Enerji Bakanı Yıldız, Soma'da yaşanan maden katliamında tüm sorumluluğun şirkette olduğunu öne sürdü

Soma katliamında tek suçlu şirketmiş!

BirGün Ankara

Enerji Bakanı Yıldız, Soma'da yaşanan maden katliamında tüm sorumluluğun şirkette olduğunu öne sürdü.
Yıldız, Soma'da katliamın yaşandığı Eynez ocağının eski işletmecisi Park Teknik'in, “ocakta sürekli yangın riski olduğu” konusunda TKİ'yi uyardığı ve bu nedenle işi devrettiği yönündeki iddiaları yanıtladı. Bu iddianın doğru olmadığını savunan Yıldız, Ciner Holding'e bağlı Park Teknik'in büyük finans problemleri nedeniyle işi devrettiğini savundu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Meclis'e Bakan Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Soma’daki Eynez ocağının 2006-2009 dönemindeki işletmecisi Park Teknik’in ocağın Soma Holding’e devri için Bakanlığa hangi gerekçeyle başvurduğunu sormuş, Park Teknik tarwafından 2006 ve 2007'de hazırlatılan fizibilite raporlarının ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmasını istemişti. Tanrıkulu, Park Teknik tarafından 2007'de ocakta sürekli yangın riski olduğuna ilişkin TKİ'ye yazı gönderildiği, TKİ'ninse bu yazıya “Sıkıntı olmaz” yanıtını verdiği yönündeki iddiaları da sormuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tanrıkulu’nun pek çok sorusunu yanıtsız bırakırken, Bakanlığın Soma faciasına bakışına ilişkin önemli ipuçları verdi. Eynez yeraltı kömür ocağı işletmesinin Park Teknik’ten Soma Holding A.Ş.’ye geçişini, Park Teknik’in zarar etmesine bağlayan Yıldız, şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu firma sözleşme konusu işi devretme talebine ilişkin yazılarında; kademeli olarak fizibilite çalışmaları yaparak mekanize ayak üretim yöntemi ile üretim planladıklarını ancak firmalarının taahhütlerini yerine getirememesi ve büyük fınans problemleri nedeniyle işi devretmek istediklerini bildirmiştir.”

‘SORUMLULUK FİRMADA’
TKİ’ye “Sürekli yangın riski bulunuyor” uyarısı olup olmadığı iddiasına yanıt vermeyen Bakan Yıldız, facianın tüm sorumlusunun şirket olduğunu savunmakla yetindi. “Yeraltı kömür madenciliği konusunda oluşabilecek risklere karşı her türlü önlemin alınması sözleşme kapsamında firmanın sorumluluğundadır” ifadelerini kullanan Yıldız, Bakanlığın izin ve denetim yükümlülüklerini ise yok saydı.