TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı TRT Yasası’nda yapılan değişiklikleri eleştirerek siyasi iktidarın kurum üzerindeki müdahalesine sert tepki gösterdi...

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 7 Kasım 2008 tarihinde TRT Yasası"nda yapılan değişiklikler üzerine bir basın açıklaması yaptı. Siyasal iktidarın "anayasal, bağımsız kuruluş" olarak tanımlanan TRT"yi sil baştan yeniden yapılandırdığını belirten Soğancı şunları söyledi: “Haziran 2008 tarihinde kabul edilen ‘TRT Yasasında değişiklik yapan yasa değişikliği’, ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi önüne götürüldü. ‘Mahkemelik yasa’ ile TRT"nin ihtiyaçları ve bağımsızlığının önündeki engeller mi kaldırılıyor? Yoksa siyasal iktidarın müdahale edemediği yapı mı dağıtılmak isteniyor? Bunun yanıtını, şu an TRT"nin yaşadığı kaotik süreçte görmek mümkündür.”

TRT"de olağanüstü bir kadrolaşmanın hedeflendiğinin ortaya çıktığını belirten Soğancı açıklamasında şunlara değindi: “TRT"nin 525 biriminde yönetici olanların tümünün görevlerine son verildi. Bu kişilerin yerleri vekâleten dolduruldu ve birkaç birim dışında TRT vekâletle yürütülür oldu. Merkez ve taşrada yönetici konumda olan 438 kişi Ankara"ya çekildi ve birden "Araştırmacı" oldular. Liyakat, kadro ve özlük hakları yok sayılarak düz personel haline dönüştürüldüler. Görevlerine son verilen yöneticiler, uzmanlık, eğitim şartı vb hiçbir koşul aranmadan atanan "vekil yöneticiler"in emirlerine verildi.”

 

“REFERANSLAR SİYASALDIR”

Siyasal iktidarın, her yer ve kurumda kadrolaşmayı esas aldığını belirten TMMOB Başkanı Soğancı “Bir siyasal iktidarın kadrolarına teslim edilen kamu yönetiminin her biriminden, beklenen kamu yararı ve hizmetinin gerçekleşmeyeceği, demokrasi tarihinin her deneyiminde ortaya çıkmış bir gerçektir” dedi.

Soğancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde, bağımsız kuruluş olarak addedilen kurumlar dâhil tüm kurum ve kuruluşlardaki yönetici kadroları ve bu kadroları denetleyecek organlar siyasal iktidar tarafından atanmış ya da seçilmişlerdir. RTÜK Başkanını TBMM"de siyasal iktidarın milletvekilleri, TRT Müdürünü Bakanlar Kurulu seçmiştir. Referanslar siyasaldır. Politize olmuş kişilerin yönettiği kurumların kamu yararına hizmet edemeyeceği bir gerçekliktir. Bu gidiş, kamu yönetimi ve kamu hizmeti açısından telafisi olanaksız zararlara yol açmakta ve otoriter/totaliter yönelimlere kapı aralamaktadır.”

Soğancı TRT özelinde; tarafsızlık ilkesinin bu şekilde sağlanamayacağını belirterek, “Tüm atama ve Yasaları itirazsız onaylayan Cumhurbaşkanlığı makamı, Devlet Denetleme Kurulu"nu ‘kaynayan’ TRT"yi denetlemek için görevlendirecek midir” diye sordu.

 

***

TRT’den Hakan Şükür’e kıyak maaş

TRT, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Galatasaray’ın eski futbolcusu Hakan Şükür’ le yıllığı 700 bin YTL karşılığında anlaşma sağladı. Hakan Şükür TRT’ de yayımlanan Stadyum adlı programda futbol yorumculuğu yapacak. Sarı-kırmızlı takım ile sezon sonunda yollarını ayıran Şükür, yurtdışında Katar kulüpleri tarafından yapılan transfer teklifini çocuklarının eğitimi nedeniyle kabul etmemiş, yurt içinde ise Galatasaray dışında oynamayacağını belirterek futbola sessizce veda etmişti.

Bir TRT yetkilisi ise Hakan Şükür’ün reytingleri arttıracağını ve yılda 700 bin YTL’nin piyasa için çok düşük bir ücret olduğunu söyledi. TRT"de "Stadyum" programını sunan spiker Erdoğan Arıkan"ın ayda yaklaşık 3 bin YTL maaş aldığı, programa yorumcu olarak katılan Ömer Üründül"ün ücret almadığı, Mehmet Demirkol ile Zeki Çol"un ücretinin ise fazla olmadığı öğrenildi.