Sağlık emekçilerinin, sağlıkta özelleştirmeye ve doktora şiddete karşı Ankara'da 13 Mart 2011’de düzenlediği mitingde...

Sağlık emekçilerinin, sağlıkta özelleştirmeye ve doktora şiddete karşı Ankara'da 13 Mart 2011’de düzenlediği mitingde Grup Yorum’un Herne Peş parçasına eşlik ettiği için hakkında örgüt propagandası yapmaktan yargılanan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi SES Ankara Şube Öğrenci Komisyonu Üyesi Zülküf Akelma'nın yargılandığı dava, dün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

PUŞİ DE TAKMA, TÜRKÜ DE SÖYLEME!
Duruşma öncesi Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan SES Ankara Şube ve Ankara Tabip Odası ile Tutuklu Öğrenci Komisyonu (TÖK) ve SES Öğrenci Komisyonu “boynuna puşi takma çocuk, sokaklarda türkü söyleme çocuk yargılanırsın” pankartı açtı. Davayı protesto eden öğrenciler arkadaşlarının yargılanmasına neden olan Herne Peş parçasını söylediler.

'KOMİK BİR DAVA'
Davayı; TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile Tutuklu Öğrenci Komisyonu (TÖK) ve SES Öğrenci Komisyonu’ndan öğrenciler de takip etti. Grup adına konuşan SES Ankara Şube Yöneticisi İbrahim Kara, davayı kendilerine açılmış bir dava olarak yorumlarken, “sağlık alanında mücadele eden emek örgütlerinin gençlerle buluşmasının önüne geçmek için bu davalar açılıyor” dedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Bu dava, siyasi iktidar toplumdaki öteleri, özellikle Kürtlere ölümden ve tutuklamadan başka bir yol bırakmadığının bir göstergesidir” derken, TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu da konuşmasında davayı “komik” olarak nitelendirdi.

AVUKAT: TRİBÜNDE BİLE SÖYLENİYOR
Duruşmada savunma yapan Akelma, miting sırasında söz konusu şarkıyı söylemiş olabileceğini belirterek, “Kürtçe’yi çok iyi bilmiyorum. O yüzden şarkının ne anlama geldiğini bilmiyorum. Parçayı suç işlemek kastıyla söylemedim” dedi. Mahkeme Başkanı’nın iddianameden olmamasına rağmen Akelma’ya “neden anadilde eğitim, anadilde sağlık sloganını attın?” diye sorması üzerine Akelma da bu sloganın SES’in tüzüğünde yer aldığını ve yasal olduğunu söyledi.

Akelma’nın avukatı Zeynep Ceren Boztoprak, “İnsan anlamını bilmediği bir şarkı ile nasıl terör örgütünün propagandasını yapabilir? Şarkıda suç unsuru taşıyan bir ifade de yok. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında dile getirilmiştir” diye konuştu. Avukat Mustafa Güler de parçanın 1968'de yazıldığına dikkat çekerek, “Bu parça daha sonra bestelenmiştir. Hatta Bucaspor taraftarlarının trübün şarkısıdır. Geçen günlerde Habertürk’te Grup Yorum çıkarak bu parçayı okumuştur. Bu nedenle söz konusu parçanın suç unsuru taşıyan bir yönü yoktur” dedi.

BİLİRKİŞİ İSTENDİ!
Mahkeme, Akelma’nın söylediği Herne Peş şarkısı ile terör örgütünün söylediğinin parçanın aynı olup olmadığı konusunda bilirkişi incelemesi yapılması için davayı erteledi. BirGün ANKARA