Brezilya’daki sol partiler Tropikal Trump diye adlandırılan yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun yemin törenini boykot edeceklerini açıkladı. Mecliste grubu bulunan İşçi Partisi ile Sosyalizm ve Özgürlük Partisi milletvekilleri törene katılmayacak. Brezilya Komünist Partisi’nden bazı milletvekilleri de törene katılmayacaklarını duyurdu. Söz konusu 3 partinin, 513 koltuklu Temsilciler Meclisi’nde toplam 75 milletvekili bulunuyor. Demokrasiye düşman İşçi Partisi’nden […]

Sol partilerden Bolsonaro’nun yemin törenine boykot: Diktatörlüğe geçit vermeyeceğiz

Brezilya’daki sol partiler Tropikal Trump diye adlandırılan yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun yemin törenini boykot edeceklerini açıkladı. Mecliste grubu bulunan İşçi Partisi ile Sosyalizm ve Özgürlük Partisi milletvekilleri törene katılmayacak. Brezilya Komünist Partisi’nden bazı milletvekilleri de törene katılmayacaklarını duyurdu. Söz konusu 3 partinin, 513 koltuklu Temsilciler Meclisi’nde toplam 75 milletvekili bulunuyor.

Demokrasiye düşman

İşçi Partisi’nden yapılan boykot kararı açıklamasında, “Ülkemizi askeri diktatörlüğe direniş üzerine inşa ettik. Bu nedenle; sosyal haklar, ulusal egemenlik ve demokratik özgürlükler için mücadele etme taahhüdümüzü tekrar ediyoruz. Bolsonaro’ya geçit vermeyeceğiz” denildi. Açıklamada, Bolsonaro hükümetinin Brezilya’da demokratik düzeni ve hukukun üstünlüğünü tamamen tahrip etme tehditlerine karşı çıkmak için protesto edilmesinin zorunlu olduğu da ifade edildi.

Ne olmuştu?

İşçi Partisi, Bolsonaro’nun kazandığı seçimin öncesinde aday olarak hapisteki eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı aday olarak göstermiş ancak Seçim Komisyonu yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalarından hüküm giyen eski siyasetçinin aday olmasına izin vermemişti. İşçi Partisi de Fernando Haddad’ı aday göstermiş, 28 Ekim’de ikinci turu yapılan devlet başkanlığı seçimini, Sosyal Liberal Partinin (PSL) adayı, aşırı sağcı Jair Bolsonaro kazanmıştı. Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro, Brezilya’daki askeri diktatörlük döneminden sıklıkla övgü ile bahsediyor. Öte yandan cinsiyetçi ve ırkçı söylemleri ile tepki çekiyor.

***

Pompeo ve Netanyahu törende baş sırada

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Peru Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra ile yemin töreninde bir araya gelecek. Netanyahu ise perşembe gününden beri Brezilya’da bulunuyor ve beş gün boyunca orada kalacak. İsrail Başbakanı resmi olarak Güney Amerika ülkesini ziyaret eden ilk lider oldu. İki ülke ilişkilerinin geliştirileceğine dair açıklamalar Bolsonaro seçildiğinden beri sıklıkla yapılıyordu. Önceki gün, Bolsonaro ile yaptığı toplantıdan sonra açıklama yapan Netanyahu ise “Bugün önemli bir ittifak kurduk. İşbirliğimiz her iki ülkenin vatandaşlarına ekonomi, teknoloji ve askeri alanlarda yardımcı olacak ve İsrail’in uluslararası statüsünün güçlendirilmesine yardımcı olacak” demişti.

***

Çevre ÖRGÜTLERİNDEN kınama

Öte yandan, kırk altı çevre örgütü, akademik kuruluşlar, insan hakları örgütleri, yaptıkları açıklamada Bolsonaro’nun Amazon Ormanları’nı özelleştirme kararını kınadı. Amazon Ormanları’nı ranta açma hamlesinin, yerli halkların anayasal güvencelerini de ayaklar altına aldığı belirtilen açıklamada “Nefret dolu söylemlere, şiddet eylemlerine, korkutmaya veya zulme itiraz etme sözü veriyoruz” ifadelerine yer verildi. Grubun açıklamasında konuşan Amazon Watch müdürü Christian Poirier, “Aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun seçilmesi, Yerli halklar, Amazon yağmur ormanları ve küresel iklimimiz için bir kriz teşkil ediyor” dedi. Öte yandan, Bolsonaro’nun iklim değişikliğini göz ardı ettiği ve ticari çıkarları ön plana çıkardığı da belirtildi.