketlerle hedef alındığı kaydedildi.

İSRAİL SIĞINAKLARI AÇTI

İsrail makamları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv çevresi de dahil olmak üzere ülkenin güneyinde, kuzeyinde ve merkezindeki yerleşim yerlerinde sığınaklar açıldığı kaydedildi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi, gece saatlerinde İsrail ordusunun saldırılarına maruz kalmıştı. Bölgedeki Filistinli gruplar da saldırılara roketlerle karşılık vermiş ve İsrail'in sınıra yakın yerleşim yerlerinde sirenler çalmıştı.

Gazze kenti - AAGazze kenti - AA

LÜBNAN'DA MÜLTECİ KAMPI BOMBALANDI

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırılar devam ederken Lübnan’a da saldırı başlattığını duyurdu.

Ordudan yapılan ikinci yazılı açıklamada, "İsrail ordusu şimdi Lübnan’a saldırıyor. Ayrıntıları daha sonra açıklayacağız" ifadelerine yer verildi. Açıklamada başka detaya yer verilmedi.

Öte yandan Lübnan basını İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde yer alan Filistin mülteci kampı er-Reşadiye yakınlarında bir alanı bombaladığını yazdı.

Haberlerde, İsrail'e ait savaş uçaklarının Sur kentinde bulunan er-Reşadiye etrafına en az 3 füze fırlattığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı yaşanmazken, bir köprü ile birkaç evin hasar aldığı aktarıldı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak "İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınıyorum. Yerimiz bellidir, Filistin’in yanıdır" diye yazdı.

Saldırıların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısını lanetleyerek "İnsanlığın zulmü yeneceğine olan kesin inancımızla; kazanan, adalet ve onurlu Filistin halkı olacaktır" ifadesini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de İsrail'in Gazze'ye hava saldırısına tepki göstererek Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Gazze -AAGazze -AA

BM: İSRAİL VE LÜBNAN SAVAŞ İSTEMİYOR

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ve Lübnan gerginliğine ilişkin her iki ülkenin de savaş istemediklerini açıkladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNIFIL Komutanı Aroldo Lazaro'nun her iki ülkenin yetkilileriyle görüşmesi neticesinde, "İsrail ve Lübnan savaş istemediklerini söyledi" ifadesini kullandı. Açıklamada ayrıca, "Son 24 saatteki eylemler tehlikeli ve ciddi gerilim riski taşıyor. Tüm taraflara Mavi Hat boyunca tüm eylemlerini durdurması çağrısı yapıyoruz" denildi.

NE OLMUŞTU?

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, olayların çıkmasına yol açmıştı.

İsrail ordusu dün (6 Nisan) Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve buralarda uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu. Ordu akşam saatlerinde de Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı ise saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı.

İsrail, roket saldırılarının Hamas'ın Lübnan’da konuşlu unsurları tarafından düzenlendiğini duyurmuş ve Hamas’ı sorumlu tutmuştu.

İsrail ordusu Lübnan hükümetinin de kendi topraklarından düzenlenen saldırılardan dolayı sorumlu olduğunu kaydetmişti.

(AA)