Japon otomobil üreticisi Toyota, sıfır emisyon salınımı olan yakıt hücreli araçlara yatırım yapmayı sürdürüyor. 3 yıl gibi kısa zamanda Mirai satışlarını yıllık 3 bin adet seviyesine çıkaran Toyota, 2020’de 30 binli adetlere ulaşmayı amaçlıyor. Ayrıca marka, hibrit otomobil satışlarında da 11 milyon 877 bin 417 adede ulaşmayı başardı.

Sıfır emisyon yatırımlarına devam

ERSOY YAŞAR

Toyota, yakıt hücreli otomobillerindeki büyüme seviyesine hazırlanmak adına Japonya’da iki yeni büyük tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Otomobil fabrikasının yanına inşa edilen yeni yapılar, yakıt hücresi sistemlerinin seri üretimini genişletecek. Aynı zamanda yüksek basınçlı hidrojen tankı üretmek için de yeni bir üretim hattı kuruldu.
Yakıt hücresi yığını, hidrojen ve oksijenden elektrik üreten sıfır emisyona sahip bir otomobil teknolojisi. Toyota da yüksek adette üretim yaparak bu teknolojiyi yaygınlaştırmayı ve sistem maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Aynı zamanda yakıt hücreli araçların büyümesi ve satış adetlerinin artması için daha geniş bir bulunabilirlik de sağlayacak.

Toyota, bu adetlere erişmek için yakıt hücresi sistemi üretimini şu anki yerinden tamamen yeni tesise taşıyor. Bu tesis, Toyota’nın 1938’de açılan ilk fabrikalarından birinin yanına inşa edildi. Yeni tesisler aynı zamanda üretim sırasında ortaya çıkan CO2 emisyonunun düşmesine de yardımcı olacak. Bu da markanın 2050 çevre hedeflerine erişmesine katkı sağlayacak önemli girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Shimoyama’daki yeni hidrojen tankı üretim hattının yapımına başlanırken, yeni yakıt hücresi yığını tesisinin yapımı da devam ediyor. Bu tesislerin operasyonlarına 2020 civarında başlaması planlanıyor.

Mirai satışları yıllık 3 bin adede ulaştı

Toyota, yakıt hücreli sedan modeli Mirai’yi 2014’ün sonunda pazara sunmuş ve 2015’te 700 adetlik satış rakamına ulaşmıştı. Bu sayı 2016’da 2000 adede ve 2017’de ise yaklaşık 3 bin adede yükseldi. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte yakıt hücreli araç satışının yıllık 30 bin adede yükseltilmesi de hedefleniyor.
Toyota, hibrit otomobillere yaptığı yatırımın da karşılığını almayı sürdürüyor. İlk kez 1997 yılında seri üretim Prius ile başlayan hibrit otomobil satışlarında bugün 11 milyon 877 bin 417 adede ulaşmayı başaran marka, Avrupa’da da, 2000’den bu yana 1 milyon 919 bin 228 adetlik hibrit otomobil satışıyla lider konumda yer alıyor.
Avrupa’daki hibrit otomobil satışları bu yılın Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 151 bin 654 adede yükseldi. Dünya hibrit satışları ise bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla oranla yüzde 6 artarak 416 bin 70’e ulaştı. Yılın ilk 4 ayındaki Avrupa hibrit otomobil satışları içinde Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil olan Toyota C-HR da 42 bin 938 adetlik performansla yer alıyor. Avrupa’da satılan Toyota C-HR satışlarının yüzde 80’inin hibrit versiyon olduğu da kayıtlara yansıdı.

Türkiye’deki hibrit otomobil satışları da gün artıyor. 2018’in ilk 4 ayındaki Toyota hibrit satışları 1304 adete ulaşmış, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 68 oranında artış göstermişti.