Soma madencilerinin aileleri sanıkların gözünün içine baktı: Biz adalet istiyoruz, adalet!

SEVGİM DENİZALTI - GÜLSEN CANDEMİR / AKHİSAR

Manisa Soma’da 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliama ilişkin davaya bugün Akhisar’da devam ediliyor. Tutuklu sanıkların da hazır bulunduğu duruşmada, madenci yakınlarının müşteki olarak kendilerini tanıtmaları sırasında duygusal anlar yaşandı. Aileler “Daha benim çocuğum babasını görmedi”, “Devletten adalet istiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi. Bazı madenci yakınlarının salona girememesi üzerine avukatların bir kısmı yerlerini ailelere bıraktı.

‘HESABI SORULACAK!'
Duruşma öncesinde mahkeme salonunun 100 metre gerisinde toplanan madenci yakınları, 301 işçinin isimlerinin yazılı olduğu pankartla yürüyerek adalet taleplerini dile getirdi. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de destek verdiği yürüyüşte “Katil devlet hesap verecek”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından müşteki avukatları adına Av. Can Atalay, ailelere hitaben bir açıklama yaparak “Ailelerin hepsi içeri girecek, ancak davayı bu şehirden kaçırmak istiyorlar, yardımınıza ihtiyacımız var” dedi.


POLİS YIĞINAĞI
Polis, duruşma salonunun girişinde sabahın erken saatlerinden itibaren barikat oluşturdu. Müşteki avukatlarının mahkeme heyetiyle müzakereleri sonucu, pazartesi günü yaşanan kaos ortamı bu kez yaşanmadı. Aileler ve basın mensupları sorunsuz şekilde salona girerken; sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin büyük bölümü salona alınmadı. Aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da bulunduğu bazı kurum temsilcileri, ancak milletvekillerinin araya girmesiyle salonda yerlerini alabildi.

ARAMALAR SIKILAŞTIRILACAK
Pazartesi günkü duruşmada yaşananların videoya çekilerek sosyal medyada paylaşıldığı gerekçesiyle, arama önlemlerinin artırılması da dikkat çekti. Salona cep telefonu, bozuk para, su şişesi, çakmak vb. sokulmasına izin verilmedi. Çantaları olan kişiler iki üç ayrı aramadan geçirildi.

JANDARMA BARİKATI
Tutuklu sekiz sanığın duruşma salonuna getirilmesi nedeniyle salondaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Tutuklu sanıkların oturduğu bölüm, duruşma boyunca ayakta bekleyen jandarmalarla korundu. Ailelerin oturduğu bölümün önüne ise iki sıra polis yerleştirildi.

BAZI AİLELER DIŞARIDA KALDI
Duruşma, avukatların kendilerini tanıtmalarıyla başladı. Yaklaşık 15 ailenin duruşma salonu girememesi üzerine,  ÇHD’li avukatlar ailelerin içeri girmesinin sağlanmasını, aksi durumda kendilerinin görevlerini yapamayacaklarını söyledi. Avukatlar iki sırada dizili olan polislerin bir bölümünün başka yerde durmasını, o sıraya ailelerin alınmasını önerdi. Mahkeme başkanı bu talebi kabul etmedi. Sanık avukatları da “Hayır polisler kalsın, geçen duruşmada ne olduğunu gördük” dedi. Bunun üzerine avukatların bir bölümü yerlerini ailelere bırakarak ailelerin içeri girmesini sağladı.

KATILMA TALEPLERİ
Manisa, İzmir, Balıkesir, Aydın, İstanbul ve Ankara Barolarından avukatlar duruşmada gözlemci olarak yer aldı. Aralarında Sosyal Haklar Derneği, İzmir Barosu, ÇHD, ÖHD’nin de bulunduğu çeşitli örgütlerden avukatlar davaya katılma talebinde bulunacaklarını açıkladı. DİSK de davaya katılma talebinde bulundu. CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Musa Çam, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ve Birleşik Haziran Hareketi temsilcileri de izleyiciler arasındaydı.

‘ADALET İSTİYORUZ, ADALET!'
Duruşmada ailelerin müşteki sıfatıyla kendilerini tanıtmaları sırasında duygusal anlar yaşandı. Madenci yakınlarından bazıları kendilerini tanıtırken gözyaşlarını tutamadı. Ramazan Doğan’ın eşi “53 günlük çocuğum babasız kaldı” diyerek isyan ederken, Turgut Yılmaz’ın eşi “Biz nasıl yandıysak onlar da yansın” dedi. Bazı madenci yakınları birden çok yakınını kaybettiklerini belirtirken, bazıları da  “Acımız çok büyük, ne yaptınız onlara, biz adalet istiyoruz adalet!” diyerek tepkilerini dile getirdi. Bu sırada baygınlık geçiren bir madenci yakını, sağlık görevlilerinin müdahalesiyle dışarı çıkarıldı.

‘YALAN SÖYLÜYORLAR'
Tutuklu sanıkların kimlik tespiti sırasında, Can Gürkan’ın aylık maddi gelirini “Artık yok” diye açıklaması üzerine “Yalan! Kanlı paraların nerede?” diye bağırdı. Aileler, aylık gelirini 37 bin lira olarak açıklayan Ramazan Doğru ile 12 bin lira kazandığını öne süren Akın Çelik’e de tepki gösterdi. Mahkeme başkanı aileleri “Susun, yoksa salondan atarım” diyerek uyardı.

İDDİANAME OKUNUYOR
Tutuksuz sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin okunmasına geçildi. Duruşma salonu çıkışında gazetemize konuşan Av. Selçuk Kozağaçlı, iddianamenin okunmasının en az iki gün sürebileceğini açıkladı. İddianamenin özetlenerek okunması talebinde bulunmayacaklarını belirten Kozağaçlı, “Ailelerin iddianameyi dinlemesinde yarar görüyoruz. Ama iddianamenin tamamı okunmazsa, bir numaralı sanık Can Gürkan’ın ifadesine en erken yarın akşam geçilebilir diye tahmin ediyorum. Duruşma 27 Nisan’a kadar sürecek, hafta sonları duruşma yapılacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

‘GERÇEK SORUMLULAR YARGILANMIYOR'
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da gazetemize yaptığı açıklamada gerçek sorumluların yargılanmadığına dikkat çekerek “Taşeron,  rödovans uygulamalarının sorumlusu olan Enerji Bakanı, Çalışma Bakanı ve hükümet yetkilileri yargılanmalıdır. Hükümetin sorumluluğunun üzeri örtülmek isteniyor” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da “Asıl yargılanması gerekenler kuralsız ve denetimsiz çalışmayı dayatanlardır. Asıl sorumlular Ankara’dadır” değerlendirmesinde bulundu.

Canlı Blog | Soma davasında ikinci duruşma: Tutuklu sanıklar adliyede, polisten OHAL önlemleri

Somalı madencilerin yakınları: Hükümet hep onlardan yana taraftı zaten

Maden işçisini Soma katliamı sonrası hakkını aradı diye işe almıyorlar

Soma katliamı davası 15 Nisan'a ertelendi: Tutuklu sanıklar duruşmada dinlenecek