SOL Parti’ye açılan ‘İstanbul Sözleşmesi pankartı soruşturması’nda takipsizlik

HABER MERKEZİ

Artvin İl Örgütü’ne asılan İstanbul Sözleşmesi pankartı nedeniyle SOL Partililere açılan soruşturmada kovuşturmaya gerek olmadığına yönelik karar çıktı.
İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tek taraflı feshedilmesine tepki gösteren SOL Parti, Artvin İl Örgütü nisan ayında binasına ‘İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Tek adamın kararnameleri hükümsüzdür’ yazılı pankart astı. Asılan pankartın ardından SOL Parti hakkında savcılık tarafından arama ve el koyma kararı verildi. Pankarta el koyan polis İl Başkanı Sercan Dede ve 4 partili darp edilerek gözaltına alındı.


Daha sonra SOL Partili 8 kişi hakkında Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Sercan Dede ile birlikte bir partili hakkında açılan ‘görevi yaptırmamak için direnme’ soruşturmasında, suçu oluşturacak yeterli delil bulunmadığı belirtilerek 9 Ağustos’ta kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Olaya ilişkin Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan bir diğer soruşturmada ise karar 20 Ağustos’ta verildi. Yine İl Başkanı Dede’nin de aralarında olduğu 7 partili hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin verilen kararda, şüphelilerin kamu güvenliğini tehlikeye atacak somut bir eyleminin olmadığına yer verildi.

Olayın ardından SOL Parti, Artvin'de gözaltı gerekçesi yapılan İstanbul Sözleşmesi pankartını genel merkez binasına asmıştı. SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, “Hopa'da, Borçka'da, Artvin'de İstanbul Sözleşmesi Bizim pankartları nedeniyle ilçe başkanlarımız ve il başkanımız gözaltına alındı. Pankartı Genel Merkez binamıza astık, her yere asmaya devam edeceğiz” denilmişti.