Sokak Akademisi’nin 6. dersi gerçekleştirildi

Sokak Akademisi’nde “Sınıf mücadelesi” dersini veren ihraç edilen akademisyenlerden Mustafa Kemal, “Anayasa referandumunda elbette işçi ve emekçiler ‘Hayır’ demesi gerekir” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyenlerin eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacıyla başlattıkları Ankara’da Sokak Akademisi’nin 6’ıncı dersi Batıkent’te bulunan Ethem Sarısülük Parkı’nda gerçekleşti.

“Sınıf mücadelesi” isimli dersi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden öğretim üyesiyken ihraç edilen Mustafa Kemal verdi. Derse akademisyenler ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Kemal, çok derse girdiğini ancak hiç bu kadar heyecanlanmadığını söyleyerek söze başladı. KHK ile mesleğinden ihraç edildikten sonra intihar ederek, yaşamına son veren Mehmet Fatih Tıraş’a ilişkin, “Kendisine yapılan haksızlığa dayanamayarak canına kıydı. Onu burada saygı ile anmak istiyorum. Bunun hesabını soracağız” dedi.

İşçi sınıfı mücadelesi konusunu anlatırken anayasa referandumuna da değinen Kemal, işçi sınıfının neden anayasa referandumunda “Hayır” demesi gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Neden Anayasa referandumu sınıf mücadelesi diyorum. Şu anda Anayasa referandumu getirmek istenen başkanlık, işçi sınıfını da baskılama yönteminden başka bir şey değildir. Başkanlık sistemi demek, burjuva sınıfının bu neoliberal sisteme entegre olup, çok daha kolay karar alabilme ve uygulayabilme durumunu ortaya çıkartacaktır. Böylelikle gelişecek işçi sınıfın mücadelesine baskı altına alıp, ücretleri asgari tutarak, artı değeri arttırmak stratejisinden başka bir şey değildir. Bu nedenle anayasa referandumuna elbette işçi ve emekçilerin ‘Hayır’ demesi gerekir.”

sokak-akademisi-nin-6-dersi-gerceklestirildi-250092-1.