Soma’da kamu görevlileri bundan sonra yargılanabilir

HABER MERKEZİ

Manisa’da 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda Bakanlık görevlilerinin sorumluluğu açısından değerlendirme yapılmadığı gerekçesiyle hak ihlali kararı vermişti.

AYM kararının ardından Danıştay 1’inci Dairesi, Bakanlıkta çalışan ve daha önce soruşturma izni verilmeyen kamu görevlileri hakkındaki bu kararı kaldırdı. 13 kamu görevlisinin soruşturulması için izin verdi. Kararın gerekçesinde ise AYM’nin yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiği ve yeniden yargılama yapılmasına yönelik karar verdiği hatırlatıldı.

Kararda, soruşturmada eksik kalan bölümler şöyle sıralandı: “Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergâhı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak.”