Somalı madencilerden Bakanlık önünde devlet sömürüsüne isyan: 'Kıdem tazminatlarımızı ödeyin'

Soma’da yaşanan maden katliamına ardından aylar geçmesine rağmen kıdem tazminatını alamayan Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde bir eylem düzenledi.

Haklarını çiğneyen çalışma şartları ve kendilerini sömürü eden patronların yanı sıra bu kez de devletin yaşanan korkunç iş cinayetine rağmen sözünde durmamasına isyan eden madenciler, alacaklarından yönetmeliğe göre Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) sorumlu olduğunu belirterek; “İşten çıkan işçileri daha fazla mağdur etmeyin. Kıdem tazminatlarını ödeyin. Bu ödemeleri yapın. İşten çıkan işçileri istihdam yaratın” dedi.

Madenciler adına bir basın açıklaması yapan Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Akçul, “Çalışma yaşamından sorumlu bakanımız da madenlerden sorumlu bakanlarımıza sesleniyoruz. Şehitlerimizin kemikleri sızlatmayın. İşten çıkan kıdem tazminatı ödenmeyen işçiler bir kaç yüz kişi geldiler ama bunda ısrar edilirse bu kıdem tazminatlarının ödenmesi çarçabuk yerine getirilmezse bu meydanlara binlerle tekrar geleceğiz” diye konuştu.

Soma’daki madenlerin iş güvenliğini ihlal eden uygulamalarını Eynez’deki işletmede yaşanan ve resmi olarak 301 işçinin katledildiği kazadan önce de dile getiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Milletvekili ve eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da eyleme destek verdi.

Maden Yasası çıkmadan önce işsiz kalan madencilerin tazminatlarının devlet tarafından ödenmesini ve daha sonra işverenden tahsil edilmesini içeren önergesinin, TBMM'de kabul görmediğini hatırlatan Özel, kazada yaralananlara da sahip çıkılarak kamuda istihdam edilmeleri için çağrıda bulundu.

Somalı işçiler, Bakanlık önündeki eylemlerinin ardından TKİ binası önünde toplandılar. Burada slogan atan işçilerin, TBMM'ye grup halinde yürüme taleplerine izin verilmedi.