Yağma ve rant projelerine imza atan Orman Bakanı Eroğlu, Türkiye’nin orman ve tarım arazilerini koruma konusunda dünyada ilk sıralarda yer aldığını iddia etti

Sıfırladığı ağaçları görmezden geldi!

NESLİHAN KARATAŞ
neslihankaratas@birgun.net

Son olarak Karadeniz’de doğayı tahrip edecek olan Yeşil Yol projesine verdiği destekle gündeme gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 12-23 Ekim tarihlerinde Ankara’da yapılacak Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Konferansı öncesinde basın toplantısı düzenledi. Küreselleşme, iklim değişikliği, arazi bozulumu, çölleşme konuları hakkında konuşan ve Türkiye’nin ormanları koruma konusunda ilk sıralarda yer aldığı iddia eden Bakan Eroğlu, “Dünyada tarım arazileri azalırken Türkiye’de artıyor. Biz bugün dünyada orman konusuna en büyük önemi veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz’’ dedi.

Türkiye’de artıyormuş!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın üzerine düşen görev ve sorumluluğu layıkıyla yerine getirdiğini iddia eden Eroğlu, şöyle konuştu: “Dünyada tarım arazileri azalırken Türkiye’de artıyor. Son dönemde yaptığımız reformlarla, sürdürülebilir orman yönetimi, ağaçlandırma ve ormansızlaşmayla, çölleşme ile mücadele gibi konulardaki çalışmaları hızlandırmaya karar verdik. Ormanlarla ilgili hedeflerin önümüzdeki dönem kalkınma gündeminin önemli bileşenleri arasında yer alması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Biz bugün dünyada orman konusuna en büyük önemi veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Orman varlığını artıran ülkeler arasında yer alıyoruz.’’

4 milyon hektar yok oldu
Bakan’ın iddialarını Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tarım alanları araştırma raporu yalanlıyor. Rapora göre son yıllarda azalan tarım alanları miktarı 4 milyon hektarı geçiyor. TÜİK’e göre, Türkiye’de tarım alanı arazisi 27.8 milyon hektardan, 23.9 milyon hektara indi. Yani 4 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi.

sifirladigi-agaclari-gormezden-geldi-78202-1.

Bakan Eroğlu’nun övündüğü projelerden bazıları şunlar:

* Kuzey Marmara Otoyolu projesi için Kuzey Ormanları’nda yapılan çalışmalarda 245 bin ağaç kesildi.

* Yeşil Yol Projesi kapsamında Rize’de Ausor, Haczane ve Husor yaylaları arasındaki 15 kilometrelik bağlantı yolunun yapımı sırasında büyük bir ağaç katliamı yaşandı.

* Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi’nde hükümete yakınlığı ile bilinen Kolin Grubu tarafından 6 bin zeytin ağacı kesildi.

* Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı, lüks villalar için 208 ağacı kesti ancak yetmedi, parsel dışında kalan çam ağaçlarını da katletti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi ODTÜ’de yol yapım çalışmalarında ağaç kesimi tartışmaları sürerken gece baskını ile ağaçları kesti. Toplamda 3000 ağaç kesildi.

* Beylerbeyi Sarayı’nın hemen karşısında bulunan, semtin önemli kamusal yeşil alanlarından olan parktaki tarihi çınar ağaçları “bağlantı yolu açılması” gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talimatıyla kesildi.

* Amasra’ya yapılması planan termik santral için 40 bin ağaç kesildi.

* Antalya’nın Hisarçandır köyünde yeni açılan mermer ocağı sebebiyle 800 yıllık sedir ağaçları kesildi.

* AKP’nin 2011’de vaat ettiği 35 projeden biri olan “Kemalpaşa’ya Lojistik Köy Projesi” kapsamında 100 binin üzerinde zeytin ağacı sessiz sedasız kesildi.

Orman ve tarım arazileri neden yok oluyor?
* Topraklar ve ormanlar tarım arazisi statüsünden çıkarılarak üzerinden rant elde edilecek projelere kurban gidiyor.

* Yanlış tarım ve yasal düzenlemeler ile toprağından istediğini alamayan çiftçi köyden kentte göç ediyor. Tarım alanları sahipsiz kalıyor.

* Son zamanlarda özellikle Doğu’da yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle tarım arazileri ve ormanlık alanlarda yangınlar meydana geliyor. Çıkan yangınlar sonucu birçok tarım arazisi yok oluyor.