‘İstikrarda Yatırım” başlığıyla düzenlenen ilk AB-Arap Zirvesi dün sona erdi. Mısır’da düzenlenen Avrupa Birliği-Arap Birliği zirvesi için 24 Avrupalı liderin Şarm El-Şeyh’e gitmesi Avrupa’da tartışma yarattı. Zirveye AB ülkelerinden katılımlar Abdulfettah es-Sisi yönetimine destek olarak algılanıyor. 21 aktif üyesi bulunan Arap Birliği ülkelerinden 11’i zirvede kral, emir ve cumhurbaşkanı seviyesinde temsil ediliyor. Avrupa Konseyi Başkanı […]

‘Sisi ile muhabbet zarar getirecek’

‘İstikrarda Yatırım” başlığıyla düzenlenen ilk AB-Arap Zirvesi dün sona erdi. Mısır’da düzenlenen Avrupa Birliği-Arap Birliği zirvesi için 24 Avrupalı liderin Şarm El-Şeyh’e gitmesi Avrupa’da tartışma yarattı. Zirveye AB ülkelerinden katılımlar Abdulfettah es-Sisi yönetimine destek olarak algılanıyor. 21 aktif üyesi bulunan Arap Birliği ülkelerinden 11’i zirvede kral, emir ve cumhurbaşkanı seviyesinde temsil ediliyor. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un çabalarıyla gerçekleşen zirvede gündem, ekonomik ilişkiler, iklim değişikliği ve bölgesel çatışmalar olarak belirlenmişti. Kapalı oturumda ise Suriye, Yemen ve Libya’daki iç savaş, Filistin meselesi, mevsim değişiklikleri ve düzensiz göç başta olmak üzere farklı konuların değerlendirildi.

Yakın muhabbetin zararı sonra çıkacak

Avrupalı liderler, 2034 yılına kadar görevde kalmayı hedefleyen Mısır Devlet Başkanı Abdül Fetih El Sisi ile işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. The Guardian, AB’nin Mısır devlet başkanı ile bu denli sıkı fıkı olmasına tepki göstererek şu satılara yer verdi: “Mısır’da darbeye eşdeğer bir anayasa reformu için yapılan planlar yüzünden demokratik bir yönetim ‘vaadi ya da izlenimi’ bile buhar olup uçtu. Giderek daha da diktatörleşen bir hükümdar, sözünün dinlenmesi için destek almasına gerek olmadığını sanabilir. Ancak Sisi’nin öncülleri de aynısını düşünmüştü. Yolsuzluk, enflasyon, işsizlik ve devlet eliyle şiddet, yurttaşların öfkesini besliyor. Sisi’nin rejimini güçlendirmek cahilce ve yanlış olacaktır.”

Katar’la davetiye gerginliği

Zirve öncesinde, Körfez ülkeleriyle kriz yaşayan Katar’la davet gerginliği yaşandı. Katar’a davet, Doha’da Mısır’ı temsil görevini üstlenen Yunanistan’ın elçilik binasına gönderildi. Katar bu durumun protokole aykırı olduğunu söylüyor. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili tepkisini, “profesyonellik dışı davranış” sözü ile gösterdi, ancak zirveye katılacaklarını açıkladı. Mısır’ın aralarında olduğu Körfez ülkeleri, İran ile ilişkilerini gerekçe göstererek Katar ile diplomatik ilişkileri kesmişti.

‘Türkiye ve İran krizi körüklüyor’

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye ve İran’ın eylem ve müdahaleleriyle bölgedeki krizleri körüklediğini savundu.

Mısır’da düzenlenen AB-Arap Zirvesi’nde konuşan Gayt, Ankara ve Tahran’ın eylemlerine dikkat çekerek, AB ile birlikte Suriye, Yemen ve Libya’daki silahlı çatışmaların ve bu ülkelerdeki yabancı ülke varlığının sürmesinin ciddiyeti konusunda ortak anlayış oluştuğunu düşündüklerini kaydetti. Gayt, “Türkiye ve İran’ın eylemleri, bölgedeki krizleri provoke eden ve körükleyen bir müdahale niteliğinde. Bölgesel çatışmaların askeri çözümü bulunmuyor ve ülkelerin birliğinin korunmasını garanti edecek siyasi çözümler üretmemiz gerekiyor” dedi.