Soma davasında sanıklardan vicdansız savunma: En çok biz mağduruz!

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin davanın önceki gün görülen ilk duruşmasında tutuklu sanıkların ifadelerini mahkemede vermeleri yönündeki kararın ardından, ikinci duruşma bugün Akhisar'da gerçekleştirildi.

Ölen işçilerin yakınları ile aileleri temsil eden avukatların yoğun tepkilerinin ardından alınan karara göre halen Aliağa Şakran Cezaevi’nde bulunan sekiz tutuklu sanık gece yarısında cezaevinden, davanın görüldüğü Akhisar kentine yoğun güvenlik önlemleri altında getirildi.

Yüzlerce çevik kuvvet polisin çevrelediği adliye binası alanında yapılan duruşmaya ise sanıkların 'mağduriyetlerinden' yakınmaları damga vurdu. Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda sahibinin oğlu Can Gürkan ifadesinde "En çok babamla biz mağdur olduk" derken, madendeki sorunların sorumlusu olarak gösterilen Genel Müdür Ramazan Doğru ise "keşke ben de ölseydim" diye konuştu.

Somalı madencilerin yakınları: Hükümet hep onlardan yana taraftı zaten

CANLI BLOG

18:27 Soma davasında ikinci duruşma da sona erdi. Yarın iddianame bitirildikten sonra sanıkların savunmaları alınacak. Dava saat 9:30'dan itibaren devam edecek.

17:58 Polis raporunda üretimin her yıl en az iki katına çıktığı ancak artan üretime ve artan işçi sayısına uygun havalandırma sistemi oluşturulmadığı belirtiliyor. Raporun asli kusurlu olarak tespit ettiği yetkililerin hiçbiri yargılanmıyor.

17:34 Kamera incelemeleri ile ilgili tespitleri dinleniyor. Bir işçinin dumandan etkilenerek halsizlik içinde yürüdüğü tespit edilmiş.

17:20 Duruşmada polis raporu okunuyor: "İki DVR cihazının sistem saatine göre gerçek zamandan dakikalarca geri kayıt yaptığı tespit edilmiş."

16:24 Sanıklardan Mehmet Uçgun, madende çalışan güvenlik uzmanları gerekli denetimi yapmamakla suçladı: Sadece eksiklik varsa geliyorlard. Uçgun ayrca temiz hava gelmesi gereken yerden pis hava geldiğini söyledi.

16:10 Sanıklardan Serdar Günay: Gaz maskelerini kontrole getirmeyenlerin getirmelerini zorlayacak bir önlem alınmıyordu.

16:01 Kömür kalitesini denetklemekle sorumlu mühendisler bir bir ifade veriyor. Aynı cümleler tekrarlanıyor. Ölen madencilerin bir yakını isyan ediyor: Bir suçlu yok hep haklı çıkıyorlar!

15:21 Sanıklardan Halil Burhan: "50-60ppm olması gereken karbonmonoksit oranı 100 ppmye ulaşsa da normal kabul ediliyordu."

15:12 Sanıklardan Hilmi Karakoç: "Sensörlerin uyarı verdiği olurdu. Bu oranların ölçülüp kaydedilmesi gerekirdi."

15:10 Sanıklardan Hüseyin Ergin, bir yıl boyunca kullandığı gaz maskesinin hiç kontrol edilmediğini söyledi.

14:50 İş Güvenliği Birimi vardıya mühendisi Harun Güneş: "Yaşam odası etrafındaki panolarda cevher çıkarıldığı için baskıya maruz kaldı ve bu nedenle deforme oldu."

14:33  Yönetim Kurulu başkanı (CEO) Can Gürkan'dan tehdti: "Tutuklanırsam hayatta kalan işçiler işsiz kalır."

14:12 Soma davasında 'salonda yer yok' diye 20 aile dışarı çıkarıldı.

13:50 Duruşma salonu üzerinde Jandarma helikopteri dolaşmaya başladı!

13:30 DİSK Genel Başkanı Kani Beko: Soma şirketine kim bu ihaleyi peşkeş çektiyse burada olmalı. Siyasi sorumlular yargılanmalı.

13:19 Sanıklardan biri, daha önce katliama yol açan arızaya benzer birkaç tehlike atlattıklarını anlattı.

13:15 CHP Milletvekili Özgür Özel kamu görevlilerinin hâkim karşısına çıkarılmadığını hatırlatarak, soruşturma sürecinin eleştirdi: "Burada asıl sorumlular yargılanmıyor, esas sorumlu hükümettir."

12:50 Duruşmayı izleyenler arasında yer alan Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyesi Onur Kılıç, izlenimlerini BirGün’e anlattı: Yoğun bir duygu ortamı var. Sanıkların salona getirildikleri sırada, (Yönetim Kurulu Başkanı ve Soma Holding’in sahibinin oğlu) Can Gürkan ve (Genel Müdür) Ramazan Doğru’ya yönelik özel bir tepki ve öfke yağdığını gözlemledik. Hâkim, madenci yakınlarına kendi isimlerini okuturken ‘Biz çocuklarımızı, eşlerimizi kaybettik. İnşallah onlar da sevdiklerini görmezler’ gibi beddualar edildi.Geliri sorulunca Can Gürkan geliri olmadığını söyledi. Bunun üzerine madenci yakınlarından yoğun öfke nidaları yükseldi. Ramazan Doğru 37 bin Lira aldığını söylence ise ‘yuh’ sesleri yükseldi. Tepkiler sonrasında diğer sanıklar gelirlerini düşürerek 1000-2000 lira arasında ifade ettiler. Aileler ‘Gerçekleri açıklayın’ dedi.”

Davanın uzun süreceğini, iddianamenin okunmasının ardından da bilirkişi raporlarına geçileceğini vurgulayan Kılıç, sanıkların arasındaki çatışmayı da anlattı: “Gürkan, Doğru’dan şikâyetçi olduğunu söyledi. Doğru, Yönetim Kurulu üyeliğine kendi bilgisi olamdan sahte evrakla getirildiğini söylüyor. Gürkan teknik konulardan ‘anlamam’ derken, Doğru ise ‘uzman değilim’ dedi. Anladığımız kadarıyla ayrı koğuşlarda kalıyorlar, mahkeme salonunda da uçlarda oturuyorlar. Ancak bu 3011 kişinin öldüğü bir dava. Sanıklar arasındaki çatışmaya bakılmaksızın Türkiye’de yoğun bir şekilde yaşanan iş cinayetleri konusunda örnek karar çıkması için umut ediyoruz.

Hâkimin üzerinde çok büyük bir psikolojik yük olduğunu söyleyen Kılıç, davaya atanan hâkimin çok genç olduğunu, bu ortamı kaldırmasının zor olduğunu belirtti. Kılıç, uzun sürecek davada da desteğin şart olduğunu vurgulayarak “Sadece mahkeme salonunun içinde, dört duvar arasında avukatların iyi bir mücadele vermesi değil, dışarıda da destek olmak gerekiyor” diye konuştu.

12:23: Genel Müdür Ramazan Doğru'nun beyanı okundu. Beyandaki "keşke bu kazada ben de ölseydim" okununca salonda "keşke" sesleri yükseldi. Doğru ayrıca Yönetim Kurulu üyesi olmadığını, sorumlu olduğuna dair Yönetim Kurulu kararının sahte bir belge olduğunu söyledi.

12:13 Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru'dan şikayetçi oldu! "Tutuklanırsam işçiler mağdur olacak."

12:10 Holding CEO'su Can Gürkan'ın savunması alınıyor. Gürkan,  kazadan sendikacıların araması ile haberdar olduğunu, en çok kendisi ve holdingin sahibi babasının mağdur olduğunu söylüyor! Gürkan: "Kazanın sabotaj olduğunu düşünüyorum. İş güvenliği uzmanlarıyla bu karara vardım. İş güvenliği için her harcamayı yaptım. Benim bir suçum yok, Çok emek verdik, çok özendik, 6500 kişiye ekmek veriyoruz."

11:45 Bu arada davanın olası başka bir ile taşınması konusundaki tartışmalara avukatlar açıklık getirdi. Av. Evren İşler, "Sanık avukatlarının mahkemeden davanın başka bir ile taşınması talebi ve mahkemenin böyle kararı yoktur" dedi.

11:27 Avukat Selçuk Kozağaçlı: İddianamenin okunması iki gün sürer. Daha sonra sorgulamaya geçilecek. İlk sorgu bir numaralı sanık Can Gürkan'a yapılacak.

11:20 İşçileri savunan avukatlar iddianamenin okunmasının bir gün süreceğini belirtiyor. 300 sayfayı aşan iddianamenin, mahkeme usüllerine göre hepsi okunacak.

11:06 İddianamenin okunmasına başlandı.

11:03 Bu arada katliamda yaşamını yitiren madencilerden birinin yakını "Neden içeri su sokmadınız" diye sorunca, hakim "Güvenlik gerekçesiyle" cevabını verdi.

11:00 İşletme Müdürü Akın Çelik ise "Aylık gelirim 12 bin TL" deyince salon "Yalan" diye bağırdı. Bunun üzerine hakim, aileleri "Susun, atarım" diye uyardı. Bazı aileler sordu: "Kanlı paraların nerede?"

10:55 Soma Madencilik şirketinin Genel Müdürü, sanık Ramazan Doğru "aylık gelirim 37 bin TL" dedi. Aileler "şerefsiz" diye bağırdı!

10:52 Sanıkların kimlik tespitine geçildi. Katliamın meydana geldiği Eynez'deki kömür ocağını işleten Soma Madencilik Şirketi'nin sahibi Alp Gürkan'ın oğlu ve aynı zamanda holdingin CEO'su Can Gürkan kendini tanıtıyor. Gürkan "Gelirim yok" deyince aileler isyan etti.

10:47 Madenci yakınından sanıklara: 432 çocuk baba diye toprağa satılıyor. Niye yaptınız bunu?

10:45 Dışarıda kalan ailelerin içeri alınması için polislerin bir sıra öne alınması talebi reddedildi.

10:42 Aileler ölen yakınlarının isimlerini söyleyip katillere beddua okuyorlar.

10:38 Yer kalmadığı için duruşma salonuna alınmayan olen işçilerin aileleri "Mezarda yer çok, salonda yer yok" sloganları atıyor.

10:29 Bir madenci yakını bayıldı. Sağlık ekipleri müdahale ederek tedavi için salonun dışarısına çıkardı (fotoğraf: @35_RhPolitik_35).

10:27 Şirket yetkilisi katiller ölen her işçinin ismiyle yüzleşiyorlar. Aileler ölen yakınlarının isimlerini tek tek söylüyor. Katliamda yaşamını yitiren işçilerin anne ve babaları göz yaşları içinde kendilerini tanıtıyor.

Maden işçisini Soma katliamı sonrası hakkını aradı diye işe almıyorlar

10:20 Ailelerin bir kısmımının dışarıda kalma sebebinin duruşma Salonu içinde polis yığınağı olduğu belirtiliyor. (fotoğraf: @35_RhPolitik_35)

10:09 Tutuklu sanıklar ve şirket yetkilileri salonda. İsimleri okunurken aileler "adınız batsın" şeklinde tepki gösteriyor.

10:05 Bazı aileler yine içeri alınmadı. ÇHD'li avukatlar içeri giremeyen ailelerin içeri alınmasını, gerikirse yerlerini ailelere bırakabileceklerini söylediler. Mahkeme heyeti teklifi kabul etmedi.  ·

10:00 Mahkeme heyeti duruşmayı tehditlerle açtı, salonda bulunanları "Duruşma düzenini bozan, sesler-görüntülü kayıt alan, çekim yapan, uyarılara uymayan salondan çıkarılacaktır" diye uyardı.  ·

9:55 Dışarıda bekletilenler duruşma salonuna alındı. Dava başlamak üzere.

Soma katliamı davası 15 Nisan'a ertelendi: Tutuklu sanıklar duruşmada dinlenecek

9:38 DİSK Genel Naşkanı Kanı Beko'nun salona girmesini polis engelledi. Polislerin KESK sendikası ve EMEP'in Genel Başkanlarının da adliyeye girmelerine engellemeye çalıştığı belirtiliyor.

9:15 Barikatlardaki polisler duruşma salonuna girişlerde basının görüntü almasını da engelliyor.

9:13 Aileler duruşma salonuna girerken problem çıktı. Çevik kuvvet görüntü alınmasını engelledi.

9:05 Aileler ve avukatları duruşma için adliye önüne geldi. Aileler salona girerken, destek için gelen gruplar alanda beklemeye başladı. Tutuklu sanıkların geceyarısı Akhisar'a getirilmeleri nedeniyle alanda çok sayıda çevik kuvvet var (fotoğraf
@35_RhPolitik_35)