Şırnak Valisi'nden komplo senaryosu: Kobane’deki çatışmalar Cizre’de tekrarlanacaktı

Şırnak valisi Hasan İpek, Cizre’de yaşanan ve dördü çocuk, yedi kişinin öldüğü olayların komplo olduğunu savunarak, ilçede Suriye’nin Kobane kentindekine benzer çatışmalar çıkarılması amaçlandığını söyledi. Bu çatışmaların Cizre üzerinden tüm ülkeye yayılmasının amaçlandığını da belirten İpek, bu suretle de “Türkiye'nin bir Suriye haline getirilmesinin planlandığını” öne sürdü.

“Şırnak'ı bir laboratuvar haline getirip, Türkiye'yi Şırnak üzerinden karıştırıp, Suriye'ye benzetmeye çalışanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ama, bunu yaparken de, devletin hem şefkatini göstereceğiz, hem de kadife eldiven içindeki yumruğunu göstereceğiz” diyen İpek, yaptığı saldırılarda can kayıplarına yol açan polis teşkilâtını kutlamayı da ihmal etmedi.

Cizre’de Aralık sonunda patlak veren gerginliğin ardından 19 yaşındaki Yasin Özer, 15 yaşındaki Barış Dalmış ve 14 yaşındaki Ümit Kurt öldürülmüştü. Son olarak geçtiğimiz 14 Ocak’ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, görgü tanıklarının ifadelerine göre gaz kapsülüyle başından vurulmuştu.

Parlamento grup toplantısında Kazanhan’ın ölümüne yol açan gaz fişeğini gösteren HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de yaşananlardan dolayı hükümeti ağır bir dille eleştirmiş ve polisi “AKP’nin eşkıyaları” sözleriyle topa tutmuştu. Olayların üzerine Kandil de hükümete sert tepki göstermiş ve Cizre’de sürdürülen “siyasi soykırım operasyonunu” sona erdirme çağrısında bulunmuştu.

Ancak yapılan tüm eleştirileri geri çeviren İpek, “İnsanların uzaktan konuşması kolay. Hem devletin bayrağını 365 gün her yerde dalgalandırılması ve hem de şehit vermemesi, vatandaşının da ölümüne sebep olmadan bu süreci götürebilmesi çok önemliydi” diye konuştu.

Olayların devam ettiği sırada Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir hem görevden alınmış, hem de 2007’de yaşanan bir cinayetten dolayı hakkında yakalama kararı çıkarılarak tutuklanmıştı. Bu gelişme Cizre’de yaşananların hükümet tarafından Cemaate yıkılmaya çalışıldığına dair yorumlara yol açmıştı.