2 Temmuz Sivas katliamının 26. yıl dönümünde, katledilen 33 kişi anıldı. Binlerce kişi toplandı Sivas’ta toplanan binlerce kişi, 33 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli’ne yürüdü. Otel önünde toplanan binler, otelin ‘utanç müzesi’ne çevrilmesini isteyerek, adalet talep etti. Kimlik kontrolü Birçok ilden ve yurt dışından gelen binlerce kişi Sivas girişinde kimlik kontrolünden geçirildi. Polis ablukası Yürüyüş […]

Sivas katliamının 26. yılında, katledilenler anıldı

2 Temmuz Sivas katliamının 26. yıl dönümünde, katledilen 33 kişi anıldı.

Binlerce kişi toplandı

Sivas’ta toplanan binlerce kişi, 33 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli’ne yürüdü. Otel önünde toplanan binler, otelin ‘utanç müzesi’ne çevrilmesini isteyerek, adalet talep etti.

Kimlik kontrolü

Birçok ilden ve yurt dışından gelen binlerce kişi Sivas girişinde kimlik kontrolünden geçirildi.

Polis ablukası

Yürüyüş güzergahı polis ablukasına alındı

Binler yürüdü

Binlerce kişi Alibaba Mahallesi’nde toplanarak, katliamın yapıldığı, bugün Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan Madımak Oteli’ne yürüdü.

Milletvekilleri katıldı

Anma programına CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile milletvekilleri Şenal Saruhan, Orhan Sarıbal, Yüksel Mansur Kılıç, İrfan Kaplan, Ali Şeker, Nurhayat Kayışoğlu, Turabi Kayan, Ulaş Karasu, Kadim Durmaz, Servet Ünsal, Atilla Sertel ve Necati Yılmaz katıldı. HDP adına ise milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül, Kemal Peköz, Zeynel Özen yer aldı.

Semah gösterisi

Madımak oteli önünde toplanan kalabalık, semah gösterisini izledi. Katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınları bina önüne çiçek bırakarak, basın açıklaması yaptı.

“Müze talebimiz bitmeyecek”

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan da 2 Temmuz 1993’te yaşamını yitirenleri anmak için bir kez daha buluştuklarını belirterek, şunları söyledi: 

“Ne yazık ki 25 yıl olduğu gibi bu yıl da şehit ailelerimiz çocuklarının nerede katledildiğini, nerede ateşe verildiğini, nerede binanın içinde dolaştığını görmediler; şimdi de bugün de göremiyorlar. Biz her zaman şunu ifade ettik; Madımak ‘utanç müzesi’ olacak. Alevi kurumlarının bu taleplerinden hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Ancak öncü adım olarak biz valilikten buranın tüm sivil toplum örgütleri, kurumları bir araya gelin, birlikte içerideki şehitlerimizin arasında bulunan 2 katilin ismini çıkarın, diye çok uğraştık.”

“İnsanlığa karşı suç”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Maalesef zaman aşımına uğradı bu dava. Bilelim ki bu katliam, insanlığa karşı işlenen suçtur. Buradan Almanya hükümetine çağrımız var. Sivas davasının halen yargılanan tanıklarını mutlaka Türkiye’ye iade etmelidir. Bu, insanlık açısından önemli bir cinayettir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her ne kadar mahkeme, zaman aşımı vermiş olsa da hem Meclis’te gündeme getirmeye çalışacağız hem de bu katliamın unutulmamasını sağlayacağız. Ne bizim ne insanlığın unutacağı bir dava ve hepimizin vicdanlarında mahkum olmuş bir katliamdır. Bu katliamda hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyoruz. Bu katliam, Türkiye’deki aydınlanmaya, sanata, kültüre karşı yapılmış bir katliamdır. Bir cumhuriyetle hesaplaşmadır. Bunun da altını çizelim” diye konuştu. 

“Hesabı verilmeli”

HDP Eş Sözcüsü ve Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise aradan geçen 26 yıla rağmen acıların hala taze olduğunu belirterek, “Sivas’ın hesabı henüz sorulamadı. Zaman geçti, dava açıldı, katliamı yapanlar aklandı. Bütün Alevi kurumlarının talebi, ‘utanç müzesi’ olarak aslında düzenlenmesi gerekiyor. Ne yazık ki ‘utanç müzesi’ yapılmadığı için içinde canlarımızı yakan 2 katilin de adı yazıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sivas ile yüzleşilmesi gerekiyor. Katliamın hesabının verilmesi gerekiyor. Bu demokrasinin, insanlığın ilk adımıdır. 26 yıldır buradayız, bunun hesabını soracağız. 2 Temmuz 1993’te yaşamını yitirenleri saygıyla sevgiyle minnetle anıyoruz. Onlar bizim onur kaynağımızdır. Her biri bu ülkenin gülen yüzleriydi. Onlar üreten, düşünen insanlardır. Hesabını adil mahkemeler önünde verecekler, biz de bunu kararlılıkla takip edeceğiz” dedi. 

Eskişehir’de anma

Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi ve Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, katliamın 26’ncı yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

“Katiller ödüllendirildi”

ADD Eskişehir Şubesi Başkanı Azmi Kerman, Madımak otelini ateşe verenlerin bir kısmının yurt dışına kaçtığını, bir kısmının ise ödüllendirildiğini belirterek, “Sivas’ta yaşamlarını yitirenlerin çığlıklarını kimse duymadı. Sivas can kıyımının üzerinden 26 koca yıl geçti. Bu büyük ayıba yargı sürecinden bakıldığında durum içler acısıdır. Katillerin bir kısmı yurt dışına kaçarken, bir kısmı da ne yazık ki ödüllendirildi” dedi.

Ankara’da anma

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde katledilenler Ankara’da düzenlenen yürüyüşle anılıyor.

“Madımak Oteli Utanç Müzesi Olacak”

Atatürk Kültür Merkezi’nde toplanan kortej, “Madımak Oteli Utanç Müzesi Olacak”, “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek” pankartı eşliğinde Anadolu Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Yoğun katılım

Ankara’da yapılan anmaya CHP, HDP, HAZİRAN, KESK,DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası (ATO), Pir Sultan Abdal Derneği, AKA-DER, Ankara Dersimliler Derneği, Halkevleri gibi çok sayıda siyasi parti, meslek örgütü, sendika ve sivil toplum örgütü katıldı.

“Çözüm faşizme karşı savaşta”

“Dün Maraş’tan bugün Sivas’tan çözüm faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ın unutma unutturma” sloganları eşliğinde yürüyüş sürüyor.

“2 Temmuz’u unutma!”

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde katledilenler Sivas’ta anıldı. Sivas’ta yapılan anmada Birleşik Haziran Hareketi katıldı.

“Yakıldık ey halkım unutma bizi”

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde katledilenler Burhaniye’de anıldı. Anma programına Birleşik Haziran Hareketi katılırken, “Yakıldım ey halkım unutma bizi” ve “Çorum, Maraş, Sivas, Taksim, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Gezi… Faşizme karşı birleşik mücadele” pankartları taşındı.