MESS dayatmalarına karşı insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle 10 il, 22 fabrikada greve giden 15 bin işçiye sol partilerden dayanışma mesajları ve grevi büyütmeye yönelik destek mesajları geldi

Sol'dan Metal Grevi'ne destek mesajları yağdı: Dayanışmayı büyütelim!

BURAK BUTUR - @buturburak

MESS dayatmalarına karşı insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle 10 il, 22 fabrikada greve giden 15 bin işçiye sol partilerden dayanışma mesajları geldi.

Partilerin resmi açıklamalarında AKP’nin taşeron düzeni, işçi sınıfı ve sendikal faaliyetler üzerindeki baskılar ve çalışma koşulları eleştirilirken DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi binlerce işçiye koşulsuz destek verileceği kaydedildi. Sol partilerin ‘İşçi sınıfının yanındayız’ dedikleri açıklamalarda, patronların birliği olan MESS’e karşı da ağır eleştiriler sunulurken ‘Bu grev hepimizin, dayanışmayı büyütelim’ mesajları verildi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP):

ÖDP’nin yaptığı açıklamada metal işçilerinin, patronlar kulübü olan MESS'e ve AKP'nin sömürü rejimine karşı direnişi üretimden gelen güçleriyle büyüttüğü ifade edilirken sömürü düzenine karşı işçi sınfının barikatını ördükleri kaydedildi. Sendikalar üzerine kurulan baskılar, grev ertelemeleri, dinsel gericileştirme ve işçilerin söz ve taleplerinin görünmez kılınmaya çalışılmasına karşın  'BUGÜN HEPİMİZ METAL İŞÇİSİYİZ' denilen açıklamada, metal işçilerinin grevinin sınıf hareketine yeni bir soluk getireceğinin de altı çizildi. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

‘’Metal işçilerinin aynı zamanda sınıf mücadelesine de yeni bir soluk kazandıracağı grevi, işçinin emeğinden canından, kanından beslenen, para babalarına her türlü imtiyazı sağlayan, işçilerin can güvenliğini bile maliyet konusu olarak gören anlayışa karşı direnişi yükseltme çağrısıdır. 
Bugüne kadar sınıf mücadelesini sendikalar üzerinde kurdukları baskı ve denetim mekanizmalarıyla geriletmeye çalışanlara, işçilerin söz ve taleplerini görünmez kılanlara, grev erteleme ve işsizlik şantajlarıyla işçilere korku salanlara ve sınıf mücadelesini dinsel gericileşme ile kuşatarak tüm işçilerin kazanımlarını ellerinden alanlara karşı bugün HEPİMİZ METAL İŞÇİSİYİZ!  BU GREV HEPİMİZİN!"

Komünist Parti (KP):

Komünist Parti ‘Greve çıkan onurlu metal işçilerini selamlıyoruz’ başlığıyla yaptığı açıklamada on binin üzerinde işçinin onlarca fabrikada büyük bir direniş ateşi yaktığının altı çizildi. KP, açıklamasında patronların örgütü olan MESS ve Türk-İş’e bağlı Türk Metal’i ‘sarı sendika’ diye nitelendirirken işçilerin grev kararı alarak sömürü çarkına çomak soktuğu kaydedildi.

KP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘’İşçinin grev kararlılığından ürken bazı patronlar günü kurtarmak için MESS'ten ayrılmaya başladılar. ‘MESS'ten ayrıl da gel’ diyen işçinin sözüne geldiler. 
Şimdi grev zamanı...
Bugün 10 ayrı kentte başlayan metal grevi, sermayedarlar ve onların temsilcisi hükümet eliyle her geçen gün karanlığa yuvarlanan ülkede yakılmış güçlü bir çoban ateşidir. 
Patron örgütü MESS'in dayatmalarına karşı direnen onurlu metal işçilerini selamlıyoruz! Halkımızı metal işçilerinin durduğu grev halayına katılmaya, boyun eğmeyen işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz.’’

Emek Partisi (EMEP):

EMEP, metal grevini sahiplenme çağrısı yaparken on binlerce metal işçisinin grevinin, Türk Metal sendikasının imzalamış olduğu 3 yıllık kölelik sözleşmesine itirazı olarak nitelendirdi. EMEP Genel Başkan Yardımcı Şükran Doğan imzalı yapılan açıklamada, metal işçisinin grevinin öneminden bahsedilirken, grevin karşı karşıya kalacağı saldırılara karşı sınıfın yanında direnişi büyetecekleri belirtildi.

Emek Partisi’nin açıklamasında şunlara değinildi:

''Bu grev, metal işçilerinin Türk Metal sendikasının imzalamış olduğu 3 yıllık kölelik sözleşmesine itirazıdır.

Bu grev, metal işçilerinin, MESS patronlarının kölelik koşullarında çalışma dayatmasına itirazıdır.

Bu grev, metal işçilerinin, hükümetin havayolu, çay ve cam işçilerinde olduğu gibi grev yasaklamalarına itirazıdır.

Bu grev, açlık sınırının bile altında kalan asgari ücrete tüm sınıf ve emekçiler adına bir itirazdır.

Emek Partisi olarak, metal işçisinin grevinin önemini ve karşı karşıya kalacağı saldırıları biliyoruz ve destekle yetinmeyip tüm olanaklarımızla bu grevin güçlendirilmesine çaba göstereceğiz. Sendikalı-sendikasız olduğuna, hangi sendika üyesi olduğuna, hangi işkolunda olduğuna, işçi memur olduğuna bakmaksızın tüm emek ve demokrasi güçlerini bu grevin parçası olmaya, desteklemeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.''

Emekçi Hareket Partisi (EHP):

‘Metal İşçisinin Grevi Hepimizin MESS'i Yeneceğiz’ başlıklı EHP açıklamasında MESS’in masabaşında bileğini bükemediği metal işçilerinin meydanlarda ve fabrika önlerinde bütün emek güçlerinin sesi olacağı belirtildi. AKP’nin bütün grevleri güvenlik bahanesiyle iptal ettiğini kaydeden EHP, AKP’nin hiçbir zaman emekçileri savunmadığının altını çizdi. ‘’AKP'nin ve yandaş sendikacılığın tüm olanaklarını arkasına alan MESS'e grev alanlarında cevap vereceğiz’’ diyen EHP, metal işçilerinin örgütlü gücü karşısında ne AKP, ne MESS ne de sarı sendikalarının durabileceğini ifade etti. EHP tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

‘’Metal işçinin mücadelesi tüm sınıf kardeşlerimizin mücadelesidir. Metal işçisinin örgütlü mücadelesiyle açılan yolda patronların üzerine hep beraber yürüyeceğiz.

AKP'yi ve onun işçi düşmanı yasalarını grev alanlarının çoğalmasıyla gerileteceğiz.

Halkımızı 29 Ocak'ta metal işçileriyle birlikte grev pankartlarını asmaya çağırıyoruz. 
İşçilerin sloganlarına soluk, yumruklarına yumruk olmaya çağırıyoruz.

Bizler de metal işçisi gibi zafere inanıyoruz ve zafer işçilerin örgütlü mücadelesiyle gelecek.

MESS'i yeneceğiz, AKP’nin saltanatını da düzenini de yıkacağız, biz kazanacağız.’’

Sosyalist Demokrasi Partisi İşçi Meclisi (SDP-İşçi Meclisi):

SDP İşçi Meclisi’nin yaptığı açıklamada ‘Metal işçisi esnek çalışmaya karşı greve çıkıyor’ ifadelerine yer verilirken, patronların bütün iş kollarında taşeronu dayattığını ve hükümetin taşeron konusunda sınırsız destek verdiği kaydedildi. Patronların sarı sendikayı da yanına alarak işçileri köleliğe mahkum etmeye çalıştığını bildiren İşçi Meclisi, MESS’in bu saldırısına DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlü 15 bin işçinin ‘Grev!’ diyerek yanıt verdiğini belirtti. SDP İşçi Meclisi’nin yaptığı açıklamada şunlara yer verildi:

‘’Patronlar örgütlü. Patronlar birbiriyle dayanışıyor. İşbirlikçileri yanlarında hükümet yanlarında. Metal işçisini yalnız sanıyorlar. Yalnız bırakabilirlerse kazanacaklarını biliyorlar. Patronların zoru işçilerin direnişinde sınanacak. Ya MESS kazanacak ya da biz.

İşçi sınıfı mücadelesinde yıllardır unutturulan ‘grev’ silahını metal işçisi kardeşlerimiz tekrar bize hatırlatıyorlar. Bunun için işlerini, geleceklerini ortaya koyuyorlar, gerekirse bedelini öderiz diyorlar. Onlar kazanırsa tüm işçi sınıfı kazanacak. Mahkûm edildiğimiz çalışma koşullarında bir gedik açacak. Bu anlamıyla hepimizin elini kolunu bağlayan umutsuzluk zincirini parçalayacak.

İşçi Meclisi her kesimden örgütlü örgütsüz bütün işçileri greve çıkan metal işçileriyle dayanışma çağırıyor. Ya hep beraber kazanacağız ya da hepimiz kaybedeceğiz. Bu kavga bizim, direniş bizim. Bu grev hepimizin. İki sınıf var birinden yana değilsen öbüründensin. Ya patronlar kazanacak ya da işçiler.

Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın metal işçilerinin grevi…’’

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP):

SYKP MYK tarafından yapılan açıklamada metal işçilerinin grevi ile dayanışmanın büyütülmesi gerekliliğine vurgu yapılırken, MESS’in yenilgiye uğratılmasının işçi sınıfının ve ezilenlerin sevincini ikiye katlayacağına değinildi. MESS’in sadece işçilerin ekmeğine değil sendikal örgütlülüğe de saldırı hazırlığı içerisinde olduğu belirtilirken, grev hakkının işçi sınıfının anayasal güvence olduğuna dikkat çekildi. SYKP MYK’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

‘’Metal işçilerinin grevleri ne genel sağlığı bozmakta ne de milli güvenliği tehdit etmektedir. Cumhuriyet tarihinin en fazla grev erteleyen hükümeti olan AKP’nin grevi ertelemeyi aklından bile geçirmemesi gerekir. Grev erteleyeceklerine Soma, Torunlar, Ermenek gibi iş cinayetlerini engellemek için uğraşmalılardır. İktidarları boyunca iş cinayetlerinde ölen 15 bine yakın işçinin hesabını vermelidirler. Tescilli işçi düşmanı AKP’nin, işçilerin kendi oylarıyla kararını aldıkları bu grevi erteleme hakkı yoktur.

Birleşik Metal-İş, bu grevle işçilerin ekmeğini büyütmeyi, ucuz işçilik sistemini değiştirmeyi, çalışanların çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor.

SYKP bu grevin işçi sınıfının bütününün grevi olduğunun ve sonuçlarının tüm ezilenleri etkileyeceğinin bilincindedir. Parti olarak grev boyunca da metal işçilerinin mücadelesinin her aşamasında yanında olacağız. Ayrıca tüm devrimci, demokrat, yurtsever çevreleri de bulundukları her yerde Metal işçileri greviyle dayanışma komiteleri kurmaya, grevin etkisini fabrikalardan çıkartıp yaşamın her alanına yansıtmaya çağırıyoruz.”

Devrimci Hareket:

‘Zafer direnen emekçinin olacak’ başlığıyla yayımlanan Devrimci Hareket’in açıklamasında emperyalist sermayenin ve yerli işbirlikçilerin işçi sınıfını insani yaşam koşullarının altına sürüklediği vurgulandı. Sömürünün ve baskının kaynağının ‘faşizm’ olduğunu belirten Devrimci Hareket, faşizme karşı başarının ön koşulunun sınıf kardeşliğinde olduğunu kaydetti. Devrimci Hareket’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘’Faşizm, emperyalizmin ülkemizde ete-kemiğe bürünmüş biçimidir!

Faşizm, SOMA’da katledilen yüzlerce işçi kardeşimizdir.

Faşizm, asgari ücret cenderesinde aç ve yoksul bırakılan milyonlardır.

Faşizm, sermayenin sigortası olan iç güvenlik yasasıdır.

Faşizm, gerici, yoz ve itaat etmeyi öğreten eğitim sistemidir.

Faşizm, Cizre’de 12 yaşının tazeliğine doyamadan katledilen Nihat Kazanhan’dır.

Faşizm, Ali İsmail’in katillerini ödüllendiren sistemin adıdır.

Faşizm, metal işçisinin emeğini gaspetmek üzere örgütlenmiş MESS’tir.

Faşizme karşı başarının ön koşulu sınıf kardeşliğinde birleşmektir. Bizi milliyetimize, mezhebimize, derimizin rengine, inancımıza göre bölmeye çalışanlara yanıtımız sınıf kardeşliği temelindeki ortak hareketimiz olmalıdır. Herhangi birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış sayılmalı, birimizin direnişi hepimizin sloganında yankılanmalıdır.

Yaşasın Metal İşçisinin Direnişi!

Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim!

Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız!

Zafer Direnen Emekçinin Olacak!’’