Soma’da idarenin, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün ‘Zeytinlikler kesilemez’ uyarısına kulak asmadığını Greenpeace belgeleriyle açıkladı

Soma Yırca'da raporlu katliam

BİRGÜN - ANKARA

Bakanlar Kurulu tarafından alınmış acele kamulaştırma kararını dayanak göstererek altı bin zeytin ağacını kestiren Kolin İnşaat için, Manisa Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün zeytinlik katliamından 40 gün önce Soma Kaymakamlığı'na, “Zeytin ağacı kesemezler” dediği anlaşıldı.

Acele kamulaştırma kararının zeytinlik kesimi için yeterli olamayacağının altını çizen Müdürlük, 22 Eylül tarihinde Soma Kaymakamlığına yazdığı yazıda, “Kamu yatırımları amacıyla da olsa zeytin sahaları daraltılamaz” dedi.

MÜDÜRLÜK UYARMIŞ
Kolin İnşaat'ın 7 Kasım Cuma sabahı yaptığı baskınla 6 bin zeytin ağacını kesmesi üzerine, zeytinliklerin korunması için aylardır çalışma yürüten Greenpeace Türkiye, Manisa Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Soma’daki resmi kurumlara ilettiği belgeyi kamuoyuna açıkladı.

22 Eylül tarihli yazıda Müdürlük, Bakanlar Kurulu kararıyla Soma Kolin Termik Santralının yapımı için kamulaştırılan alanda zeytinliklerin bulunduğunu, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunla zeytinlerin korunduğunu belirtti.

Kanunda, kamu yatırımları amacıyla olsa da, zeytinlik sahalarının daraltılabileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığına dikkati çeken Müdürlük, “Zeytin sökümü izne tabidir. Santral yapılması planlanan alanda izinlerin tamamlanmadan zeytin sökülmemesi gerekmektedir” dedi. Müdürlük, “Zeytin ağaçlarının sökülmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” ifadeleriyle Soma Kaymakamlığını uyardı.

Kaymakamlık ise 6 bin zeytin ağacının kesilmesine seyirci kaldı. Öte yandan Greenpeace’ten yapılan açıklamada, şirketin 500 bin liranın üzerinde idari para cezasına çarptırıldığı da ifade edildi. 


***

Raporda 'ağaç kesilecek yazmıyor'

TMMOB’ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ise santral projesine ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporundaki sorunlara dikkati çekti.

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, üs ölçekli imar planının iptal edilmesine karşın inşaat çalışmalarının başlaması, elden çıkarılacak tarım alanı miktarı belli olmadan raporun onaylanmasını eleştirdi. Bozoğlu, “Raporun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmiyor ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemez. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yandan kamu spotu yoluyla ‘Tarım arazilerine inşaat yapmayın’ derken, kendisi bu katliama sessiz kalıyor. Her konuda yorum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı neden kendi alanları ile ilgili bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor?” sözleriyle yetkililerin sessizliğine tepki gösterdi.

Bozoğlu, termik santral projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararının, rapordaki hatalı, yanlış ve eksik bilgiler sebebiyle, Çevre Kanununun 15’inci maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilmesi gerektiğini söyledi.