Kobane'ye destek amacıyla sokağa çıkan yurttaşlara polis, Hizbullah ve Hüda-Par'ın saldırılarına sol örgütler tepki gösterdi. ÖDP ve Komünist Parti ölümlerden AKP hükümetini sorumlu tuttu

Soldan Kobane'ye destek

Kobane eylemlerinde onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesi sol örgütler tarafından yapılan açıklamalarla protesto edildi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından yapılan açıklamada ölümlerin sorumlusunun AKP olduğu vurgulandı. Komünist Parti (KP) tarafından yapılan açıklamada parti, 'IŞİD, ÖSO ya da benzeri gerici terör örgütleri eliyle sürdürülen emperyalist saldırganlığı şiddetle protesto ediyoruz” dedi. Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP), Haliç Metro Köprüsü'ne 'Diren Kobane' pankartı astı. Red Hareketi ise 'birlikte mücadele' çağrısı yaptı.

***

'Ölümlerin sorumlusu AKP’nin mezhepçi faşist zihniyetidir'

ÖDP, ülke genelindeki Kobane eylemlerinde onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesinden AKP hükümetini sorumlu tuttu. “AKP devletinin bölgesel savaş ve iç savaş oyununu bozalım” başlıklı açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

1-Kobane’ye yönelik insani yardımın ve her tür dayanışmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
2-Kobane’den gelen yaralıların tedavisi için Sahra Hastanesi kurulmalı, gönüllü çalışan hekimlerin tüm talepleri yerine getirilmelidir.
3-IŞİD çetecileriyle ekonomik-askeri tüm ilişkiler kesilmeli, sınırlarımız çetecilerin geçiş üssü olmaktan çıkarılmalıdır.
4-Suriye’nin iç işlerine yönelik her tür müdahaleden uzak durulmalı, ılımlılar adı altında yeni çetecilerle kurulan tüm ilişkiler kesilmelidir.
5-Emperyalist barbarlar koalisyonundan çıkılmalı, tezkere iptal edilmelidir.

***

'AKP, IŞİD, emperyalizm durdurulmalıdır!'

Komünist Parti (KP), Kobane'deki IŞİD taarruzu ve Türkiye'de saldırıları protesto eylemlerinde çok sayıda vatandaşın ölmesinin ardından, 11 maddelik bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda “Komünist Parti, Kobane'de Kürt halkının üstüne çöken katliam tehdidini, onlarca kentte Kobane'yle dayanışma eylemlerine yönelen resmi ve sivil faşist saldırıları, Suriye'nin başka bölgelerinde IŞİD, ÖSO ya da benzeri gerici terör örgütleri eliyle sürdürülen emperyalist saldırganlığı şiddetle protesto etmektedir.”denildi.

***

HTKP'den Haliç'e 'Kobane' pankartı

Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP), tarafından İstanbul'da Haliç Metro Köprüsü'ne büyük bir Kobane pankartı asıldı. Pankartta "ABD'ye, AKP'ye, Gericiliğe Geçit Yok - Diren Kobane, Diren Suriye, Diren Türkiye" ifadeleri yer aldı.

***

Red Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise Türkiye’nin kaderinin İslami-faşist çetelere ve nefret üreten katil AKP iktidarına terk edilemeyeceği vurgulandı ve Türk ve Kürt emekçilerinin birlikte mücadele etmesi çağrısı yapıldı.