Anayasa Mahkemesi, Soma'da meydana gelen maden katliamında kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi ile ilgili hak ihlali kararı vermişti. Maden ocağını teftişten önce işverene haber vermekle suçlanan aralarında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bulunduğu 13 kamu görevlisi soruşturulacak.

Soma Katliamı davasında kamu görevlilerine soruşturma izni çıktı

HABER MERKEZİ

Manisa’da 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda Bakanlık görevlilerinin sorumluluğu açısından değerlendirme yapılmadığı gerekçesiyle hak ihlali kararı vermişti. AYM kararının ardından Danıştay 1’inci Dairesi, Bakanlıkta çalışan ve daha önce soruşturma izni verilmeyen kamu görevlileri hakkındaki bu kararı kaldırdı. Danıştay kararıyla birlikte maden ocağını teftişten önce işverene haber vermekle suçlanan aralarında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bulunduğu 13 kamu görevlisi soruşturulacak.

Kararın gerekçesinde ise AYM’nin yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiği ve yeniden yargılama yapılmasına yönelik karar verdiği hatırlatıldı.

DANIŞTAY ÜYESİ’NDEN KARŞI OY

Danıştay 1’inci Dairesi Üyesi Cevdet Erkan ise karşı oyda bulundu. Karşı oy gerekçesi ise şöyle oldu: “Danıştay Birinci Dairesince verilen kararların kesin olduğu, temyiz, karar düzeltme veya Kanun yararına bozma yoluyla yeniden incelenerek kaldırılmasına imkân bulunmadığı gibi, itiraza konu merci kararlarının yargılamanın yenilenmesi suretiyle tekrar incelenmesine olanak bulunmadığı, öte yandan Anayasa Mahkemesi tarafından bu kararların hak ihlali yarattığı tespitinde bulunulması halinde, ihlal kararının gereğinin ne şekilde yerine getirilmesi gerektiğini gösterir açık bir düzenleme bulunmamaktadır.”

Kararda, soruşturmada eksik kalan bölümler şöyle sıralandı: “Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergâhı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak.”

ÖDÜL GİBİ CEZA VERİLMİŞTİ

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu'na ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etmişti.